در گفت و گو با ایلنا از یاسوج؛
موضوع سد خِرسان سه مربوط به حوزه وزارتخانه ها است / ما دخالتی در این موضوع نداریم
گورستان پنج هزار ساله دهستان سادات محمودی شهرستان دنا در محدوده اجرای سد خرسان سه از جمله نمونه های میراث فرهنگی با اهمیت ایران و استان کهگیلویه و بویراحمد است اما اینکه سرنوشت این گورستان به کجا ختم میشود و سرانجام ساخت سد در این محدوده چه خواهد شد، پرسش این روزهای کاربران در فضای مجازی و فضای حقیقی است.
به گزارش ایلنا، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کهگیلویه و بویراحمد در رابطه با مطالعات سد خرسان سه و ماجرای قبرستان عیلامی ها در منطقه سادات محمودی شهرستان دنا به سئوالات ایلنا از یاسوج پاسخ داده است.
"سعید طالبی پور" در پاسخ به این سئوال که موضع رسمی این اداره کل در رابطه با احداث سد خرسان سه در منطقه سادات محمودی شهرستان دنا چیست؟ اظهارداشت:بحث سد و حوزه مطالعاتی آن مربوط به وزارت خانه هاست و دو وزارت خانه نیرو و میراث فرهنگی برای بررسی مسائل تاریخی پژوهشکده میراث فرهنگی کشور را وارد مطالعات می کنند.
وی گفت: وزارتخانه میراث فرهنگی طبق مقررات از ما نظر خواهی می کند و ما نظر خود را اعلام می کنیم از سویی این بحث یک بحث کاملا علمی است و پژوهشگاه وزارت میراث فرهنگی با ۲۰۰ عضو هیأت علمی باید در رابطه با نتایج کاوش ها در این منطقه به جمع بندی نهایی برسند که البته تاکنون چندین مرحله حفاری در این منطقه انجام گرفته است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه اگر مطالعات در این منطقه نتیجه بخش باشد با اتکاء به نتایج علمی، وزارت میراث فرهنگی نظر خود را ارائه خواهد داد، خاطرنشان کرد: در وزارت میراث فرهنگی علاوه بر پژوهشگاه، یک شورای فنی وجود دارد که وظیفه دارند مسائلی از این دست را بررسی کنند.
طالبی پور افزود: هفته گذشته نیز در جلسه ای دو ساعته نکات لازم را مطرح کردیم.
به گزارش ایلنا، سد خرسان سه یکی از ۲۵ سد در پرونده سرشاخههای کارون در زاگرس است که همانند بسیاری دیگر از طرحهای سدسازی با اما و اگرهای بسیاری روبرو است و موافقان و مخالفان خاص خود را دارد.
این سد در ۴۴ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان لردگان از توابع استان چهارمحال و بختیاری و بالادست سد کارون۴ احداث میشود.
سد خرسان سه با ۲۴ کیلومترمربع وسعت، ۱۵۵ مترارتفاع، یک میلیارد و ۱۸۵ میلیون مترمکعب حجم و ۳۹ کیلومتر طول یکی از بزرگترین سدهای بتنی خواهد بود که عملیات اجرایی این طرح از سال ۸۶ آغاز شده است و مسئولان شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران اهدافی نظیر تولید انرژی برق آبی، تنظیم جریان، افزایش عمر مفید سدهای پایین دست و کاهش هزینههای سیستمهای سیلاب در سد خرسان۲ و ۳ را از مهمترین اهداف اجرای این طرح عنوان میکنند اما بنا بر گفته برخی منابع آگاه، این طرح که در ابتدا تنها قرار بود به ایجاد یک سد اکتفا شود در میانه راه برای آن طرح دیگری تعریف شده و انتقال آب بینحوضهای نیز به آن اضافه شده است تا آبی به میزان ۴۰۰ میلیون مترمکعب در سال به استانهای یزد، کرمان، شهرضا، دهاقان، مبارکه و سمیرم استان اصفهان مُنتقل کند.
به تازگی بر اساس کاوشهای انجام شده از سوی گروه نجاتبخشی پژوهشکده باستانشناسی کشور، گورستان چهار هزار و ۵۰۰ سالهای پشت سد خرسان۳ در منطقه سادات محمودی کشف شده است.
کاوشهای انجام شده برای نخستین بار گورستانی متعلق به هزاره سوم پیش از میلاد را در منطقه کوهستانی زاگرس جنوبی در مناطقی از استانهای کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری فراروی باستانشناسان قرار داده است.
در سه فصل کاوش بیش از ۳۰۰ شی شاخص متعلق به چند تمدن مهم کشور در این گورستان کشف شده و به گفته «سیامک سرلک» معاون پژوهشکده باستانشناسی کشور برای خوانش آنچه در گورستان عیلامی سادات محمودی قرار دارد به ۴۰ تا ۵۰ فصل کاوش نیاز است.
به عقیده کاوشگران منطقه سادات محمودی احتمال اینکه در این منطقه بزرگترین گورستان باستانی کشور وجود داشته باشد، زیاد است.