ماجرای تعویض ششم پیکان و 3 بر صفر شدن بازی به سود سایپا؛ قانون چه میگوید؟
با بررسی آیین نامه انضباطی مشخص خواهد شد که چه تصمیمی در مورد دیدار سایپا - پیکان گرفته میشود.
به گزارش خبرنگار ورزشی ایلنا، دیدار شب گذشته سایپا مقابل پیکان برخلاف دیدارهای همیشگی این تیم که به دربی بی سرو صدا مشهور است پر از اتفاقات جنجالی و حاشیه بود که یکی از آنها به ماجرای تعویض غیر قانونی تیم پیکان بر میگردد.
تیم فوتبال پیکان در جریان دیدار روز گذشته در 3 مرحله 6 تعویض انجام داد که یک تعویض بیش از حد مجاز تعیین شده است که در شرایط کرونایی برای تیم ها در نظر گرفتهاند.
ترتیب تعویضهای پیکان مقابل سایپا به صورت زیر بود:
رضا جبیره(46- ابراهیم صالحی)
علی قربانخانی(56- نادر محمدی)
محمد خدابندهلو(90- امیر روستایی)
محمدامین درویشی(90- آرش قادری)
اسماعیل بابایی(7+90- علیرضا کوشکی)
حسین پورامینی(7+90- رضا حبیبزاده)
در این میان باشگاه سایپا به این مورد معترض شده و قرار است اعتراض خودش را به صورت رسمی و کتبی به فدراسیون فوتبال ارائه دهد و از پیکان به دلیل این تخلف شکایت کند.
اما نکته اینجاست که طبق قوانین تعویض مازاد بر تعداد قانونی چه حکمی دارد؟
این مورد از اتفاقات نادر فوتبال است که کمتر موارد مشابه آن در ایران و خارج از ایران وجود داشته است ولی جالب است بدانید که حدود 4 ماه قبل تیم فوتبال رم در رقابتهای کوپا ایتالیا مقابل اسپتزیا تخلف مشابهی داشت که فدراسیون فوتبال این کشور بازی را 3-0 به نفع حریف اعلام کرد.
با بررسی آئیین نامه انضباطی و دستورالعمل برگزاری مسابقات متوجه میشویم که قانون مشخصی در مورد تعویض مازاد وجود ندارد و قانون در این زمینه ساکت است. اگرچه استفاده از بازیکن غیرمجاز در زمین حکمش اعلام نتیجه 3 بر صفر به سود تیم حریف است ولی در مشخصات آورده شده در توضیح بازیکن غیر مجاز، تعویضی بیش از حد تعیین شده در قانون ذکر نشده است.
طبق آنچه در آیین نامه انضباطی ذکر شده، بازیکن غیر مجاز به بازیکنی گفته میشود که یکی از چهار شرط بالا را داشته باشد و هیچکدام به تعویض مازاد بر حد مجاز اشاره ندارد و قانون در مورد اتفاقی که در دیدار شب گذشته رخ داده ساکت است. در این شرایط چه اتفاقی میافتد؟
در ماده 119 آیین نامه انضباطی آمده که رخ دادن موارد پیش بینی نشده در آیین نامه، تصمیم گیری را بر عهده هیات رئیسه فدراسیون فوتبال قرار میدهد که البته اشاره شده به قوانین بین المللی هم در این مورد توجه خواهد شد.
در دستورالعمل اجرایی مسابقات هم چنین موردی ذکر شده و تصمیم گیری در مورد موارد پیش بینی نشده را بر عهده هیات رئیسه فدارسیون گذاشه شده است و بدین ترتیب در واکنش به شکایت باشگاه سایپا احتمالا در نشست بعدی هیات رئیسه فدراسیون فوتبال در این خصوص بحث و تصمیم گیری خواهد شد و تصمیمی که گرفته میشود به عنوان بند جدید به قانون اضافه میشود و از این پس در موارد مشابه هم آن حکم اعمال خواهد شد.
شاید اینطور به نظر برسد با توجه به اتفاقی که در فوتبال ایتالیا رخ داده و تاکید بر نگاه به قوانین بین المللی، زدن نتیجه 3 بر صفر به سود سایپا قطعی است ولی در اینجا باید به مورد مشابهی در گذشته اشاره شود که برخلاف قوانین رایج بین المللی تصمیم گیری شد.
دو سال قبل هنگامی که پرسپولیس در یک فصل هم قهرمان لیگ برتر شد و هم جام حذفی را بالای سر برد، ماجرای سوپرجام پیش آمد که آن مورد در قانون ذکر نشده بود و باید در موردش تصمیم گیری میشد. آن زمان رسانههای مختلف موارد مشابه در کشورهای مطرح فوتبال را بررسی کرده که اکثراً بازی سوپرجام را میان قهرمان دو تورنمنت با تیم دوم لیگ یا تیم دوم جام حذفی برگزار میکردند ولی فدراسیون فوتبال برخلاف آنها تصمیم گرفت قهرمان لیگ و جام حذفی را بدون برگزاری بازی قهرمان سوپر جام معرفی کند.
البته ترکیب هیات رئیسه فدراسیون با آن زمان متفاوت است و نفرات جدید در آن مشغول به کار هستند که یکی از آنها هم مهرداد سراجی، مدیرعامل باشگاه سایپا است.
طبق موارد مشابه بین المللی به نظر میرسد تصمیم درست اعلام نتیجه به سود سایپا باشد و با توجه به اینکه تصمیم هیات رئیسه به عنوان یک قانون همیشگی به آیین نامه اضافه خواهد شد مصلحت اندیشی در این مورد کار دشواری است و باید دید چه تصمیمی گرفته میشود.