خبرگزاری کار ایران

ایلنا از وضعیت شطرنج قزوین گزارش می‌دهد؛

نوجوانان، قزوین را به قطب شطرنج تبدیل کردند/ نبود سرمایه گذار استعدادهای شطرنج استان را کیش و مات کرد

نوجوانان، قزوین را به قطب شطرنج تبدیل کردند/ نبود سرمایه گذار استعدادهای شطرنج استان را کیش و مات  کرد
کد خبر : ۱۲۵۸۳۸۳

استان قزوین به‌رغم اینکه در رده سنی نوجوانان از قطب‌های شطرنج کشور است اما هنوز آن چنان که باید شناخه شده نیست و با کمبود جامعه آماری این رشته و سرمایه گذار مواجه هستیم و همین امر باعث شده استعدادها پس از چند مرحله از عرصه شطرنج محو شوند و این رشته به ورزشی برای افراد متمول تبدیل شود.

به گزارش خبرنگار ایلنا در قزوین، شطرنج از جمله رشته‌هایی است که کمتر به عنوان یک ورزش شناخته شده و بیشتر افراد به آن به چشم سرگرمی نگاه می‌کنند، این درحالی است که این رشته در کنار اینکه ورزشی حرفه‌ای است توانایی‌های افراد را در زمینه‌های مختلف ارتقا می‌دهد.

در استان قزوین شطرنج از رشته‌هایی است که در چند سال گذشته مورد توجه قرار گرفته و به رشد استعدادهای مختلف منتهی شده اما همچنان مشکلاتی در این زمینه وجود دارد و شناساندن این رشته یکی از مواردی است که به بهبود وضعیت این ورزش کمک می‌کند و باعث می‌شود قزوین در این حوزه به استانی برتر در سطح کشور تبدیل شود.

حسن نوری در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا در قزوین با اشاره به ظرفیت‌های شطرنج استان گفت: شاید ظرفیت شطرنج استان از نظر کمی در مقایسه با استان‌هایی مانند تهران، گیلان و مازندران حرفی برای گفتن نداشته باشد اما  از نظر کیفی وقتی نوجوانان و شطرنج بازان زیر هشت سال وارد عرصه شدند حرف برای گفتن داریم و در رده‌های بالای کشوری قرار گرفته‌ایم.

رئیس هیئت شطرنج استان قزوین ادامه داد: شاهد نسل جدید شطرنج بازان در سطح کشور هستیم که زمینه رشد آن‌ها فراهم شده و این روند رشد برای شطرنج بازان ادامه دارد و افراد بسیار مستعدی داریم.

وی با بیان اینکه شطرنج جزء رشته‌های پرهزینه است، گفت: بیشتر هزینه‌های مسابقات و آموزش برعهده خانواده‌ها است و هر مسابقه تقریبا به حدود 15 تا 20 میلیون هزینه نیاز دارد و به طور متوسط اگر هر بازیکن در سال هفت تورنومنت داخلی و خارجی داشته باشد باید بین 100 تا 200 میلیون تومان هزینه کند که در توان خانواده‌های معمولی نیست و این خانواده‌ها، خود را وقف فرزندشان می‌کنند، به دلیل نبود سرمایه گذار ورزشکاران پس از طی چند مرحله از عرصه این ورزش محو می‌شوند.

این مسئول ادامه داد: با توجه به اینکه مسابقات شطرنج تماشاچی، مخاطب و برد خبری زیادی ندارد سرمایه گذار از بعد اقتصادی دلیلی برای ورود به این حوزه ندارد و نبود سرمایه گذار یکی از ضعف‌ها و چالش‌های ورزش شطرنج است، در وزارتخانه و ادارات ورزش و جوانان هم بودجه‌ای تعریف نشده و بیشتر بودجه‌ها در حد گرداندن حوزه اداری است.

وی اظهار کرد: عموما شطرنج از بیرون به عنوان یک ورزش تلقی نمی‌شود، اما قهرمانانی داریم که از نظر نبوغ در رده بالایی قرار دارند و برای مسابقات باید در کنار آمادگی ذهنی آمادگی جسمانی بالایی هم داشته باشند.

نوری  ادامه داد: با افزایش فضاهای استاندارد و امکانات خانواده‌ها و افراد برای حضور در این عرصه بیشتر ترغیب می‌شوند، با داشتن فضاهای فیزیکی بیشتر زمینه رشد افراد بیشتری فراهم می‌شود و در نتیجه توجیه اقتصادی هم ایجاد می‌شود؛ زیرا افراد می‌توانند به عنوان مربی شطرنج فعالیت کنند.

وی یادآور شد: در استان صرفا خانه شطرنج در مجموعه الغدیر و یک مجموعه در پارک ملت فعال است که گنجایش بیشتر از 100 نفر را ندارد و برای میزبانی مسابقات کشوری باید از ظرفیت سالن‌های خارج از مجموعه استفاده کنیم که این هم یک چالش در این رشته است.

برای سطح‌های بالای شطرنج به مربی خارج از استان نیاز داریم

یکی از شطرنج بازان نوجوان استان هم به خبرنگار ایلنا گفت: وقتی پدر و خواهرم شطرنج بازی می‌کردند با نگاه به آن‌ها به این رشته علاقمند شدم، پدرم شطرنج را به من آموخت از شش سالگی وارد این حوزه شدم و امروز هشت سال از فعالیت حرفه‌ای من می‌گذرد.

رضا مهدوی ادامه داد: در بخش بزرگسالان نایب قهرمان کشور شدم، همچنین مدال طلای زیر 12 سال، 10 سال و 6 سال و در مسابقات آسیایی هم مدال برنز را کسب کردم.

وی عنوان کرد: سال گذشته و در سن 13 سالگی با رسیدن به ریتینگ بالای 2300 به عنوان اولین نوجوان استان به مقام استاد فیده رسیدم.

این استاد فیده ادامه داد: نداشتن سرمایه گذار و کمک هزینه یکی از مشکلات بزرگ در زمینه شطرنج است، امکانات خوبی داریم اما مربیان بیشتر برای سطح‌های متوسط جوابگو هستند و برای ریتینگ‌های بالا و برای رسیدن به سطح‌های بین المللی به اساتید خارج از استان نیاز داریم.

مهدوی گفت: افراد کمی هستند که نسبت به شطرنج به عنوان یک ورزش شناخت داشته باشند و نیاز داریم این شناخت بیشتر در سطح جامعه شکل بگیرد.

ضرورت آگاهی بخشی درباره شطرنج در سطح جامعه

مسئول بنیاد شطرنج بویه هم به خبرنگار ایلنا گفت: فضاهای شطرنج استان محدود است و با آغاز کرونا آموزشگاه‌هایی که داشتیم تعطیل شده و حتی تعدادی از آن‌ها بازگشایی مجدد نداشتند و همین امر در جامعه آماری افراد درگیر در این حوزه تاثیر داشت.

امین عابدی ادامه داد: محدود بودن جامعه آماری فعالین حوزه شطرنج از چالش‌های جدی این رشته در استان است و به ارتقا در این حوزه نیاز داریم.

وی عنوان کرد: قزوین در سطح بزرگسالان جزء استان‌های بالا نیست و تا رسیدن به سطح بالا فاصله داریم اما در رده سنی نوجوانان دختر و پسر جزء قطب‌های شطرنج هستیم و می‌توانیم رشد کنیم، کاهش سن یادگیری به شناخت استعدادها کمک می‌کند، در کنار این خانواده‌ها هم بیشتر از گذشته به این رشته بها می‌دهند.

وی با اشاره به سن مناسب آغاز شطرنج گفت: سن ثابتی را نمی‌توان برای آموزش در نظر گرفت و با توجه به ویژگی‌های افراد متفاوت است، اما معمولا پنج سالگی سن مناسبی برای آغاز است.

این فعال حوزه شطرنج استان اظهار کرد: بخش زیادی از نیاز شطرنج استان این است که این رشته شناسانده شود، تعداد زیادی از افراد نسبت به این ورزش و تاثیرگذاری آن بی اطلاع هستند، شطرنج‌بازان به مرور بهتر فکر می‌کنند و قدرت تصمیم‌گیری، منطق و ویژگی‌های شناختی و ذهنی آن‌ها ارتقا پیدا می‌کند.

وی تاکید کرد: شاید این طور به نظر برسد که فرد شطرنج باز از ابتدا باید باهوش باشد؛ اما تجربه نشان داده در شطرنج هم مانند بیشتر کارها پشتکار و تلاش به پیشرفت منجر می‌شود و الزامی نیست  افراد این رشته از ابتدا با ضریب هوشی فوق العاده و نابغه باشند.

انتهای پیام/
خبرنگار : طاهره سادات موسوی
ارسال نظر
پیشنهاد امروز