ریزش شدید سهام خریداران پرسپولیس/ سود نسبی هلدینگ خلیج فارس پس از مالکیت استقلال
پرسپولیس و استقلال شرایط متفاوتی برای خریداران سهام خود رقم زدند.
به گزارش ایلنا، بالاخره در روز دوشنبه، ۳ اردیبهشت، انتظارها به پایان رسید و درنهایت، پس از کش و قوسهای فراوان، فرایند خصوصیسازی پرسپولیس و استقلال فارغ از کیفیت آن، با معامله شدن ۸۵ درصد از سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در بازار پایه فرابورس خاتمه یافت.
براین اساس، ۸۵ درصد سهام پرسپولیس معادل حدود ۳۲۰۰ میلیارد تومان به کنسرسیومی از بانکهای غیردولتی متشکل از بانکهای شهر، ملت، تجارت، صادرات، رفاه و اقتصاد نوین و ۸۵ درصد سهام استقلال معادل حدود ۲۷۹۳ میلیارد تومان به کنسرسیومی از هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیج فارس و ۴ زیرمجموعه اش، پتروشیمی پارس، پتروشیمی بوعلی، پتروشیمی شهید تندگویان و پتروشیمی بندر امام فروخته شد تا سرخابیهای پایتخت مشکل مالکیتی برای دریافت مجوز حرفهای جهت حضور در فصل آینده رقابتهای باشگاهی آسیا نداشته باشند.
در کنسرسیوم متشکل از ۶ بانک غیردولتی سهامدار پرسپولیس، بانک شهر بهعنوان رهبر این کنسرسیوم ۳۰ درصد، بانکهای ملت و تجارت ۲۰ درصد و بانکهای صادرات، اقتصاد نوین و رفاه هرکدام ۵ درصد سهام پرسپولیس را خریداری کردند. در آن سو، کنسرسیوم متشکل از هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیج فارس و ۴ زیرمجموعهاش هستند که هلدینگ خلیج فارس ۵ درصد و هرکدام از ۴ زیرمجموعهاش ۲۰ درصد سهام استقلال را خریداری نمودند.
حالا با گذشت یک روز از این اتفاق و معامله شدن ۸۵ درصد سهام سرخابیها، در این مقاله، قصد داریم که تغییرات قیمت سهام هرکدام از خریداران سرخابیهای پایتخت را در روز سهشنبه، ۴ اردیبهشت، در بازار بورس تهران بررسی نماییم و ببینیم که به اصطلاح، واکنش قیمت سهام این شرکتها به خرید پرسپولیس و استقلال چه بوده است.
پیش از اینکه وارد بحث شویم، بایستی بگوییم که از کنسرسیوم پرسپولیس، بانک رفاه و از کنسرسیوم استقلال، شرکت پتروشیمی بندر امام در بورس تهران معامله نمیشوند و درنتیجه در این مقاله، بررسی میشوند.
بررسی تغییرات قیمت سهام خریداران پرسپولیس در روز سهشنبه ۴ اردیبهشت
از ۶ بانک غیردولتی سهامدار پرسپولیس، بانکهای شهر، ملت، تجارت، صادرات و اقتصاد نوین به ترتیب با نمادهای وشهر، وبملت، وتجارت، وبصادر، ونوین معامله میشوند و همانطور که گفتیم بانک رفاه در بازار بورس تهران معامله نمیشود. در ادامه، تغییرات قیمتی هرکدام از این نمادها را در روز سهشنبه ۴ اردیبهشت بررسی مینماییم. برای این بررسی، تغییرات قیمتهای پایانی هرکدام از این نمادها را درنظر میگیریم، یعنی بعنوان مثال قیمت پایانی سهام بانک شهر در روز سهشنبه ۴ اردیبهشت با قیمت پایانی سهام این بانک در روز دوشنبه ۳ اردیبهشت مقایسه میکنیم و درصد کاهش یا افزایش این قیمت را به شما نشان میدهیم.
بانک شهر (وشهر)
همانطور که در تصویر زیر میبینید، قیمت پایانی سهام بانک شهر در روز سهشنبه ۴ اردیبهشت با کاهش ۲.۷۴ درصدی مواجه شده است.
بانک ملت (وبملت)
همانطور که در تصویر زیر میبینید، قیمت پایانی سهام بانک ملت در روز سهشنبه ۴ اردیبهشت با کاهش ۱.۳۹ درصدی مواجه شده است.
بانک تجارت (وتجارت)
همانطور که در تصویر زیر میبینید، قیمت پایانی سهام بانک تجارت در روز سهشنبه ۴ اردیبهشت با کاهش ۱.۶۲ درصدی مواجه شده است.
بانک صادرات (وبصادر)
همانطور که در تصویر زیر میبینید، قیمت پایانی سهام بانک صادرات در روز سهشنبه ۴ اردیبهشت با کاهش ۰.۴۶ درصدی مواجه شده است.
بانک اقتصاد نوین (ونوین)
همانطور که در تصویر زیر میبینید، قیمت پایانی سهام بانک اقتصاد نوین در روز سهشنبه ۴ اردیبهشت با کاهش ۰.۰۹ درصدی مواجه شده است.
نکته مهم: همانطور که میبینید، هرچقدر میزان درصد سهام این بانکها در پرسپولیس بیشتر بوده است، بازار واکنش منفی بیشتری به این بانکها داشته و قیمت سهامشان کاهش بیشتری داشته است. بهعنوان مثال، بانک شهر، بهعنوان رهبر کنسرسیوم، با ۳۰ درصد سهام پرسپولیس افت ۲.۷۴ درصدی را در قیمت سهام خود در روز سهشنبه ۴ اردیبهشت تجربه کرده، درحالی که این کاهش قیمت برای بانک اقتصاد نوین که دارنده 5 درصد سهام پرسپولیس است، ۰.۰۹ درصد بوده است.
بررسی تغییرات قیمت سهام خریداران استقلال در روز سهشنبه ۴ اردیبهشت
سهامداران جدید استقلال یعنی هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیج فارس و ۳ زیر مجموعهاش، پتروشیمی پارس، پتروشیمی بوعلی و پتروشیمی شهید تندگویان به ترتیب با نمادهای فارس، پارس، بوعلی و شگویا معامله میشوند و همانطور که گفتیم پتروشیمی بندر امام در بازار بورس تهران معامله نمیشود. در ادامه، تغییرات قیمتی هرکدام از این نمادها را در روز سهشنبه ۴ اردیبهشت بررسی مینماییم. برای این بررسی، تغییرات قیمتهای پایانی هرکدام از این نمادها را درنظر میگیریم، یعنی بهعنوان مثال قیمت پایانی سهام پتروشیمی بوعلی در روز سهشنبه ۴ اردیبهشت با قیمت پایانی سهام این پتروشیمی در روز دوشنبه ۳ اردیبهشت مقایسه میکنیم و درصد کاهش یا افزایش این قیمت را به شما نشان میدهیم.
صنایع پتروشیمی خلیج فارس (فارس)
همانطور که در تصویر زیر میبینید، قیمت پایانی سهام صنایع پتروشیمی خلیج فارس در روز سهشنبه ۴ اردیبهشت با افزایش ۰.۱۲ درصدی مواجه شده است.
پتروشیمی پارس (پارس)
همانطور که در تصویر زیر میبینید، قیمت پایانی سهام پتروشیمی پارس در روز سهشنبه ۴ اردیبهشت با افزایش ۰.۱۹ درصدی مواجه شده است.
پتروشیمی بوعلی (بوعلی)
همانطور که در تصویر زیر میبینید، قیمت پایانی سهام پتروشیمی بوعلی در روز سهشنبه ۴ اردیبهشت با افزایش ۰.۷۹ درصدی مواجه شده است.
پتروشیمی شهید تندگویان (شگویا)
همانطور که در تصویر زیر میبینید، قیمت پایانی سهام پتروشیمی شهید تندگویان در روز سهشنبه ۵ اردیبهشت با کاهش ۱.۶ درصدی مواجه شده است.
جمعبندی: حالا این سوال مطرح است که چرا واکنش بازار به سهامداران پرسپولیس منفی بوده، درحالی که غالب سهامداران استقلال با افزایش قیمت مواجه شدهاند. این سوال پاسخهای مختلفی میتواند داشته باشد، یکی از دلایل آن خبرهایی است که درخصوص افزایش نرخ دلار نیما به گوش میرسد که طبیعتا این افزایش نرخ دلار نیما به نفع پتروشیمیها خواهد شد و درنتیجه دور از انتظار نیست که قیمت آنها با افزایش روبرو شود.
نکته بعدی میتواند این باشد که نماد فارس یک نماد شاخص ساز در بازار بورس است و در کمتر مواقعی پیش میآید که کاهش قیمت را تجربه کند.
نکته سوم که برای هواداران فوتبال شاید مهمتر باشد وضعیت مالی سهامداران استقلال است که میزان هزینهای که باشگاه استقلال به این پتروشیمیها تحمیل خواهد کرد، درمقایسه با درآمدشان رقم چندانی نخواهد بود و درنتیجه، خبر خرید سهام استقلال آنها را دچار افت قیمت نمیکند.
در نقطه مقابل، بانکها سهامدار پرسپولیس هستند که مجموعه سودشان از مجموع سود کنسرسیوم سهامداران استقلال کمتر است و سودی هم که بانکها میسازند بخشی از آن مربوط به سود تسعیر ارز است که سود باکیفیتی نیست. درنتیجه، میتوان نتیجه گرفت که سهامداران پرسپولیس در مقابل سهامداران استقلال از لحاظ مالی ضعیفتر هستند و فعلا دربی خصوصیسازی را استقلالیها برنده شدهاند.