عضو کانون شوراهای اسلامی کار:
کار شایسته در حد شعار باقی مانده است/ وقتی کارگاه تعطیل و کارگر بیکار شد، میخواهند وام حمایتی بدهند؟
عضو کانون عالی شوراهای اسلامی کار با بیان اینکه کار شایسته در حد شعار باقی مانده است، گفت: این موضوع را میتوانیم در دستمزد و رفاهیات کارگران گرفته تا حمایتهایی که دولت بر اساس قانون باید از نیروی کار داشته باشد، ببینیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، بحث کار شایسته که در اسناد بینالمللی کار نیز بر آن تاکید شده، چند سالی است در ایران مورد توجه قرار گرفته و حتی سندی در این زمینه به امضا رسیده است. با وجود این، موارد مختلف ذکر شده برای کار شایسته، از امنیت شغلی گرفته تا حقوق و دستمزد کافی و موارد دیگر، همچنان مغفول مانده است.
علی اصلانی (عضو کانون عالی شوراهای اسلامی کار) در گفتگو با ایلنا، تحقق کار شایسته را منوط به حمایت دولت از کارگر، کارفرما و تولید دانست و گفت: مانند موارد دیگر، درباره کار شایسته هم شعار خوب میدهیم، اما در عمل تا رسیدن به آن فاصله زیادی وجود دارد.
او ادامه داد: موارد مختلفی را میتوان درنظر گرفت که باعث میشود ادعا کنیم کار شایسته در بیشتر موارد وجود ندارد. برای مثال به افزایش دستمزدها نگاه کنید. شاهد این هستیم که سالها عدم رعایت ضوابط قانونی منجر به فاصله عظیم میان درآمد و هزینهها شده و قدرت خرید افراد به شدت کاهش یافته است.
عضو کانون عالی شوراهای اسلامی کار همچنین به وعدههای داده شده برای حمایت از کارگران و کارفرمایان اشاره و عنوان کرد: در ماه پایانی سال گذشته و ماههای سپری شده سال جدید، ما درگیر شیوع بیماری کرونا بودیم. دولت وعدههای مختلف برای جبران خسارت داده است، اما در عمل هنوز اتفاقی نیفتاده و بیم آن میرود آنقدر جبران خسارتها طول بکشد که دیگر کار از کار گذشته باشد.
او ادامه داد: عنوان کردهاند ۷۵ هزار میلیارد تومان برای مشاغل آسیبدیده از شیوع کرونا در نظر گرفته شده است و قرار است این پول در اختیار واحدهای آسیبدیده در رستههای شغلی معین قرار گیرد. مدتهاست درباره آن حرف میزنند، ضوابط تازه اعلام میکنند، جزئیات طرح را تغییر میدهند، میگویند در فلان سایت و بهمان سامانه ثبتنام کنید و هنوز بعد گذشت دو ماه از سال جدید پولی پرداخت نشده است. چه زمانی قرار است این پول پرداخت شود؟ آیا وقتی کارگاه تعطیل و کارگر خانهنشین شد تازه قرار است تسهیلات حمایتی اعطا شود؟
اصلانی همچنین به بحث بیمه بیکاری پرداخت و گفت: عنوان شد که پنج هزار میلیارد تومان به منظور تامین مستمری بیکاری افرادی که به دلیل شیوع کرونا بیکار شدهاند در نظر گرفته شده است. در این مورد هم مثل وام حمایتی هنوز درگیر ضابطهگذاری، ثبتنام، پالایش و ... هستیم. میگویند مستمری شامل بیمهشدگان تامین اجتماعی است. اینکه مشخص است. بیمه شده تامین اجتماعی که حق سه درصدی بیمه بیکاری پرداخت کرده، باید مستمری بیکاری بگیرد و منتی بر سر کارگر نیست. آن دهها هزار کارگر غیرمشمول چه کار باید بکنند؟ برای آنها چه فکری کردهایم؟
او ادامه داد: گفتند کارگران در خانه بنشینند تا زنجیره شیوع کرونا قطع شود. آنها هم در خانه نشستند. چه کسی از کارگران ساختمانی که در فصل اوج کارشان خانهنشین شدند حمایت میکند؟ اگر دنبال کار شایسته هستیم باید این موارد را پیگیری و رصد کنیم.
این فعال کارگری با تاکید بر اینکه کار شایسته در حد شعار باقی مانده است، گفت: موارد مختلف از دستمزد تا رفاهیات کارگران گرفته تا حمایت از کارگر و کارفرما و بهطور کلی تولید، زمینه تحقق کار شایسته را فراهم میآورد.