اخراج یک کارگر یال شمالی به دلیل تذکر نواقص ایمنی به کارفرما
«این کارگر نواقص ایمنی و حفاظت کارگاه را گوشزد و کتبا اعلام کرده و به همین دلیل قراردادش تمدید نشده است.»
«در حالیکه دو سال از حادثه دردناک انفجار معدن یال شمالی و کشته شدن هشت نفر از کارگران میگذرد هنوز مشکلات ایمنی این معدن حل نشده است.»
«علی محمدی» یک فعال کارگری در طبس در این باره به ایلنا گفت: در حالی که هنوز کشته شدن هشت کارگر از یاد همکارانشان و جامعهٔ کارگری طبس نرفته است، اما هنوز برای ارتقاء کیفیت ایمنی معدن یال شمالی اقدامی صورت نگرفته است.
این فعال کارگری در خانه کارگر طبس، همچنین از اخراج یکی از کارگران معدن یال شمالی در اعتراض به وضعیت ایمنی این معدن خبرداد و گفت: دیروز خبردار شدیم یکی از کارگران ایمنی این معدن در پی اعتراض به شرایط ایمنی معدن اخراج شده است.
به گفتهٔ محمدی، این کارگر قراردادی در پی نوشتن نامهای به کارفرما و تذکر ۲۷ مورد از مشکلات و نواقص ایمنی معدن به کارفرما اخراج شده است.
این فعال حقوق صنفی کارگران، شیوه اخراج این کارگر را تمدید نشدن قرارداد کاری او پس از خاتمه مدت قرارداد ذکر کرد.
محمدی افزود: این کارگر نواقص ایمنی و حفاظت کارگاه را گوشزد و کتبا اعلام کرده و به همین دلیل قراردادش تمدید نشده است، اما سوال من این است که واقعا جرم این کارگر چیست؟ چون حق را گفته و خواسته تا دوباره همکارانش را به سوی مرگ نفرستد باید قراردادش تمدید نشود و از کار بیکار شود؟
عضو خانه کارگر طبس همچنین با اشاره به اینکه این نهاد صنفی پیگیر مسئلهٔ اخراج کارگر یال شمالی است افزود: هنوز خاطرهٔ تلخ کشته شدن کارگران معدن یال شمالی از یاد مردم طبس نرفته است و باید در خصوص ارتقاء ایمنی در این معدن تدابیر جدی اتخاذ شود تا پیش از این شاهد حوادثی از جنس اتفاقات سال گذشته نباشیم.
مشکلات معدن یال شمالی تمامی ندارد
به گفته منابع کارگری ایلنا در معدن یال شمالی، دو سال پس از کشته شدن هشت کارگر، مشکلات این معدن در خصوص ایمنی هنوز به قوت خود باقی است و علی رغم هشدارهای پی در پی به مسولین معدن هنوز اقدام جدی در خصوص بالا بردن کیفیت ایمنی و حفاظت معدن انجام نشده است.
منابع خبری ایلنا در طبس میگویند عدم استفاده از تجهیزات ایمنی مثل «خود نجات» که به صورت اکسیژن رسان عمل میکند، باعثمیشود کارگر امنیت کامل در حین ریزش کوه و یا انفجار را نداشته باشد. به همین دلیل احتمال اینکه حوداثخطرناک در کمین کارگران باشد بیشتر میشود. به گفتهٔ منابع کارگری بارها کارگران این معدن بدون استفاده از خود نجات اقدام به کار کردهاند که با مقررات کار در معدن و اصول ایمنی منافات دارد.
بنا بر اعلام فعالان صنفی، موارد ۲۷ گانهای که در نامه یکی از کارگران به کارفرما ذکر شده همگی جزء موارد اساسی تضمین ایمنی معدن است که باید اقدامات لازم در خصوص اجرای آنها صورت گیرد. در برخی از این موارد آمده است، استفاده از لولههای پلاستیکی در داخل تونل برای انتقال هوای فشرده در تونل غیرمجاز است چون این لوله ها در زمان انفجار میسوزند و تولید گاز سمی میکنند که میتواند منجر به بروز حوادثخطرناکی برای کارگران شود.
همچنین مواردی چون بازدید و تعویض برخی از واگن ها به دلیل معیوب بودن آنها از جمله ی مواردی است که باید نسبت به رفع نواقص ایمنیشان اقدام شود. همچنین در این نامه به خالی بودن جعبه ی کمک های اولیه و ایجاد راه بند در بالای پمپ آبکشی معدن برای جلوگیری از حوادثناگوار مانند برق گرفتگی و مواردی از این دست اشاره شده است.
ضرورت نظارت و بازرسی مستمر در چنین شرایطی به شدت احساس میشود. مبحثدوم فصل چهارم قانون کار، دولت را موظف به انجام بازرسیهای منظم و مستمر جهت جلوگیری از به خطر افتادن جان کارگران دانسته است. همچنین، قانون کار جایگاه ویژهای برای بازرسان کار به عنوان ضابط قضایی تعیین کرده است و حتی به بازرسین کار اجازه توقیف فعالیت معدن در صورت رعایت نشدن نکات ایمنی را داده است.