به گزارش ایلنا، مراسم نشست خبری ششمین اجلاس جهانی شاعران هم سُرا با حضور سید عباس مجابی( جانباز و فعال فرهنگی و رئیس جمعیت شاعران آزاد ایران و شاعران هم سُرا)، علی مظفر(دبیرعلمی ششمین اجلاس جهانی شاعران هم سُرا)، مرتضی امیریاسفندقه (رییس داوران ششمین اجلاس جهانی شاعران هم سُرا) در تاریخ چهاردهم مردادماه و در محل دائمی حامی این اجلاس برگزار شد.
در ابتدای این نشست، سیدعباس مجابی( جانباز و فعال فرهنگی) ازچگونگی و نحوه برگزاری این اجلاس در ششمین دوره خود خبر داد و گفت: ما اولین اجلاس را 4 شهریور1394 همزمان با میلاد مسعود و مبارک حضرت رضا(ع) بر پا کردیم و با هم قرار گذاشتیم هر سال با همین مناسبت اجلاس را بر پا نمائیم ، لذا در سال گذشته به تاریخ 23 تیرماه 1398 پنجمین اجلاس جهانی شاعران هم سُرا و چهارمین نشست بزرگ جمعیت شاعران آزاد ایران را در سالن همایشهای بینالمللی صدا و سیما برگزار کردیم.
وی افزود: بر این اساس ششمین اجلاس جهانی شاعران هم سُرا و پنجمین نشست بزرگ جمعیت شاعران آزاد ایران باید در روز جمعه 13 تیرماه سال جاری برگزار میشد که به لحاظ شیوع بیماری کرونا ، مقرر شد تا این مراسم در روز جمعه مورخ 17 مرداد ماه سال جاری مصادف با عید سعید غدیر خم برپا شود. متأسفانه با شرایط بدی که در این ایام برای مردم و کشور ما حاصل شد ، راهی نداشتیم جز اینکه اجرای چنین مراسم ارزشمندی را به تعویق بیاندازیم ، با این نگاه که برپائی اجلاس هفتم نیز به قوت خود باقی است و تحت هیچ شرایطی کنسل نخواهد شد. چرا؟! زیرا شعرای خوب ما همین الآن ، اشعار خود را روی سایت قرار میدهند و منتظر هستند تا به اشعار آنها رسیدگی شود ، مضافاً اینکه مرتب بر جمع این عزیزان شاعر، در سایت هم سُرائی افزوده میشود و امروز شعرای ما بیشتر از شعرای سالیان قبل هستند.
مجابی خاطر نشان کرد: تصمیم بر این شد تا ششمین اجلاس جهانی شاعران هم سُرا و پنجمین نشست بزرگ جمعیت شاعران آزاد ایران را در روز سه شنبه مورخ 13/ آبان / 1399 به مناسبت میلاد مسعود و مبارک حضرت ختمی مرتبت حضرت محمد ابن عبد الله (ص) و مصادف با سالروز میلاد امام جعفر صادق(ع) برگزار کنیم. با این تفاوت که نباید هیچگونه تمدید و یا تغییری در برنامه به وجود آید. از طرفی مشخص نیست در تاریخ مورد نظر ، مجدداً چه وضعیتی بر ما حاکم شود و آیا اجازه برگزاری در آن روز را خواهیم داشت یا دوباره به حدی شرایط بد میشود که اجازه تجمع داده نمیشود. با لحاظ قرار دادن این مطلب صریحاً اعلام میشود :
«به لطف خداوند تبارک و تعالی ، ما کاملاً آمادهایم تا در تاریخ یاد شده تحت هر شرایطی این مراسم را همانند سالهای قبل به طور کاملاً زنده از ساعت 8 صبح لغایت 20اجرا کنیم و چنانچه به هر دلیلی که از حضور افراد ممانعتی شود، ما مراسم را با هر تعدادی که امکان داشته باشد و یا حتی بدون حضور یک نفر، به صورت کاملاً مجازی برگزار میکنیم.
این فعال فرهنگی تاکید کرد: با مذاکراتی که با برخی از مجریان توانمند کشور انجام شده و برنامههائی که آقای سیدعلی مجابی دبیر اجرائی ششمین اجلاس تدوین کردهاند ، قرار است اجرای این اجلاس با اجرا در سالیان قبل ، کاملاً متفاوت و نو باشد. از آنجائی که آقای سید علی مجابی در سالیان قبل مجری خوب و توانای ما بوده است ، امسال تصمیم دارند تا بخشی از این اجرا را به دوستانی بسپارند که هر کدام از آنان به صورت کاملاً مستقل با برنامهای بسیار جالب و زیبا ، همراه با مجری اصلی ، کاری را به منصه ظهور میرسانند که بسیار نو خواهد بود.
مجابی ادامه داد: جمعیت شاعران آزاد ایران مجموعهای است که سایر انجمنهای ادبی و شعری را حمایت کرده است که هر کدام تعدادی از عزیزان شاعر را در سطح کشور و یا حتی خارج از ایران را پوشش دادهاند . اجلاس امسال به هر تعدادی که اجازه داده شود ، بیش از 1000 نفر یا با دویست نفر و یا حتی بدون حضور یک نفر، برپا میشود و اجرا به گونهای برنامهریزی شده که نقصی در آن وجود نداشته باشد. ما از هر نظر آمادگی انجام صد در صدی این مراسم را به این شکل داریم و در بازه زمانی 10 الی 12 ساعته عیناً مانند دورههای پیشین ، برنامههای متنوعی از قبیل شعرخوانی ، موسیقی و اهداءِ جوائز را خواهیم داشت که تقدیم نگاه شعرای عزیز و خانوادههای مکرم آنان و همه بینندگان گرامی میشود.
وی با اشاره به ایجاد تحولات اساسی در برنامه ادامه داد: سایت فعال هم سُرائی که تاکنون در خدمت عزیزان بوده، به زبان فارسی بوده است ، در حالی که این سایت ، توفیق یافته قبل از برپائی اجلاس ششم در سالهای 1398 الی 1399 ارتقائی کاملاً کیفی یابد ، بدین شرح که سایت به زبان های ترکی یا به تعبیری آذری، عربی و انگلیسی فعال شده است ؛ به نحوی که عزیزان آشنا به زبان آذری یا ترکی در حال سرودن و قراردادن اشعار خود بر روی سایت هستند و عدهای دیگر در حال قرائت این اشعار هستند ، که در اجلاس ششم باید این 3 سایت ترکی ، عربی و انگلیسی رونمائی گردد و کار با آنها آغاز شود.
سیدعباس مجابی افزود: برای حضور شاعران عزیز به اجلاس ششم و مهمانان گرامی آنان ، کارتهای عضویتی صادر شده است که علاوه بر اطلاعات و مشخصات هر یک از این شعرا ، تمامی جوایز و مقامهایی که دریافت کردهاند درج شده است و امتیازاتی در نظر گرفته شده است که متعاقباً اعلام میشود.
مهمتر اینکه چون تاکنون هیچ مرکزی رسماً تولیت خدمات شعر و شاعری را در ایران تقبل نکرده، عموم شعرا برای رفع نیازِ خود به صندوقهای پست الکترونیک ، ناچار بودند تا از آدرس ایمیل " یا هو " ( متعلق به اسرائیل ) و یا " گوگل " ( جیمیل متعلق به آمریکا ) استفاده کنند، که این مهم در این کارتها دیده و رفع شده است و شعرای عضو سایت هم سُرائی نیازی به ایمیلِ بیگانه ندارند. امکاناتی را که سایت هم سُرائی به شعرای خود داده و میدهد را فراتر از این موارد بدانید. در حال حاضر یک وبلاگ خصوصی برای شعرا دیدهایم که هر شاعر بتواند آدرس وبلاگ خود را به طرفدارانش بدهد و آنها بتوانند بدون سر در گم شدن در کمترین زمان و سادهترین شرایط با فعالیتهای وی آشنا شوند.
مجابی (جانباز فرهنگی) ضمن معرفی هیئت داوران افزود: در طول مدت برگزاری این 6 اجلاس ، ششمین اجلاس جهانی شاعران هم سُرا بیشترین شاعران داور را به خود اختصاص داده است. ما توفیق داشتهایم در این اجلاس مانند سال قبل از وجود پر فیض جناب آقای مرتضی امیری اسفندقه استفاده کنیم و مسئولیت خطیر رییس هیات داوران که انصافاً از اهمیت بالائی برخوردار است را چون سال گذشته بر دوش ایشان نهاده و جناب اسفندقه نیز با روح بلندی که دارند قبول مسئولیت کردند. البته با مذاکراتی که با ایشان داشتهایم قرار شده است در امر داوری قدری بیشتر و عمیق تر ورود کنیم. مهم است که بتوانیم سطح داوری را از یک سطح به سطوح مختلف ارتقاء بخشیم که بیشک این راه را طی خواهیم کرد. باشد تا در اجلاسهای بعدی این مهم نیز تجلی یابد. امّا در این دوره از اجلاس نیز ما داوری را در 3 سطح همانند سالیان قبل تنظیم کردهایم که مهم است عرض کنم ، تمام مراحل داوری بر روی سایت است و داوران عزیز نیز برای هر اظهار نظری ملزم هستند که به سایت مراجعه کنند.
- سطح اول مختص داورانی است که وظیفه بسیار مهمی را بر دوش کشیدهاند که ما نام این دوره را دوره پالایش ثبت کردهایم. داوران در این دوره ، اشعار صحیح را جدا نموده و اشعار غلط را از دور مسابقه خارج میکنند. نسبت به اشعار صحیح ، نام شاعر را حتی تخلص شعری وی را حذف کرده و در صورت نیاز نامی جدید را جایگزین میکنند تا شاعر حقیقی شناخته نشود ، عکس شاعر را حذف کرده و بعد از تأئید به مرحله بعد ارسال می دارد.
اسامی داوران این مرحله عبارتند از : سرکار خانم دکتر مریم آریان، سرکار خانم ونوس جامی پور، جناب آقای امیر عزیزی، جناب آقای ساحل مولوی، جناب آقای رضا محبی راد، جناب آقای امیر احسان دولت آبادی
در مرحله اول داوری از حدود 3000 اثر برای داوری دقیقاً 1747 اثر صحیح به مرحله دوم راه یافتند.
- سطح دوم مختص داورانی است که قابلیت تفکیک اشعار برتر را دارند. در این مرحله شاعران مورد نظر عبارتند از:
جناب آقای حمید شکار سری، جناب آقای مجید سعد آبادی، جناب آقای حمید چشم آور. در این مرحله از 1747 اثر ارسالی به 3 داور فوقالذکر تنها 935 اثر به مرحله نهایی راه پیدا نمودند.
سطح سوم و سطح فینال این مرحله از داوری با حضور اساتیدی چون استاد گرامی جناب آقای مرتضی امیری اسفندقه، استاد گرامی جناب آقای محمد علی بهمنی، استاد گرامی جناب آقای دکتر محمود اکرامی، استاد گرامی جناب آقای علیپور حضور داشته و مسئولیت ردهبندی و اعطای مقامهای اول تا سوم را دارا هستند. نتیجه این مرحله در اجلاس مشخص و مطرح خواهد شد.
در ادامه این نشست، علی مظفر از شعرای قدیم که از دومین اجلاس به جمع شاعران آزاد ایران و هم سُرا پیوسته است و در حال حاضر دبیر علمی این است گفت: تیم ما سعی کرده جلوی هرگونه سرقت ادبی را به کمک تمامی این امکانات به علاوه ثبت کارهای در سایت همسرایی بگیرد. دیگر ویژگی مثبت این رویداد این است که وقتی شاعری شعرش را از اولین لحظه روی سایت میگذارد، اتوماتیکوار برای سال بعد در جشنواره و داوری شدن ارسال میشود. به نوعی درطول سال این اشعار جمع آوری میشود و بر اساس برنامه مدون شده حرکت میکند تا داوری شود.
جانباز و فعال فرهنگی آقای مجابی با اشاره به افزودن زبانهای جدید به سامانه اجلاس شاعران هم سُرا گفت: امسال تمام سعیمان بر این است تا ششمین اجلاس برپا شود تا سایتهایی که با زبانهای ترکی یا آذری، عربی و انگلیسی آماده شده است ، رونمائی شود و سایر شاعران کشورهای دیگر بتوانند روی این سایت اشعار خود را قرار دهند. ما تاکنون هر وقت از اجلاس جهانی شاعران هم سُرا ، یا جمعیت شاعران آزاد ایران صحبت میکردیم ، روی سخنمان یا با شاعران ایرانی زبانی بوده که در کشورهای دیگر زندگی میکنند. یا هر فردی که بتواند به زبان فارسی شعر بگوید را نشان می کردیم. اما بعد از اجلاس ششم و رونمایی از سایت دیگر مهم نیست که شاعر اهل کدام کشور است ما در کشورهایی همچون سوریه، عراق ، اذربایجان، لبنان، عمان، نروژ و ... نیز دنبال جذب شاعر میگردیم و حالا دیگر ما حرکتی بینالمللی را پیش رو داریم مهم است که ما میزبان آنها باشیم. در سالیان قبل ایرانیانی مقیم خارج در اجلاس شرکت میکردند اما بعد از اجلاس ششم خارجی زبانها نیز میتوانند حضور داشته باشند. این یک حرکت فراملی است که قطعا برگزار شدن، داوری و سازماندهی کردنشان ملزم به مدیریت بالا و رعایت برنامه هایی مدون است.
در ادامه این نشست ، مرتضی امیری اسفندقه که رییس داوران این جشنواره است، گفت: از آنجایی که شعر از اهمیت بالا و والایی برخوردار است، این اجلاس حائز اهمیت است. شعر و شاعری به اندازه ای اهمیت دارد که در دوران جاهلیت شاعران دارای درجه و مرتبه ای خاص بودند.
نظامی میفرماید:
پیش و پسی بست صفت کبریا
پس شعرا آمد و پیش انبیا
یعنی از منظر وی ، شعرا در رتبه و مقام با انبیا قرابت دارند.
در همین راستا علی مظفر؛ دبیر ششمین اجلاس همسرایی با اشاره به اهمیت شعر در اقصی نقاط دنیا گفت: در سفری که به اردن داشتم، دوستی در معرفی من به یکی از نمایندگان مجلس این کشور، بنده را شاعر معرفی کرد. وقتی شعر خواندم خانمی به رسم دوستداران ادبیات این کشور آمدند و به پاسداشت شعرخوانیام پول ریختند. در سوریه و در یکی از دانشگاههای دمشق، به من گفتند کارهایم را دنبال میکنند. این نشان از ارزش و اهمیت واعتباری است که برای شعر و شعری قائلند. پایگاه و جایگاه شاعران در این کشورها ویژه است.
وی در ادامه صحبتهای خود اظهار داشت: همایش همسرایی با دو محوریت و هدف راهبردی کار خود را از هفت سال پیش آغاز کرده است.من از اجلاس دوم همراه بودهام وتلمذ کردهام. یکی از اهداف این همایش تجمیع شاعران است. همانطور که میدانید شاعران ما در سطح کشور پراکندهاند و برخی کوششی و برخی جوششی میسرایند. وقتی ما به همسرایی ورود پیدا میکنیم که شاعر قریحهای دارد و ما سعی میکنیم قریحه و جوشش وی را به منصه ظهور برسانیم. مثلا شاعری در همین همایش همسرایی ظهور کرد که از صفر شروع کرد و حالا جزو بهترینهاست.
وی در پاسخ به اینکه چه کارهایی بر روی اشعار شرکتکنندگان انجام میشود گفت: زمانی که شعری از یک شاعر به دست ما میرسد، تمامی توصیههای علمی و عملی را متذکر میشویم . از بداهه گویی گرفته تا مشاعره و منازعه و معامله و .... فی مابین انجام میگیرد و شاعر به پختگی لازم میرسد. این شیوه بسیار موثر بوده و در روند رو به رشد شعرای شرکت شکننده تاثیر قابل توجهی داشته است. به همین دلیل سطح اشعار نسبت به گذشته از کیفیت بیشتر و بالاتری برخوردار است.
مظفر افزود: قبل از کرونا هرپنجشنبه در محل اجلاس، شب شعر برگزار میشد و در آن به رفع ایرادات و نقد سروده ها میپراختیم که امید می رود بعداز این جریان نیز ادامه داشته باشد.
در این شب شعرها شاعری که از صفر شروع کرده را با توجه به ذوق و سلیقهای که دارد آموزش میدهیم.
داوریهای اجلاس همسرایی در سه مرحله انجام می شود»1. پالایش 2 نظارت و بازبینی 3 داوری نهایی
برای پالایش 6 نفر در نظر گرفته شده است و برای نظارت و بازبینی 3 نفر و در نهایت برای داوری نهایی چهارنفر در نظر گرفته شدهاند.
احسان دولت آبادی، ساحل مولوی، جامی پور، مجبی راد، دکتر عزیزی و دکتر مریم آریان از فعالان در این عرصه هستند که به اندازه کافی بالندگی و نمو دارند. در بخش دوم که به بازرسی اختصاص دارد، سه نفر داور خوب و حرفهای از به ریاست آقای اسفندقه است ، مجید سعدآبادی و حمید چشم آور و حمیدرضا شکارسری حضور دارند و در مرحله پایانی از حضور دکتر علی پوراکرامی و استاد گرانقدرم جناب اسفندقه بهره مند خواهیم شد. شاعر از تصادفات صدا و حروف و کلمات با همدیگر به تجلی می رسد! نه به تصادف توجه میکند بلکه به تجمل و زیبایی و تعمل و تفکر دست مییازد و اینجاست که دیگر تصادف رنگ میبازد و محو میشود انکاری که اصلا نبوده است.
وی تاکید کرد: با این اجلاس و شاعرانش باید آموزگارانه و آموختکارانه رو در رو شد. کسی که در مرحله اول بوده برای مرحله بعد با رشد همراه باشد. حذف نشود بلکه با آموزش به مراحل بالاتر بیاید و بتواند حرفی برای گفتن داشته باشد. همان پایین رها نشود بلکه رشد کند و بالا بیاید.و در مراحل بعدی پرواز کند.
وی در ادامه درخصوص داوری آثار گفت: بحث داوری با حضور جناب اسفندقه برای سالهای بعد سطوح مختلفی پیدا میکند و از یک مرحله خارج میشود. بسته به برنامههایی دارد که تدوین شود. مثلا اساتید در سطح همدیگر داوری شوند و مبتدیان در سطح خود! مثلا کسی که میسراید: از قول ما به مرگ بگو وعده روی قاف این رسم با شکوه تمام عقابهاست. چنین شاعری را با مبتدیان داوری نکنیم که خود در این بیت حرفها زده است.
در ادامه این نشست، سید عباس مجابی با اشاره به تفاوتهای فاحش در نظر گرفته شده گفت: این اجلاس با اجلاس سالهای گذشته بسیار متفاوت است . جناب اسفندقه عضو دائمی انجمن شاعران آزاد ایران و همسرا، عضو هیات علمی جمعیت شاعران همسرایی و ریاست محترم هیات داوران هستند که نگاه بسیار بلندی دارند. پیش از حضور و همکاری ایشان، داوریها فقط یک مرحله و آنهم فقط بر روی سایت انجام میشد و اشعار را به صورت جمعی و کلی داوری میکردیم. اما از امسال به بعد تلاش میکنیم داوری را ارتقاء بخشیم .
وی در ادامه توضیح داد: طبعتا شاعرانی داریم که سطحشان بسیار بالاتر از سطح بقیه است که دارند شعر میگویند اما بحث تخیل در شعر شاید به جرات مهمترین و برجسته ترین نکته در سرودن باشد.
به اعتقاد استاد اسفندقه شعر محصول یک تصادف است و مانند یک تصادف، کلمات و چینش آنها اتفاق میافتد.
مرتضی اسفندقه درتکمیل صحبتهای وی افزود: بله شعرمانند تصادف است. فکر کنید ماشینی تصادف میکند و شما آن را برای صافکاری به چند متخصص نشان می دهید. یکی میگوید این بدون رنگ در نمیآید اما دیگری آن را بدون رنگ در میآورد و انگار نه انگار که تصادفی اتفاق افتاده است. این مثال کوچه بازاری تصادف واژههاست . اینکه یک شاعر بدون رنگ بتواند شعری که اتفاق افتاده را چینش کند و به منصه ظهور برساند انگار که هیچ اتفاقی نیفتاده است. مثل حافظ که از تصادف متجلی میشود و اشعارش هیچ نقصی ندارند.هر کسی نمیتواند از تصادف حروف به شعر خوب برسد.
وی تاکید کرد: با این اجلاس و شاعرانش باید آموزگارانه و آموختکارانه رو در رو شد. کسی که در مرحله اول بوده برای مرحله بعد با رشد همراه باشد. حذف نشود بلکه با آموزش به مراحل بالاتر بیاید و بتواند حرفی برای گفتن داشته باشد. همان پایین رها نشود بلکه رشد کند و بالا بیاید.و در مراحل بعدی پرواز کند.
وی در ادامه درخصوص داوری آثار گفت: بحث داوری با حضور جناب اسفندقه برای سالهای بعد سطوح مختلفی پیدا میکند و از یک مرحله خارج می شود. بسته به برنامههایی دارد که تدوین شود. مثلا اساتید در سطح همدیگر داوری شوند و مبتدیان در سطح خود!
در ادامه سید عباس مجابی اظهار داشت: رفته رفته سعی میکنیم نواقص این اجلاس برطرف شود و به همین دلیل از هر پیشنهاد و نظری استقبال می کنیم. میخواهیم گامهای بلندتری برداریم . این اجلاس در واقع مرکزیت دارد و مرکز تمامی کانونهای ادبی است و به نوعی آنها را پوشش میدهد. مدیران انجمن های ادبی تصمیم میگیرند و در صورت صلاحدیدشان به انجمن ما می پیوندند تا انجمن شاعران آزاد ایران را پربارتر کنند. به نوعی سازمان دادن به کانونهای ادبی را در راستای کارمان قرار دادهایم. این سازمان دادن شعرا در جامعه ادبی نگاه بسیار بلندی است و با قاطعیت میگویم که نه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مه صدا و سیما هیچ یک حتی نگاهی هم به اتفاقات شاعرانه و ادبی نداشتهاند. اگر کسی از شاعران اتفاقی گریبانش را گرفت چه کسی متولی است و به کجا باید رجوع کند؟ تلاش ما این است که چنین پایگاهی مستقر شود و به جامعه ادبی توجهی بیش از پیش داشته باشیم. ما از فکر به عمل رسیدهایم و روی فکرمان کار کردیم تا به منصه ظهور برسد.
مجابی در پایان گفت: به روال هر ساله امسال نیز مراسم تقدیر از اساتید را در برنامه داریم. سال گذشته از استاد محمدعلی بهمنی تقدیر به جا آوردیم و امسال قرار است به پیشنهاد استاد اسفندقه از استاد سعیدیوسفنیا تقدیر کنیم. امیدوارم تمامی اساتید این حوزه عمری بلند داشته باشند تا مجالی برای تقدیر از آنها داشته باشیم.
انتهای پیام/