در جلسه مجازی دبیران اجرایی شعب خانه کارگر مطرح شد؛
بر سر حقوق کارگران مسامحه نمیکنیم/ برای تامین اجتماعی در بودجه سهمی دیده نشود؛ با مشکل پرداخت حقوق مواجه میشویم/ شرایط اقتصادی کشور به نفع کارگران نیست
دبیر کل خانه کارگر گفت: وظیفهی اصلی و ذاتیِ تشکیلات خانه کارگر حمایت از کارگران است. عدهای به بهانهی حمایت از تولید روستایی میخواهند به قانون کار تعرض کنند. باید هر کاری برای جلوگیری از به سرانجام رسیدنِ چنین تصمیماتی انجام دهیم. بعد از آنکه این طرحها نهایی شود دیگر نمیتوانیم کاری کنیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، جلسه مجازی دبیران اجرایی شعب خانه کارگر با حضور علیرضا محجوب (دبیر کل خانه کارگر) و حسن صادقی (معاون دبیر کل خانه کارگر) و دبیران اجرایی شعب مختلف خانه کارگر برگزار شد.
در ابتدای این جلسه علیرضا محجوب با اشاره به وظیفهی اصلیِ تشکیلات خانه کارگر گفت: وظیفهی اصلی و ذاتیِ این تشکیلات حمایت از کارگران است. اصل ما حمایت از جمهوری اسلامی و دولتهای آن است اما این مانع از آن نمیشود که از حقوق کارگران دفاع نکنیم.
دبیر اجرایی خانه کارگر تاکید کرد: بنابراین اساس ما تضعیف هیچ دولتی نیست اما بر سر حقوق کارگران نیز مسامحه نمیکنیم. اگرچه در ماههای اول روی کار آمدن هر دولت و مسئولی این فرصت برای آنها وجود دارد تا کار را به دست بگیرند و بیشتر با مسائل آشنایی پیدا کنند.
محجوب با اشاره به برگزاری مراسم روز ۲۹ آبان در شعب مختلف خانه کارگر گفت: در شرایطی که برخی از نمایندگان مجلس به دنبال تصویب طرحهایی مثل اصلاح قانون کار و توافقی کردن مزد هستند برقراری چنین جلساتی بسیار اهمیت دارد. دبیران اجرایی خانه کارگر باید در این مسیر پیشقدم باشند.
وی تاکید کرد: عدهای به بهانهی حمایت از تولید روستایی میخواهند به قانون کار تعرض کنند. باید هر کاری برای جلوگیری از به سرانجام رسیدنِ چنین تصمیماتی انجام دهیم. بعد از آنکه این طرحها نهایی شود دیگر نمیتوانیم کاری کنیم.
دبیر کل خانه کارگر تصریح کرد: خط ما دفاع از نظام و رهبری و حمایت از کارگران است و این دو هیچ مغایرتی با هم ندارند.
در ادامهی این جلسه حسن صادقی گفت: خانهی کارگر همواره در مطالبهگری در خط مقدم بوده است. ما باید مسائل روز کارگران را دنبال کنیم؛ از وضعیت سازمان تامین اجتماعی تا تصمیماتی که برای بانک رفاه گرفته میشود و موضوعات مربوط به حقوق و قانون کار و… مسائلی است که ما باید حواسمان به آنها باشد.
وی ادامه داد: وضعیت امروز صندوق تامین اجتماعی بسیار نگران کننده است. صندوق اکنون ۱۲۰هزار میلیارد تومان به بانک رفاه بدهی دارد. در واقع این بانک نقشی که بانک مرکزی برای دولت دارد را برای تامین اجتماعی ایفا میکند. امروز این بانک در مسیر غیرقابل قبولِ واگذاری است که اگر این بانک واگذار شود، عملا دست سازمان از منابعی که میتواند با سهام شرکتهای شستا تهاتر کند، کوتاه میشود. با این وضعیت اگر تا عید دچار مشکل نشویم حتما در اردیبهشت ماه با مشکل تامین منابع مالی و حقوق مواجه خواهیم شد.
صادقی بیان کرد: تشکیلات خانه کارگر و دبیران اجرایی به هیچ وجه نباید در مقابل این تصمیمات سکوت کند.
وی با اشاره به طرح مجلس برای توافقی کردن مزد در روستاها گفت: همانطور که دیدیم اکثر نمایندگان مجلس از تبعات این طرح ناآگاه بودند و واکنش خانهی کارگر و مصاحبههایی که گرفته شد آنها را نسبت به موضوع روشن کرد. ما حتی گفتیم اگر این اتفاق بیفتد در کل کشور دست به اعتراض میزنیم.
معاون دبیر کل خانه کارگر اظهار کرد: سازمان تامین اجتماعی به شدت وضعیت شکنندهای دارد و اگر ما نتوانیم سهمی برای این سازمان در بودجه ببینیم، قطعا با مشکل پرداخت حقوق مواجه میشویم. اگر سهمی در این بودجه برای ما دیده نشود ما اعتراض میکنیم اما قبل از آن زمینه را باید آماده کنیم. در واقع ما باید با مطالبهگری دولت را به انجام این مهم ترغیب کنیم و اگر این کار را انجام نداد اعتراض کنیم.
صادقی تاکید کرد: حواسمان باید جمع باشد و بدانیم با چه مسائل و مشکلاتی در استقرار دولت جدید مواجه هستیم. بزرگترین مسئله در این مسیر به مراودات ما با جامعهی جهانی برمیگردد که این در نهایت تاثیر خود را بر اقتصاد کلان و به تبع آن بر اقتصاد خانوارها خواهد گذاشت.
وی در ادامهی صحبتهایش تحلیلی از دورنمای وضعیت اقتصادی ایران ارائه داد. صادقی گفت: با روی کار آمدن دولت جدید انتظاراتی شکل گرفت مبنی بر اینکه تورم کنترل میشود و ما شاهد سیر منفی قاعده تورمی خواهیم بوید. اما متاسفانه پیشبینی وضعیت چنین چیزی را نشان نمیدهد.
صادقی گفت: اگر بودجهی سال آینده ریاضتی بسته شود و در کنار آن تحریمها لغو شود، توافق هستهای حاصل شود و دورهی شیوع کرونا به پایان برسد، میتوان به بهبود وضعیت اقتصادی تا حدودی امیدوار شد.
صادقی با اشاره به اهمیت لغو تحریمها برای خروج از این وضعیت گفت: مشکلات ناشی از تورم و سرمایهگذاریِ پایین در بلند مدت گریبانگیر ما خواهد بود. بنابراین چه مراودات اقتصادی ما با دنیا حل شود و چه برجام به سرانجام برسد، ما بلافاصله به وضعیتِ متعادل بر نخواهیم گشت.
معاون دبیر کل خانه کارگر تاکید کرد: راه خروج ما از رکود، جذب سرمایه خارجی است. سرمایه جایی میرود که امنیت وجود داشه باشد و امنیت زمانی شکل میگیرد که ما بتوانیم برای سرمایهگذاران اطمینان حاصل کنیم. لغو تحریمها میتواند چشماندازی برای بهبود وضعیت سرمایهگذاری باشد مشروط بر اینکه سیاست تفاهم را پیش بگیریم. سیاست تفاهم با کشورهای جهان اگر بلند مدت باشد اقتصاد ما نیز به شرایط متعادل میرسد و چشمانداز ایران برای رشد اقتصادی به سمت امیدوارکننده میرود. اگر توافقات موقت باشد ما رشد مقطعی خواهیم داشت و مجدداد به تورم و رکود بر میگردیم.
صادقی در بخش دیگری از صحبتهایش بر کسری بودجه کشور اشاره کرد و گفت: کسری بودجه باعث تورم میشود و این باعث افزایش قیمتها در سال آینده خواهد شد.
وی ادامه داد: ما شاهد رشد نقدینگی هستیم. در همین یک ماه گذشته ۱۴۶هزار میلیارد به نقدینگی اضافه شده است. این موضوع ضریب فزاینده تورم را دامن میزند و شکاف بزرگی بین هزینه و دستمزد ایجاد میکند. این مشکل تنها مختص کارگران نیست اما بدون شک کارگران و اقشار ضعیف بیشتر آسیب خواهند دید.
صادقی همچنین به وضعیت بازار بورس اشاره کرد و گفت: بورس بازار پیچیدهای است و هر مسئلهای میتواند روی بورس اثر بگذارد. در سال گذشته دیدیم به دلیل افزایش نرخ تورم بورس رشد کرد و سهام مردم رشد تورمی پیدا کرد. بورس ما دستوری است. در این بازار بورس خرده سهامداران زیان میکنند.
معاون دبیر کل خانه کارگر با اشاره به راهکار خروج از این وضعیت گفت: باید سیاستگذاران مشخص کنند چه تصمیمی قرار است برای این کشور بگیرند. به دنبال درمانهای موقت هستند و یا به دنبال درمانهای ریشهای؟
صادقی گفت: نتیجهی راهحلهای کوتاه مدت فقر گستردهی مردم است که بیشترین آسیب را به کارگران میزند. این وضعیت طبقهی متوسط را به سمت دهکهای پایین میکشاند. طبقهی متوسط از بین میرود و با یک وضعیت دو قطبی ثروتمند - فقیر مواجه میشویم.
وی تاکید کرد: برای مقابله با این شرایط نیاز به جراحی عمیق اقتصادی و تغییر سلایق مدیران داریم. منافع مشترک ما با دنیا باید در نظر گرفته شود. ما نیازمند مدیرانی با نگرش جدید هستیم به نحوی که تعارض منافع بین همین مدیران بروز نکند.
صادقی به مسئلهی برجام اشاره کرد و گفت: سه منتقد اصلی برجام در تیم جدید برجام هستند. قبلا گفته میشد اگر توافق بر سر برجام در دورهی آقای روحانی صورت نگیرد در دولت بعدی نمیتوان انتظار احیای برجام را داشت. به نظر میرسد این پیشبینی به تحقق برسد. این برای اقتصاد ایران خطرناک است. هرچند دولت آقای رئیسی بارها بر این نکته که مشکلی با مذاکره ندارند تاکید کردند اما چشمانداز روشنی در این موضوع نمیبینیم.
معاون دبیر کل خانه کارگر تاکید کرد: اگر این تحریمها لغو نشود و ما به معیارهای اقتصاد کلان خود برنگردیم، قطعا شرایط تورمی در کشور ادامه پیدا خواهد کرد و در این شرایط کارگران آسیب میبینند. شرایط اقتصادی کشور به نفع کارگران نیست.
صادقی بیان کرد: ما از یک طرف باید مصلحت نظام را مورد توجه قرار دهیم و از طرف دیگر بر مطالبهگری حقوق کارگران پافشاری کنیم. تمرکز بر گرهی کور اقتصاد ایران و تاکید بر برقراری روابط اقتصادی با دنیا - که مشی اصلاحطلبانه است - از وظایف ماست.
وی در پایان تاکید کرد: ما دو تکلیف داریم؛ حفظ نظام و دفاع از منافع کارگران.