تا ۷ دی؛ مهلت شرکت در جشنواره تجسمی فجر تمدید شد
در برنامهریزی اصلی ۲۹ آذرماه آخرین زمان دریافت آثار هنرمندان بود اما با این تمدید چند روزه، هنرمندان فرصت دارند تا ساعت ۲۴ روز هفتم دیماه آثارشان را از طریق سایت www. ivafestival. ir به جشنواره ارسال کنند.
ایلنا: نشست خبری ششمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر با رونمایی از پوستر جشنواره با حضور سیدعباس میرهاشمی(دبیرکل جشنواره)، مسعود زنده روح کرمانی(دبیر هنری) و عبدالرحیم سیاهکارزاده(دبیر اجرایی جشنواره) صبح امروز(۲۵ آذر) در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.
به گزارش ایلنا، در ابتدای این نشست پوستر جشنواره که توسط مصطفی اسداللهی طراحی شده است رونمایی شد.
سیدعباس میرهاشمی در این نشست با اعلام خبر تمدید مهلت ثبت نام و ارسال آثار جشنواره تا هفتم دی ماه گفت: ششمین دوره جشنواره بلافاصله بعد از اختتامیه جشنواره پنجم کار خود را آغاز کرد. یعنی از چند روز قبل از پایان سال ۹۱ هماهنگیها آغاز شد و جلسات متعددی را با معاونت و اداره کل هنرهای تجسمی دنبال کردیم. تفاوت جشنواره این دوره با دوره قبل زمان کافی برای دعوت از استادان و برگزاری جلسات برای مطرح کردن مباحثکلان در هنرهای تجسمی بود. در همین جلسات بود که برنامهها قالببندی و چارچوبگذاری شدند و برنامه کلی ششمین جشنواره تدوین شد.
دبیرکل ششمین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر گفت: برداشت من از صحبتهای علی مرادخانی این نبود که جشنواره فجر حذف شود بلکه برای بهتر برگزار شدن آن و رفع نواقصاش نیاز به برنامهریزی و نگاه جدی است.
میرهاشمی با اشاره به بخشها و رشتههای جشنواره گفت: جشنواره امسال در سه بخش ملی، بینالمللی و مکمل دنبال میشود. بخش ملی شامل نقاشی، خوشنویسی، مجسمهسازی، نگارگری و سرامیک هنری است. بخش بینالملل نیز چهار رشته عکاسی، پوستر، تصویرسازی و کاریکاتور را دنبال میکند و بخش مکمل مربوط به فیلم مستند هنرهای تجسمی است. رشته تصویرسازی برای اولین بار به صورت بینالملل برگزار میشود. بخش سفال هم با تغییر عنوان به سرامیک هنری برگزار میشود و سعی داشته علمیتر با این هنر برخورد شود.
میرهاشمی با ارائه گزارش آماری جشنواره افزود: تاکنون ۲۶۹۰ نفر در سایت ثبتنام کردند. تعداد آثار رسیده ۴۸۸۳ اثر است و تعداد ثبتنام کنندگان خارجی نیز ۸۲ نفر از ۴۶ کشور است. بیشترین کشورهایی که تاکنون در جشنواره امسال شرکت کردهاند به ترتیب شامل ترکیه، چین، فرانسه، جمهوری چک، برزیل، اوکراین، اسلوونی، ایالات متحده آمریکا، روسیه، آرژانتین و اسپانیا هستند. تعداد افرادی که برای اولینبار در جشنواره فجر ثبتنام کردهاند حدود ۶۰ درصد از کل شرکتکنندگان هستند. ۱۲۵۰ نفر از ثبتنام کنندگان خانم و ۱۴۴۰ نفر آقا هستند.
میرهاشمی درباره داوران جشنواره گفت: داوران داخلی در بخشهای ملی و بین الملل مشخص شدهاند و به زودی اعلام میشوند. در رشتههایی که به صورت بینالمللی برگزار میشوند در این دوره داوران خارجی هم خواهیم داشت که در حال هماهنگی هستیم و به زودی اسامی را اعلام میکنیم.
دبیرکل جشنواره هنرهای تجسمی فجر در ادامه گفت: چند وقت پیش به دلیل برخی مشکلات و تغییراتی که در برنامههای جشنواره ایجاد شده بود اعلام کنارهگیری کردم که این مورد وقفهای را در جشنواره بوجود آورد و از دست رفتن زمان نگرانیهای زیادی را برای افرادی که فعالیتهای تخصصی در زمینه جشنواره انجام میدادند، بوجود آورده بود ولی بعدها با حل شدن قضایا و برگرداندن آن چیزی که در هنرهای تجسمی باید هزینه شود و در جای خود قرار بگیرد، مقرر شد به فعالیتمان ادامه بدهیم و مباحثکلان را در حوزه تخصصی دنبال کنیم.
او ادامه داد: به دلیل همین وقفه مجبور شدیم برای جبران روزهای از دست رفته مهلت شرکت در جشنواره و ارسال آثار را یک هفته تمدید کنیم. در برنامهریزی اصلی ۲۹ آذرماه آخرین زمان دریافت آثار هنرمندان بود اما با این تمدید چند روزه، هنرمندان فرصت دارند تا ساعت ۲۴ روز هفتم دیماه آثارشان را از طریق سایت www. ivafestival. ir به جشنواره ارسال کنند.
میرهاشمی اظهار کرد: جشنواره فجر به دلیل پرداختن به شاخههای مختلفی از هنرهای تجسمی میتواند زبان خاص و جدید بین رشتهای ایجاد کند. در چند سال اخیر برگزاری جشنوارهها در کشورهای مختلف به صورت ادغام شده انجام میشد اما جشنواره فجر میتواند با تعامل بین هنرمندان و تفکر و نگاه آنها اهمیت بالایی در بین سایر جشنوارهها داشته باشد به شرط اینکه از ابزار خاص خود به درستی استفاده کند.
دبیرکل ششمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر گفت: یکی از ضعفهایی که در سالهای گذشته به آن رسیدیم پرداختن به موضوع در هنرهای تجسمی بود بنابراین جشنواره به سمت موضوعی شدن پیش رفت، با توجه به اینکه در دانشگاهها خلأ بررسی آثار و نمایش آنها وجود دارد.
وی درباره نحوه انتخاب دبیران جشنواره نیز گفت: دبیران جشنواره از هنرمندان مطرح انتخاب شدهاند و اگر ضعفی در این زمینه باشد به ما برمیگردد که نتوانستهایم از ظرفیت این عزیزان درست استفاده کنیم. معتقدم برای برگزاری یک جشنواره مثل جشنواره فجر به بیش از یکسال زمان نیاز است. به همین دلیل برای حفظ تفاهمات بوجود آمده در سالهای گذشته و زمان کمی که در اختیار داشتیم، شورای دبیران را حفظ کردیم. امیدوارم ضعفهای حوزه تجسمی به زودی حل شود و شاهد شکوفایی و رشد این حوزه در بین هنرهای دیگر باشیم.
در ادامه این نشست مسعود زندهروح کرمانی نیز درباره برگزاری این رویداد گفت: یکی از تفاوتهای این دوره از جشنواره با دورههای قبل اضافه کردن گرایشهای مختلف است. ما ۹ رشته با ۱۵ گرایش در جشنواره داریم. با توجه به زمان مناسبی که در اختیار داشتیم، امسال بخش بینالملل به دلیل هماهنگی و ارتباط با هنرمندان خارجی با ۳۰ درصد افزایش شرکتکننده همراه بوده است. با بسیاری از کشورها رایزنی فرهنگی انجام دادهایم و نزدیک به ۲۵۰۰ ایمیل برای اطلاعرسانی پیدا کردهایم و مطمئن هستم که تا پایان مهلت ثبتنام، سطح شرکتکنندگان بینالمللیمان از این تعداد هم بالاتر میرود.
زنده روح کرمانی افزود: انتخاب اولیه آثار در رشتههای ملی از ۱۵ دی ماه آغاز میشود و انتخاب نهایی آثار بخش بین المللل هم از ۲۱ دی ماه آغاز میشود و از ۲۸ دی ماه هم مرحله دوم انتخاب آثار بخش بین الملل انجام میشود. آثار نهایی جشنواره هم از اوایل بهمن ماه معرفی میشود و جشنواره از ۱۴ بهمن تا پنجم اسفندماه امسال برگزار خواهد شد. نشستها و کارگاههای آموزشی با حضور داوران خارجی هم در روزهای ÷ایانی جشنواره برگزار میشود.
زندهروح کرمانی همچنین درباره طراحی پوستر این دوره از جشنواره گفت: ما هر سال کار طراحی پوستر جشنواره را به هنرمندان برجسته گرافیک و تصویرسازی سفارش میدهیم. امسال هم پوستر جشنواره را مصطفی اسداللهی طراحی کرده است.
او همچنین عنوان کرد: جشنواره فجر بزرگترین همایش برای رشتههای تجسمی است، این تنها همایشی است که هنرمندان تجسمی کنار هم جمع میشوند.
دبیرهنری جشنواره فجر همچنین گفت: بخش فیلم مستند هنرهای تجسمی جشنواره هم امسال برگزار میشود و مستندسازان تا ۱۱ دی ماه فرصت دارند آثار خود را ارسال کنند و مکانهایی برای نمایش مستندها پیشبینی شده است. پیش از این مباحثی مطرح شده بود مبنی بر اینکه فیلمهای برگزیده جشنواره را صداوسیما خریداری کند و در شبکه مستند پخش شود. امیدواریم که بخش حمایت از این هنرمندان فعال شود چون خیلی از آنها براساس علایق و سرمایهگذاری شخصی خودشان این کارها را میکنند.
عبدالرحیم سیاهکارزاده با اشاره به بودجه جشنواره گفت: برای برگزاری جشنواره ششم یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان بودجه در نظر گرفته شده بود که البته نسبت به بودجه جشنوارههای دیگر بسیار کم است. با هماهنگیها و تلاش آقای میرهاشمی از ابتدای برنامهریزی و پیگیریها، بودجه جشنواره امسال نسبت به سال قبل افزایش پیدا کرده است که با افزایش گرایشها مسلما تعداد جایزهها هم زیاد شده است.
سیاهکارزاده درباره مراکز برگزاری جشنواره گفت: برای برپایی نمایشگاهها با موسسه صبا، فرهنگسرای نیاوران، موزه هنرهای معاصر و استانها مکاتبه و قراردادهایی انجام و منعقد شده که ۲۴ استان اعلام آمادگی کردهاند. همچنین مذاکره و هماهنگیهایی با رایزنیهای فرهنگی برای برگزاری جشنواره در دیگر کشورها داشتهایم و تاکنون کشورهای صربستان، روسیه، هند، تونس و ترکیه برای برگزاری جشنواره آمادگی خود را اعلام کردهاند.