خبرگزاری کار ایران

معاون دانشگاه آزاد اسلامی خبر داد؛

تبدیل آموزشکده‌های دانشگاه آزاد به دانشکده‌های مهارت و کارآفرینی

تبدیل آموزشکده‌های دانشگاه آزاد به دانشکده‌های مهارت و کارآفرینی
کد خبر : ۹۷۷۹۸۳

سید محمد بطحایی؛ معاون دانشگاه آزاد اسلامی و سید احسان قاضی زاده هاشمی؛ عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی شب گذشته سیزدهم مهرماه در برنامه «به وقت ایران» موضوع «مهارت آموزی در دانشگاه‌های غیردولتی» را مورد بررسی قرار دادند. بطحایی در این برنامه از طرح تازه‌ای در دانشگاه آزاد در راستای مهارت افزایی در سیستم آموزشی این دانشگاه خبر داد.

به گزارش ایلنا، معاون دانشگاه آزاد اسلامی درمورد سطح کیفی دانشگاه‌های غیردولتی در عرصه آموزش گفت: مقایسه تعداد دانشگاه‌های ایران با سایر کشورها درست نیست زیرا تراکم دانشگاه‌های ما مثل آن‌ها نیست. در دوره قبل از انقلاب اسلامی با تغییری در جمعیت رو به رو شدیم که بر اساس آن میزان تقاضا برای آموزش عالی به شدت بالا رفت. زمانی تعداد کسانی که پشت کنکور می‌مانند خیلی زیاد بود و یکی از دلایلی که ما گسترش زیادی در کمیت دانشگاه‌های کشور داشتیم همین بود. می‌دانیم که آموزش عالی ما بدون آمایش گسترش پیدا کرده است. متاسفانه عطش کاذبی به دلایلی مختلف که بحث‌های فرهنگی و اجتماعی هم در آن دخیل است، در ایران ایجاد شده که در کشورهای دیگر کمتر شاهد این میزان عطش به تحصیل هستیم. 

سید محمد بطحایی در ادامه درمورد تحولات لازم در عرصه آموزش عالی به خصوص در آموزش غیردولتی توضیح داد: اگر ما در دوره‌ای که لازم بود ظرفیت دانشگاه‌ها را بالا نمی‌بردیم و فضا را برای تحصیلات عالی باز نمی‌کردیم، امروز حتما مشکلات ملی داشتیم، اما آیا پاشنه باید همیشه بر یک در بچرخد؟! خیر. اصلاح رشته محل‌ها و متناسب‌سازی آن همراه با آمایش سرزمینی لازم است. البته این نکته را در نظر بگیرید که فشارهای سیاسی در مقابل تصحیح و اصلاح وجود دارد. وقتی به فلان نماینده می‌گوییم که دیگر این واحد دانشگاه در شهر شما مورد نیاز نیست، فشارهای سیاسی وارد می‌شود و حتی رئیس دانشگاه آزاد آن شهر هم تحت فشار است و برای اینکه وجاهت آن نماینده مجلس از بین نرود، دانشگاه را به هر قیمتی حفظ می‌کنند که بگویند شهرشان دانشگاه دارد! 

تبدیل آموزشکده‌های دانشگاه آزاد به دانشکده‌های مهارت و کارآفرینی

او افزود: جوانان ما دردانشگاه‌ها به امید اشتغال درس می‌خوانند. باید بپذیریم که سیاست‌های توسعه مراکز آموزش عالی اعم از دولتی و غیر دولتی با آنچه که مورد نیاز اشتغال است فاصله دارد و باید در این زمینه تحولاتی صورت بگیرد. ما حدود ۱۲۰ آموزشکده در دانشگاه آزاد داریم که تا مقطع کاردانی آموزش می‌دهند. دانشگاه آزاد سه ریل ایجاد کرده از سه ماه پیش این طرح مطرح شده است؛ این آموزشکده‌ها قرار است به دانشکده مهارت و کارآفرینی تبدیل شوند و فکر می‌کنم اقدام مبارکی است و در دانشگاه‌های دولتی هم ممکن است تاثیرگذار باشد. 

معاون دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: در سال ۹۶ مجلس قانون نظام جامع آموزش و تربیت فنی، حرفه‌ای و مهارتی را ترتیب داد تا گسست بین دانشگاه و بازار را پر کند و هم بستگی ایجاد شود. در این قانون شورایی پیش‌بینی شده است و شورای عالی مهارت که این شورا متاسفانه خطاهایی دارد. ما قوانین را وضع کرده‌ایم که نفس کشیدن آسان‌تر شود و این قانون مجرای تنفس را تنگ کرده است. لازم به یادآوری است که ۱۰ سال طول کشید تا این قانون مصوب شود. 

بطحایی ضمن اشاره به لزوم جذب فارغ التحصیلان دانشگاه‌ها به بازار کار گفت: اگر یک دانشگاه فارغ التحصیلانش نتوانستند در کاری مشغول شوند، علامت سوال بزرگی روی آن دانشگاه باید گذاشت. در برخی کشورها اگر فارغ التحصیلان جذب بازار کار نشوند، حق الزحمه هیات علمی را پرداخت نمی‌کنند. می‌گویند درس زمانی به درد می‌خورد که در بازار کار ی برایش پیدا شود. فارغ التحصیلان ما یا بیکارند یا در کاری بی‌ربط مشغول کارند. ماهیت رشته‌ها و دانشگاه‌ها باید تغییر کند. نباید به تولید محض علم در دانشگاه پرداخت و باید بیشتر به صنعت و تولید توجه کنیم. باید ۷۵ درصد ظرفیت دانشگاه مربوط به تولید باشد. این افتخار کشور نیست که فقط خروجی دانشجو داشته باشد. یکی از نقاط قوت قانون نظام جامع آموزش و تربیت فنی، حرفه‌ای و مهارتی همین است. کسی که مهارتی را بلد است چرا به مهارتش اصالت نمی‌دهیم و می‌گوییم باید چهارسال سرکلاش استاد بنشیند تا لیسانس به او بدهیم؟! این قانون می‌گوید اگر مصلا کشاورزی کارش را بلد است و به شیوه استاد شاگردی کار را یاد گرفته و گفت از من امتحان بگیرید و درس‌هایی هم بخواند و قبول شود، به او مدرک دانشگاهی بدهید. با کمک وزارت علوم و تحقیقات دانشکده‌های مهارت و کارآفرنی دانشگاه نسل سومی است که می‌خواهد فرد وقتی مهارتی دارد به او مدرک مهندسی و. . بدهند و در واقع آموخته‌ها را زیر بنا می‌کند و چند درس به عنوان تتمه به او می‌دهند تا بخواند و در نهایت به او مدرک دانشگاه داده می‌شود. 

او گفت: بازار به افراد آچار دست نیاز دارد و می‌گویند لباس کار بپوش و فرد تحصیل کرده چون دانشگاه رفته، سال‌ها درس خوانده و کت و شلواری پوشیده آچار به دست نمی‌گیرد. بخشی از نزخ بیکاری کشور به دلیل نبودن بازار کار نیست، بلکه کار هست، اما آدمی که کار را انجام بدهد نداریم. تصویری که ما از دانشگاه داریم باید تغییر کند و نظام صلاحیت حرفه‌ای باید به رسمیت شناخته شود. 

برنامه «به وقت ایران» با رویکرد مهارتی روزهای یکشنبه و سه‌شنبه از ساعت ۲۱:۴۵ تا ۲۳ به صورت زنده روی آنتن شبکه آموزش می‌رود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز