۱۳ تیرماه نجام میشود؛
بررسی پرونده جنگلهای هیرکانی با نام ایران در اجلاس یونسکو
پرونده جنگلهای هیرکانی که از سوی ایران ارائه شده در چهلوسومین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو، پنجشنبه ۱۳ تیرماه بررسی میشود.
به گزارش ایلنا، چهل و سومین اجلاس کمیته میراث جهانی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) از دوشنبه ۱۰ تیر با حضور ۱۸۰ کشور از جمله ایران در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان آغاز به کار کرده و روز پنجشنبه ۱۳ تیر پرونده ایران در این اجلاس بررسی خواهد شد.
در این اجلاس ۳۶ مورد از ۴۲ محوطه ارائه شده برای ثبت جهانی یونسکو بررسی خواهد شد. این آثار شامل محوطه های فرهنگی، طبیعی، مختلط فرهنگیطبیعی در کشورهای مختلف جهان را شامل می شود.
پرونده جنگلهای هیرکانی از ایران به عنوان محوطه طبیعی برای ثبت در فهرست جهانی یونسکو در این اجلاس معرفی شده است.
ایران در حال حاضر دارای ۲۳ اثر تاریخی و طبیعی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو است که شامل ۲۲ اثر تاریخی و یک اثر طبیعی (بیابان لوت) است.
در این اجلاس تا ۱۰ جولای (۱۹ تیر ماه) ادامه خواهد داشت، پرونده جنگلهای هیرکانی به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران و بدون مشارکت با کشور آذربایجان ارائه و در صورت موافقت اعضای کمیته، این اثر مهم طبیعی به عنوان بیست و چهارمین اثر ایران و دومین اثر طبیعی در فهرست یونسکو ثبت جهانی خواهد شد.
قرار بود در این اجلاس ایران و آذربایجان به صورت مشترک پرونده ثبت جنگلهای هیرکانی را ارائه کنند اما اکنون اخبار این اجلاس نشان میدهد که این پرونده تنها با نام ایران کاندیدای ثبت جهانی شده است.
محمدحسن طالبیان در باره این اجلاس گفت: «ما پرونده جنگلهای هیرکانی را به صورت مستقل برای یونسکو ارسال کردیم. در سه مورد اختلاف با آذربایجان وجود داشت، ابتدا اینکه آذربایجان درخواست داشت نام این کشور در پرونده اول باشد که نپذیرفتیم چرا که بیشتر مساحت این جنگلها در خاک ایران است، مساله دوم نام پرونده بود که ما اصرار به ثبت با نام باستانی این جنگلها با املای حرف (Y) در این پرونده داشتیم اما آذربایجان عنوان میکرد این اسم باید با املای حرف (I) ثبت شود که نام محلی منطقهای در آذربایجان است و اختلاف سوم بر سر مدیریت پرونده بود که با چه کشوری باشد.»
معاون میراثفرهنگی کشور اظهار کرد: «از زمان مذاکرات ما بر روی این موارد مدت زیادی میگذرد بنابراین ما به صورت مستقل به نام ایران این پرونده را ارسال کردیم.»
او در پاسخ به اینکه آیا ممکن است با توجه به میزبانی جمهوری آذربایجان در این اجلاس، مشکلی برای ثبت پرونده ایجاد شود؟ به چمدان گفت: «آذربایجان پیش از این یک بار به صورت مستقل پرونده جنگلهای هیرکانی را به یونسکو فرستاد که پرونده دیفر شد. در این پرونده هم اگر آذربایجان در آینده درخواست کند میتواند به پرونده اضافه شود و ما امیدواریم که این پرونده ثبت شود.»