معجزه تخم کبوتر؛ افسانه یا واقعیت؟
حدود ۲۵ درصد کودکان دچار لکنت زبان، این اختلال را تا بزرگسالی به همراه دارند.
۵ تا ۱۰ درصد کودکان دچار انواع اختلالات گفتاری مثل لکنت زبان، تاخیر در حرف زدن، اختلالات تلفظی، اختلال در بیان صوتها و اختلال در درک گفتار هستند. در ایران هم به گفته متخصصان گفتاردرمانی این آمار بالا است و یک دلیل آن به پاندمی کرونا برمیگردد که باعث خانهنشین شدن کودکان و دیجیتالگرا شدن آنان شد؛ موضوعی که در گفتار و یادگیری بسیاری از کودکان اختلال ایجاد کرد.
درباره آمار لکنت زبان هم اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. نه در ایران و نه در جهان اما گفته میشود که ۷ درصد از جمعیت جهان دچار این اختلال هستند. در این اختلال که معمولا از ۲ تا ۶ سالگی شروع میشود، کودک قادر نیست روان صحبت کند. کودک مبتلا یک هجا یا حرف را در بخشی از کلمه مدام تکرار میکند و نمیتواند مثل دیگر کودکان، کلمات را بدون تاخیر و مکث ادا کند. به گفته کارشناسان، اگر لکنت زبان در زمان طلایی که زیر ۷ سالگی است، درمان نشود، ممکن است فرد در بزرگسالی دیگر بهبود پیدا نکند. به طوری که حدود ۲۵ درصد کودکان دچار لکنت زبان، این اختلال را تا بزرگسالی به همراه دارند.
عدهای از والدین در ایران، کودکِ دچار اختلالات گفتاری از جمله لکنت زبان را نزد متخصصان طب سنتی میبرند و سعی میکنند با تخم پرندگان و داروهای گیاهی آنها را درمان کنند. هرچند گفتاردرمانگران، این شیوه را کاملا رد میکنند و علمی نمیدانند. مرتضی پودینه، کارشناس گفتاردرمانی در این رابطه میگوید: خوراندن تخم کفتر و تخم بلدرچین و تخم سایر پرندگان به کودکی که اختلال گفتار دارد، اصلا توجیه علمی ندارد و جزو باورهای نادرستِ رایج است.
مانگران، این شیوه طب سنتی را مردود، غیرعلمی و ناکارآمد میدانند، اما متخصصان طب ایرانی نظر دیگری دارند. دکتر آزاده زارعی، پزشک عمومی و متخصص طب ایرانی در این زمینه به همشهریآنلاین میگوید: ما در کتابهای طب ایرانی داریم که خوردن تخم کبوتر و تخم گنجشک و ... روی زبان کودک تاثیرگذار است. ولی این که این دستور و نسخه در چه شرایطی تجویز شود، متفاوت است.
یک متخصص طب ایرانی میگوید: این نسخه طب ایرانی به شرایط فعلی کودک، میزان لکنت زبان او و زمانی که به متخصص طب ایرانی مراجعه کرده بستگی دارد و همین میتواند میزان اثرگذاری دارو را تعیین و مشخص کند.
دکتر زارعی تاکید میکند که تاثیر تخم برخی پرندگان روی لکنت زبان یا سایر اختلالات گفتاری کودک در کتابهای طب ایرانی موجود است و این طور نیست که بخواهیم صد درصد آن را رد کنیم.
این متخصص طب ایرانی میگوید: علاوه بر تخم پرندگان، یک سری گیاه دارویی هم وجود دارد که در این زمینه کاربرد دارند. یکی از معروفترین داروهای گیاهی برای درمان لکنت زبان "اَگیرِ ترکی" است که اسم دیگر آن "وَج" است. این گیاه هم به صورت داروی در سلامتکدههای دارویی موجود است و هم به صورت گیاه مورد استفاده قرار میگیرد.
دکتر زارعی در ادامه به موضوع مهم دیگری اشاره میکند و میگوید: علاوه بر این که زمان مراجعه کودک برای درمان لکنت و سایر اختلالات زبانی مهم است، این هم اهمیت دارد که طبیب تشخیص دهد که اصلا آن کودک در کتگوریای که دارو (تخم پرندگان و سایر داروها) را دریافت کند، میگنجد یا نه. بعضی وقتها باید یک بازه زمانی بگذرد، یا تکنیکهایی روی کودک پیاده شود تا مشکل اختلال گفتارش حل شود.