از ایران و مهاجران افغانی تا ترامپ و مهاجران مکزیکی!
سیاستهای مهاجرتی جدید ترامپ در شروع کار خود نشان میدهد مهاجران و مهاجرت گسترده به یکی از مسائل اصلی جهان کنونی تبدیل شده است. این مسئله برای چهل و هفتمین رییس جمهور آمریکا از چنان اهمیتی برخوردار است که به بیاعتنا به مخالفتها، در گام نخست دستورهای قاطعانهای برای سر و ساملان دادن به این مساله صادر میکند. در ایران، اما نه تنها آمار دقیقی از تعداد مهاجران قانونی و غیرقانونی وجود ندارد و بلکه یکی از چالشهای اساسی بازگشت چندباره مهاجران بعد از اخراج است. همچنین هر نوع مطالبهگری در این خصوص با برچسبهای «نژادپرستی» و «افغانستیزی» به حاشیه رانده میشود.
در تاریخ ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵، دونالد ترامپ در مراسم تحلیف خود به عنوان چهل و هفتمین رئیسجمهور ایالات متحده، چندین سیاست مهم مهاجرتی را اعلام کرد: بر اساس این سیاستها، سازمان گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده (CBP) برنامه موبایلی CBP One را که امکان ورود قانونی و دریافت مجوز کار برای مهاجران را فراهم میکرد، متوقف کرد.
جلوگیری از ورود مهاجران و اخراج فوری
این تصمیم منجر به لغو بیش از یک میلیون قرار ملاقات در هشت مرز ورودی آمریکا شده است و مهاجران حاضر در مرز ایالات متحده و مکزیک اکنون در شرایط سختی قرار دارند. همچنین ترامپ وضعیت اضطراری ملی در مرز ایالات متحده و مکزیک اعلام کرده تا به مهاجرت غیرقانونی پایان دهد. ترامپ قصد دارد سیاست «ماندن در مکزیک» را دوباره اجرا کند؛ در این حالت، پناهجویان باید در مکزیک منتظر رسیدگی به پروندههای خود بمانند. از سوی دیگر ترامپ یک فرمان اجرایی برای لغو شهروندی بر اساس حق تولد امضا کرد و پیشنهاد داد که برای دریافت شهروندی، حداقل یکی از والدین باید شهروند ایالات متحده یا دارنده کارت سبز باشد. اگرچه این اقدام با متمم چهاردهم قانون اساسی ایالات متحده مغایرت دارد و در آینده اجرای آن با چالشهای قانونی مواجه خواهد شد.
سیاستهای مهاجرتی ترامپ تنها معطوف به پذیرش مهاجران جدید نیست بلکه او برنامههای اخراج گسترده مهاجران را نیز دنبال میکند. او وعده آغاز بزرگترین کمپین اخراج در تاریخ ایالات متحده را داده که میلیونها مهاجر غیرقانونی را از ایالات متحده آمریکا اخراج میکند. او حتی برای اجرای این برنامه قرار است از منابع نظامی استفاده کند و مهاجران بدون طی فرآیند دادرسی از این کشور اخراج میشوند.
۱۴ درصد از جمعیت آمریکا را مهاجران تشکیل میدهند
تقریباً ۴۷ میلیون و ۸۰۰ هزار مهاجر در ایالات متحده زندگی میکنند که حدود ۱۴درصد از کل جمعیت را تشکیل میدهد. در خصوص تعداد مهاجران در ایران ما با بحران آمار مواجه هستیم و نمیدانیم چه تعداد تبعه غیرایرانی در کشور زندگی میکنند. آمارهای مختلفی در این باره وجود دارد و به نظر میرسد تعداد مهاجران در ایران حدود ۱۰ میلیون نفر است.
مهاجران قانونی در آمریکا برای حفظ وضعیت اقامت یا گرین کارت خود، باید هزینههای مربوط به درخواستها، تمدید ویزا و سایر امور مهاجرتی را بپردازند. بسیاری از مهاجران برای انجام مراحل قانونی مهاجرت، از وکلا یا مشاوران استفاده میکنند که هزینه اضافی است. این در حالی است که در ایران مهاجران از وکلا برای فرار مالیاتی و دور زدن قوانین کشور استفاده میکنند و هیچ مالیاتی جز عوارض حق تردد پرداخت نمیکنند. این افراد حتی نسبت به پرداخت مالیاتی که تمام ایرانیان میدهند، اعتراض دارند. راه دور زدن قوانین را افغانیها به راحتی آموختهاند؛ خرداد سال جاری سخنگوی قوه قضاییه در این باره گفت: «ثبت شرکتهای صوری که توسط اتباع بیگانه با هدف تملک خانه با کاربری مسکونی انجام میشود، اخلال در نظام اقتصادی است.»
سالانه مهاجران غیرقانونی میلیاردها دلار به آمریکا کمک میکنند
مهاجران غیرقانونی آمریکا از طریق شماره شناسایی مالیاتی، مالیات تأمین اجتماعی و خدمات درمانی را پرداخت میکنند، این در حالی است که در ایران اتباع از شرایط سوء استفاده میکنند و عدهای از آنها به طرق مختلف از پرداخت هزینههای درمانی خود سر باز میزنند. همچنین زاد و ولد آنها در ایران بالا است.در دیماه «حسینعلی حاجیدلیگانی» نماینده مجلس درباره میزان فرزند آوری اتباع با اشاره به اینکه فرزندآوری اتباع ۳ الی ۵ برابر زوجهای ایرانی است، نسبت به تغییر بافت کشور هشدار داد.
بر اساس گزارشهای موجود مهاجران غیرقانونی در آمریکا، سالانه میلیاردها دلار به صندوق تأمین اجتماعی کمک میکنند بدون اینکه توانایی استفاده از این منابع را داشته باشند. در ایران، اما چالش اساسی استفاده اتباع به صورت رایگان از منابع محدود کشور است. کشوری که درگیر ناترازیهای انرژی است و این ترازی در زندگی روزمره مردم نمود یافته است. نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با فراز در این باره گفته است: «بخشی از این ناترازیها به دلیل وضعیت جمعیت ۸ تا ۱۰ میلیونی اتباع خارجی است.»
سالانه ۵ میلیارد دلار را افغانیها از ایران خارج میکنند
مهاجرانی که پول به خانوادههای خود از آمریکا ارسال میکنند، مالیاتهای خاصی برای این نوع از نقل و انتقالات میپردازند. کارگران افغانی در ایران کار میکنند و از منابع این کشور برای کسب درآمد افغانستان استفاده میکنند. در اغلب اوقات این افراد اکثر درآمد خود را به افغانستان منتقل میکنند، چون در ایران راه دور زدن از قوانین و استفاده از خدمات رایگان را آموختهاند. در تیر ماه امسال معاون وزیر کار آماری از میزان خروج ارز ایران توسط افغانیها ارائه کرده: «مهاجرین افغانی سالیانه ۵ میلیارد دلار از ایران خارج میکنند و به افغانستان میفرستند.»
مهاجران آمریکایی به ویژه مهاجران غیرقانونی، اغلب در موقعیتی قرار میگیرند که مالیاتهایی پرداخت میکنند یا هزینههایی متحمل میشوند که شهروندان آمریکایی با آن مواجه نیستند. در این شرایط، نقش اقتصادی مهاجران در سیستم مالیاتی ایالات متحده پررنگ است. ایالات متحده آمریکا بزرگترین اقتصاد جهان است. این کشور با تولید ناخالص داخلی (GDP) که در سال ۲۰۲۴ حدود ۲۵.۴۶ تریلیون دلار برآورد شده است، در رتبه نخست جهان قرار دارد. بر اساس گزارش صندوق بینالمللی پول، ایران در سال ۲۰۲۴ با تولید ناخالص داخلی بر اساس شاخص قدرت خرید، معادل ۱۷۰۰ میلیارد دلار، در رتبه بیستوسوم بزرگترین اقتصادهای جهان قرار گرفته است. در این رتبهبندی، چین با تولید ناخالص داخلی ۳۷ هزار میلیارد دلار در جایگاه نخست و ایالات متحده آمریکا با ۲۹ هزار میلیارد دلار در رتبه دوم قرار دارند. در شرایطی برای آمریکا، حضور مهاجران به دغدغه پررنگ تبدیل شده است که این کشور هیچگاه تحت تحریمهای ظالمانهای نبوده است که ایران تجربه میکند.