بیانیه انجمن صنفی کارگران خباز سنندج:
مزد ۹۳ کارگران قربانی منافع سرمایهداران شد
«چنین دستمزدی در حالی به کارگران تحمیل گردید که دولت در اواخر سال گذشته اعلام کرد: علاوه بر افزایش قیمت آب، برق و سوخت، فاز دوم هدفمند کردن یارانهها را نیز به مرحله اجرا در خواهد آورد.»
انجمن صنفی کارگران خبازیهای سنندج و حومه با صدور بیانیهای، میزان تعیین شده برای مزد کارگران در سال جاری را «مزد ضد کارگری» خواند و از شورای عالی کار به دلیل تصویب این دستمزد انتقاد کرد.
به گزارش ایلنا، در ابتدای این بیانیه اعتراضی کارگران نانوای سنندج با انتقاد از «شرایط اقتصادی ایران که کارگران را قربانی سود پرستی سرمایه داران کرده»، نوشتهاند: امنیت شغلی کارگران در سال ۹۲ در سایه رواج قراردادهای موقت و سفید امضا عملا به صفر رسید.
این نهاد کارگری مستقل با اشاره به اعتراضات صنفی کارگران در سال ۹۲ گفته است: کارگران در برابر بیعدالتیها ساکت نماندند و در نقاط مختلف کشور از معدن چادرملو اردکان، پلی اکریل اصفهان، پتروشیمی بندر امام، نیشکر هفت تپه تا فولاد زاگرس کردستان و خبازیهای سنندج و سقز و مریوان و دهها و صدها کارگاه و کارخانه دیگر نسبت به وضعیت نابسامان معیشتی خود دست به اعتراض زدند و فریاد سردادند.
در بخش دیگری از این بیانیه با اشاره به تصویب مزد ۹۳ بر خلاف ماده ۴۱ قانون کار(که بر افزایش حداقل دستمزد بر اساس درصد تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی تاکید دارد)، آمده است: در اواخر اسفند ماه[سال گذشته] در شرایطی که کارگران با کوله باری از سختی و مشقت و سفرههای خالی به استقبال نوروز میرفتند، شورای عالی کار در عملی ضد کارگری و در جلسه سه جانبه با حضور دولت، کارفرما و نمایندگان فرمایشی کارگران که هیچ سنخیتی با کارگران ندارند، حداقل دستمزد سال ۹۳ را ۶۰۸ هزار و ۹۰۰ تومان اعلام کرد که هدفی جز استثمار بیشتر کارگران برای سودآوری بیشتر سرمایهداران ندارد.
در این بیانیه ضمن هشدار نسبت به گرانیهای احتمالی که اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در پی خواهد داشت، از مکانیزم ناعادلانهای که برخلاف قانون برای افزایش مزد کارگران نانوا در نظر گرفته شده انتقاد شده و آمده است: دستمزد کارگران خباز بر اساس عرفی غیر قانونی و ظالمانه منوط به افزایش قیمت نان می باشد، به همین دلیل مبنای پرداخت دستمزد فعلی کارگران خباز، تورم سال ۹۰ میباشد و تمامی مکاتبات رسمی و مراجعات حضوری نمایندگان کارگران به نهادهای مربوطه عملا بینتیجه و با وعده و وعیدهای تو خالی همراه بوده است.
انجمن صنفی کارگران خبازهای سنندج و حومه در پایان بیانیه اعتراضیاش اعلام کرده است دستمزد کارگران خباز جواب گوی تورم موجود در کشور نیست و دخل و خرج کارگران تحت هیچ مکانیسمی با هم جور درنمیآید و خواستار افزایش حداقل دستمزد برابر با ماده ۴۱ قانون کار و تورم واقعی موجود در کشور شده است.
متن کامل این بیانیه در ادامه می آید:
فرا رسیدن سال نو همواره نویدبخش افکار نو و تصمیمهای نو برای آینده است، آیندهای که هر سال میگوییم امیدواریم بهتر از سال قبل باشد!! اما…
سال نو و بهار در حالی فرا میرسد که کارگران سال گذشته را در شرایط بس بغرنجتر از گذشته سپری کردند. سالی که در همان اوایل، دستمزدها بار دیگر چندین برابر کمتر از خط فقر بود، گرانی و تورم افسار گسیخته در سال گذشته مداوم و حتی روز به روز شده بود.
سال قبل با اخراج سازیهای گسترده و عدم پرداخت به موقع حداقل دستمزد بخور و نمیر به کارگران ادامه داشت. امنیت شغلی کارگران در سال ۹۲ در سایه رواج قراردادهای موقت و سفید امضا عملا به صفر رسید. در سال پار هزاران کودک خانوادههای کارگری از درس و مدرسه به جا ماندند و به دلیل بالا بودن هزینههای تحصیل، ناچارا لقای علم را به جلایش بخشیدند و برای آنکه بتوانند بخشی از هزینههای خانواده را جبران کنند راهی بازارهای کار شدند و به خیل کودکان کار پیوستند.
سال ۹۲ همچنین سالی پر خطر برای کارگران بود، کارگرانی که برای بدست آوردن لقمه نانی که با آن بتوانند شکم خود و خانوادههایشان را سیر کنند خطر مرگ را به جان خریدند و در همین راستا صدها کارگر قربانی سود پرستی سرمایهداران شدند و به دلیل عدم امنیت جانی در محل کار جان باختند.
هر چند سالی که گذشت وضعیت اجتماعی – معیشتی کارگران تباهتر از گذشته گشت اما کارگران در برابر این بیعدالتیها ساکت نماندند و در نقاط مختلف کشور از چادرملو اردکان، پلی اکریل اصفهان، پتروشیمی بندر امام، نیشکر هفت تپه تا فولاد زاگرس کردستان و خبازیهای سنندج و سقز و مریوان و دهها و صدها کارگاه و کارخانه دیگر نسبت به وضعیت نابسامان معیشتی خود دست به اعتراض زدند و فریاد سردادند.
اما با وجود همه اینها در اواخر اسفند ماه در شرایطی که کارگران با کوله باری از سختی و مشقت و سفرههای خالی به استقبال نوروز میرفتند شورای عالی کارمزدی در عملی ضد کارگری حداقل دستمزدهای سال ۹۳ را ۶۰۸۹۰۰۰ ریال اعلام کرد.
کارگران در حالی قدم به سال جدید گذاشتند که این بار حداقل دستمزدها ضمن سه برابر کمتر از خط فقر موجود، حتی از میزان تورم ۳۶ درصدی که بانک مرکزی بطور رسمی اعلام کرده بود کمتر است. چنین دستمزدی در حالی به کارگران تحمیل گردید که دولت در اواخر سال گذشته اعلام کرد: علاوه بر افزایش قیمت آب، برق و سوخت، فاز دوم هدفمند کردن یارانهها را نیز به مرحله اجرا در خواهد آورد.
واضح و روشن است که مسئولین دولتی با این اظهار نظرها در سال جدید، چشم طمع به سفره خالی کارگران انداختهاند. آقایانی که ابتدا کلید به دست آمده بودند تا حلال مشکلات گردند، گویا عزم خود را برای «کشتن چراغ خانه» جزم کردهاند؟
اما در میان این مشکلات و هیاهوها تنور زندگی کارگرانی که قوت غالب مردم و اکثر کارگران را پخت میکنند گرم نیست بلکه نابسامانتر نیز میباشد. چون دستمزد کارگران خباز بر اساس عرفی غیر قانونی و ظالمانه منوط به افزایش قیمت نان میباشد به همین دلیل مبنای پرداخت دستمزد فعلی کارگران خباز تورم سال ۹۰ میباشد و تمامی مکاتبات رسمی و مراجعات حضوری نمایندگان کارگران با نهادهای مربوطه عملا بینتیجه و با وعده و وعیدهای تو خالی همراه بوده است.
از این طریق انجمن صنفی کارگران خبازهای سنندج و حومه اعلام میدارد که دستمزد کارگران خباز جواب گوی تورم موجود در کشور نیست و دخل و خرج کارگران تحت هیچ مکانیسمی با هم جور درنمیآید.
همانگونه که قبلا نیز اعلام داشته بودیم ما خواهان افزایش دستمزدهایمان برابر با ماده ۴۱ قانون کار و تورم واقعی موجود در کشور میباشیم. به همین خاطر ما کارگران خباز دیگر تاب تحمل این همه فشار اجتماعی و بیعدالتی و نابربری که طی این سالیان به خود و خانوادههایمان شده، نداریم و بر این عقیدهایم که تحمیل دستمزد ۶۰۸۹۰۰۰ ریال در جلسه سه جانبه با حضور دولت، کارفرما و نمایندگان فرمایشی کارگران که هیچ سنخیتی با کارگران ندارند؛ چیزی جز استثمار بیشتر کارگران برای سودآوری بیشتر سرمایهداران نمیباشد.
بر این مبنا ما کارگران خبازیهای شهر سنندج خود را در کنار تمامی کارگرانی که برای احقاق ابتدایی ترین حقوق خود و کسب یک زندگی انسانی تلاش میکنند، میبینیم و اعتراض به چنین دست درازی و نفض آشکارماده ۴۱ قانون کار را حق بیچون چرای خود میدانیم.
در پایان انجمن صنفی کارگران خبازیهای سنندج و حومه سال نو را با دلهایی سرشار از امید و با تکیه به نیروی آگاهی، سازمان یافتگی و[…] برای احقاق ابتداییترین حقوق خود و برچیده شدن نابرابری و ستم و استثمار در جامعه، بدور از جنگ و ناامنی و غرق در رفاه و آسایش را برای تمامی کارگران ایران آرزومند است.