خبرگزاری کار ایران

ایلنا گزارش می‌دهد؛

موزه ایذه افتتاح و بعد نواقصش رفع می‌شود/ از سرپرست کاوش در ایذه نظری خواسته نشد

موزه ایذه افتتاح و بعد نواقصش رفع می‌شود/ از سرپرست کاوش در ایذه نظری خواسته نشد
کد خبر : ۸۵۵۳۵۲

موزه ایذه درحالی افتتاح می‌شود که مدیرکل میراث و گردشگری خوزستان گفت: دفاع نمی‌کنیم که این موزه بی‌عیب و نقص است اما نسبت به موزه‌هایی که در سطح استان داریم،‌ اگر بهتر نباشد، بدتر نیست. طبیعی است که نواقصی وجود دارد اما فاز نخست افتتاح خواهد شد و در فازهای بعدی نواقص موجود رفع خواهد شد.

به گزارش خبرنگار ایلنا،‌ به زودی موزه باستان‌شناسی ایذه افتتاح خواهد شد. آثار به نمایش درآمده در این موزه حاصل تلاش چندین ساله باستان‌شناسان و البته سرپرست کاوش‌های باستان‌شناسی دره شمی ایذه است با این وجود موزه بدون گرفتن مشاوره و دریافت اطلاعات تکمیلی اشیاء از جعفر مهرکیان به عنوان سرپرست کاوش در ایذه افتتاح می‌شود.

در این موزه آثاری قرار است به نمایش گذاشته شود که هنوز مقاله تحقیقاتی آن منتشر نشده است و می‌توان گفت هنوز اطلاعات دقیق آن در اختیار نیست. بسیاری از این آثار توسط مهرکیان کشف و تحلیل شده‌اند این درحالی است که به گفته سرپرست کاوش دره شمی ایذه،‌ نه تنها مشاوره‌ای از او نگرفته‌اند بلکه او را در جریان روند کار نمی‌گذارند.

تحلیل، مدیریت و برنامه‌ریزی برای این آثار برعهده سرپرست کاوش‌ها بود درحالی که هیچ کمکی برای جانمایی آثار در موزه گرفته نشده. ضمن آنکه به گفته مهرکیان، هنوز هزینه کاوش و حق ماموریت آنها پرداخت نشده و در چنین شرایطی موزه ایذه درحال افتتاح شدن است تا تبدیل به بستر تبلیغات برای یکی از کاندیداهای مجلس شود.

مهرکیان در این خصوص گفت: از سال ۱۳۶۱ تاکنون به ایذه رفت و آمد داشتم و میلیون‌ها تومان هزینه کردم. در این مسیر دچار سکته قلبی شدم و حتی تصادف کردم. یک چمدان بلیت هواپیما دارم. در این میان، چطور موزه بدون گزارش‌های باستان‌شناس آن راه‌اندازی می‌شود؟ باستان‌شناس، حقوقی دارد که باید رعایت شود نه آنکه بدون اطلاع او به گزارش‌ها و یافته‌هایش دست درازی شود. سنت احترام به باستان‌شناس درحال شکسته شدن است.

او تصریح کرد: حتی بارها درباره فعالیت‌های من در دره شمی صحبت به میان آمده اما هیچ کمک و مشاوره‌ای از من نگرفته‌اند. به طور مثال ممکن است به برخی از یادداشت‌ها و مقالات مراجعه کنند اما از کجا می‌خواهند مطمئن باشند آن شی‌ء که به نمایش می‌گذارند، دقیقا چه چیزی است و توضیحات آن را اشتباه ننویسند. شاید از این جهت است که همواره در معرفی آثار در موزه‌ها با مشکل روبه رو هستیم و گاها اطلاعات نادرست هستند.

افتتاح موزه طی دو هفته آینده

سیدحکمت اله موسوی (مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و گردشگری خوزستان) با اشاره به آماده بودن موزه ایذه برای گشایش، گفت: قرار بود در سفر وزیر به خوزستان شاهد افتتاح موزه ایذه باشیم که البته با لغو این سفر، مراسم افتتاح به تعویق افتاد. احتمال دارد طی دو هفته آینده شاهد افتتاح موزه ایذه باشیم.

او درخصوص رفع ایرادات موزه ایذه که توسط کارشناسان مطرح شده بود، گفت: همه این ایرادات وارد نیست البته دفاع هم نمی‌کنیم که این موزه بی‌عیب و نقص است. نسبت به موزه‌هایی که در سطح استان داریم،‌ اگر بهتر نباشد، بدتر نیست. طبیعی است که نواقصی وجود دارد اما فاز نخست افتتاح خواهد شد و در فازهای بعدی نواقص موجود رفع خواهد شد.

موسوی در پاسخ به نواقصی که کارشناسان درخصوص موزه ایذه مطرح می‌کنند و از نبود در ورودی همسو با استانداردهای اولیه در برابر سرقت خبر می‌دهند و می‌گویند که سیستم امنیتی موزه مشکل دارد و نوع و نحوه جابجایی آثار از مخزن به موزه و بالعکس به هیچ وجه ایمن نیست و هیچگونه مخزنی برای نگهداری از آثار در شرایط بحرانی در محل موزه وجود ندارد، گفت: هرچند درج چنین اطلاعاتی در رسانه‌ها درست نیست چراکه موضوع امنیتی است اما آ‌نچه اکنون در موزه ایذه راه‌اندازی شده مورد قبول اداره کل موزه‌هاست. می‌توان گفت نمره قبولی را دارد. استاندارد ویترین‌ها نیز تعریف یکسانی ندارد. هرچند نواقصی ممکن است وجود داشته باشد اما در آینده قابل رفع است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و گردشگری خوزستان در پاسخ به این سوال که آیا سرپرست کاوش هم در راه‌اندازی این موزه مشارکت داشته است‌ یا خیر، اظهار کرد:‌ چینش آثار بر اساس دوره‌های باستان‌شناسی است و افراد مرتبط و باستان‌شناسان استانی در این حوزه فعال بودند. ضرورتی نبود تا از باستان‌شناسانی که این اشیاء‌ را پیدا کرده‌اند برای راه‌اندازی موزه کمک بگیریم. ضمن آنکه چینش آثار وحی منزل نیست و می‌توان ساختار آن را تغییر داد و اشیاء را جابه‌جا کرد. البته این امکان وجود دارد که اگر اشتباهی صورت گیرد، رفع کنیم.

هرچند گفته می‌شود موزه ایذه با زیربنای ١٠٠٠ متر یکی از بزرگ‌ترین موزه‌های جنوب غرب کشور است اما نباید فراموش کرد که این موزه در ساختمان سابق جهاد کشاورزی ایذه راه‌اندازی شده و از اول به منظور موزه شدن، ساخته نشده. موسوی در اظهاراتش توجیهی برای فقدان برق اضطراری و البته نبود نورپردازی استاندارد موزه‌ای که جزو ملزومات موزه است، آورد و گفت: ساخت این موزه با حداقل اعتبارات به مرور زمان انجام شده. از این رو بر اساس داشته‌هایمان کار کردیم. در مقابل موزه شوش،‌ چغازنبیل و ... خوب است. اما می‌توان با تخصیص اعتبارات در فازهای بعدی کار را انجام داد. این موزه قابلیت بهره‌برداری دارد و موزه خوبی خواهد شد.

وی با بیان اینکه عمده اشیا تاریخی ایذه در سه شهر شوش، آبادان و تهران قرار دارند، افزود: بیشتر اشیائی که در موزه ایذه به نمایش گذاشته می‌شوند متعلق به ایذه هستند و از دوره پارینه سنگی و ایلام گرفته تا دوره معاصر را دربرمی‌گیرد. اکنون بیشتر مراحل کار انجام شده و فقط نمای موزه باقی مانده که در فازهای بعدی انجام می‌شود. رنگ ساختمان، ایجاد فضای بازشو، برق اضطراری و... نیز در مراحل بعدی انجام می‌شود.

موزه ایذه افتتاح و بعد نواقصش رفع می‌شود/ از سرپرست کاوش در ایذه نظری خواسته نشد

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز