سومین موزه تاریخ مشروطیت در رشت راهاندازی میشود
معاون میراث فرهنگی کشور در مراسم آیین گشایش نمایشگاه مشروطه در قاب نیاوران با اشاره به خانه مشروطه تبریز و راه اندازی موزه مشروطه در قلعه سردار اسعد بختیاری در شهر جونقان استان چهارمحال و بختیاری در سال گذشته گفت: درحال حاضر با توجه به موزههای مشروطه یاد شده قرار است موزهای نیز در شهر رشت راه اندازی شود که با این رویداد سه موزه کشور به تاریخ مشروطیت که بخش مهمی از تاریخ معاصر کشورمان را تشکیل میدهد اختصاص مییابد.
به گزارش ایلنا؛ آیین گشایش نمایشگاه مشروطه در قاب نیاوران همزمان با سالروز صدور مشروطه در تالار آبی کاخ نیاوران با حضور محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی، احمد محیط طباطبایی رئیس ایکوم ایران، دکتر کلهر و دیگر تاریخ پژوهان معاصر برگزار شد.
محمدحسن طالبیان در این مراسم با تاکید بر اهمیت انقلاب مشروطه به عنوان یکی از سه رخداد مهم معرفتی در طول تاریخ ایران گفت: بروز انقلاب مشروطه باعث شد تا ملت ایران از غفلتی که دچارش بود به درآمده و وارد دوران نوینی شود. بنابراین مهمترین دستاورد مشروطیت آشنایی ایرانیان با علوم و فلسفههای جدید بود که کشور را وارد قطار تمدن جدید جهانی کرد.
او گفت: اما در گفتمان سیاسی ـ ایدئولوژیک روشنفکران درون و بیرون و در سنت جامعه ایرانی همچنان زنده ماند. زیرا اندیشههای سیاسی و اجتماعی مشروطیت از نیازهای جامعه ایرانی در این سده برمی خاست و سرزمین جامعه ایران طبعا نیاز به نگهداشتن خود در برابر دست اندازهای بیگانگان، در دست گرفتن سرنوشت ملی خود و یکپارچه ماندن و... داشت.
معاون میراث فرهنگی کشور با اشاره به اینکه توجه به ریشههای انقلاب مشروطه به ایران کمک میکند تا خود را با مجموعه نیاز و واقعیت جامعه ایرانی هماهنگ سازند ادامه داد: امروزه با گذشت یک از قرن از پیروزی نهضت مشروطه ایران، با مطالعه در جریان این نهضت مردمی میتوان به رهاوردهای آن اشاره کرد. آشنایی با مفاهیمی چون دموکراسی، قانون، مشروطیت و اصولی همچون قانون اساسیف تفکیک قوا، مجلس شورا و همچنین ایجاد نهادهای مدنی مانند اتحادیه ها، احزاب و انجمنها.
او افزود: از دیگر رهاوردهای این انقلاب میتوان از لزوم هشیاری و دقت سردمداران و علمای دین در جامعه یاد کرد. همچنین باید گفت گام بلند ورود ایران به دورهای جدید، در نهضت مشروطه برداشته شد. این درحالی است که در جنبش مشروطیت بدون شک از رویدادهای مهم و تاثیرگذار در تاریخ تحولات سیاسی ایران محسوب میشود. اثرات این رویداد در زندگی فرهنگی و سیاسی مردم، از سایر حوادثی که تا آن تاریخ در کشورمان پدید آمده بود، عمیقتر بوده است.
نمایشگاه مشروطه در قاب نیاوران
طالبیان اما به ماموریت موزهها و چهار وظیفه اصلی آنها اشاره کرد و ادامه داد: موزهها چهار وظیفه اصلی گردآوری و پژوهش، نگهداری و حفاظت، معرفی و آموزش میراث بشری را در راستای تبیین سیر تحول و تطور آن را برعهده دارد. از این منظر امروزه موزهها رسالت بزرگی بر دوش خود میکشند که با ریشه یابی در وقایع تاریخی زمینه را برای پژوهش، آموزش و حضور پژوهشگران و علاقمندان فراهم میکند.
به گفته او، آنچه نیاوران را در ادوار مختلف تاریخی حائز اهمیت است وقایعی است که در آن به وقوع پیوسته که برخی از آنها بر روند شکل گیری حکومتها در اعصار بعدی تاثیر مستقیم داشته است. مجموعه نیاوران با توجه به نقش تعریف شده برای موزهها، نه تنها به معرفی و نمایش آثار موزهای میپردازد بلکه به رویدادها و وقایع مهم تاریخی که در دوره های مختلف در آن به وقوع پیوسته است نیز توجه میکند.
معاون میراث فرهنگی کشور گفت: امضاء فرمان مشروطه در زمان مظفرالدین شاه در کاخ صاحبقرانیه یکی از این رویدادهاست و اینبار همزمان با صد و دوازدهمین سال صدور فرمان مشروطه، مجموعه نیاوران نسبت به برگزاری نمایشگاههایی اقدام کرده که به موضوع مشروطیت و وقایع سیاسی آن دوره میپردازد.
گفتنی است، نمایشگاه «مشروطه در قاب نیاوران» که همزمان با این مراسم افتتاح میشود با همکاری کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، عکاسخانه شهر، باغ موزه قصر، دانشگاه آزاد واحد یادگار امام و کمیته ملی ایکوم ایران برگزار شده که شامل مجموعه عکسهایی با محوریت انقلاب مشروطه است که به بازخوانی این رویداد تاریخی میپردازد.
همزمان با این رویداد در دو موزه این مجموعه نمایشگاهی برپا شده است. موزه کتابخانه نیاوران از پنج جلد کتاب چاپی با موضوع تاریخ انقلاب مشروطه تحت عنوان «مشروطه به روایت قلم» رونمایی کرده و در موزه جهان نما نمایشگاه «طنز در مطبوعات مشروطه» شامل اسناد طنز در مطبوعات این دوره تاریخی از آرشیو موسسه فرهنگی موزههای بنیاد مستضعفان بر پا است.