در اهمیت رسانه و خبرنگار؛
از خبر ناقصالخلقه انتظاری نمیرود
اگر فضای عمومی سیاسی یا قضایی حاکم بر رسانه از آزادی و شفافیت لازم برخوردار نباشد و لکنت ایجاد کند و یا منافع اقتصادی رسانه، مولفههای اخلاق حرفهای را پایمال نماید، آنگاه جهان به روایت ایران که بماند، ایران به روایت ایران هم به منزل نمیرسد.
پیشرفتهای خوبی داشتهایم، اما اگر روایتهای ما جهانی نمیشود، دلیل آن خبرنگاران ما نیستند. دلیل نارسایی روایتهای ما، ناقصالخلقه بودن خبر است. خبر ناقص به رسالت خود وفادار نیست و معیوب و نارساست. هنگامی که خبر واجد همه ارزشهای لازم خبری نباشد نمیتواند از رسایی لازم برخوردار باشد. چنین خبرهایی آگاهیبخش و بیدارکننده نیست و اگر باور شود چه بسا ابهامآفرین و حتی فریبنده نیز باشد. وقتی شرایط مساعد نباشد و خبرنگار احساس کند بنا به دلایل و موانع و یا حتی مصالح سازمانی و یا فرا سازمانی خواسته و ناخواسته مجبور است روایتی ناقص خلق کند، این مخلوق رسانهای راه به جایی نمیبرد و چشم و دلی را نمینوازد و در نتیجه گوشها و دلها گرفتار آنجا میشود که لکنتی ندارد.
خبرنگاران ما فرق ژورنالیسم و چورنالیسم را میفهمند. عموما همت، دانش، تجربه و خلاقیت خود را به کار میبندند. آنها پیوسته در تلاشند تا با آشنایی با علم، زبان بینالمللی و ژورنالیسم روز جهان و جدی گرفتن ژورنالیسم تحقیقی روز به روز سطح خود را ارتقاء دهند.
تکنولوژی نوین، دانش رسانهای و مهارتهای حرفهای و سازمان و بودجه مناسب همه عوامل ارتقاء فعالیت رسانهای هستند. اما اگر فضای عمومی سیاسی یا قضایی حاکم بر رسانه از آزادی و شفافیت لازم برخوردار نباشد و لکنت ایجاد کند و یا منافع اقتصادی رسانه، مولفههای اخلاق حرفهای را پایمال نماید، آنگاه جهان به روایت ایران که بماند، ایران به روایت ایران هم به منزل نمیرسد. از خبر ناقصالخلقه انتظاری نمیرود. لازمهٔ اعلای رسانه در ایران، در رفع لکنت و خلق کامل خبر است. رسیدن به چنان روزی نیازمند تلاش همهجانبه، مطالبهای مستمر و مراقبتی هوشمندانه است.
رسانههای مستقل سخنگوی جامعه و مردمند و باید بدون لکنت ایفای نقش کنند. آزادی رسانههای حکومتی و دولتی هنری نیست که بشود به آن افتخار کرد. باید دست رسانههای غیرحکومتی را بازتر کرد. این رسانهها شاخص آزادیاند. مولای ما میفرمایند که اجازه دهید سخنگوی مردم نیازمند و متظلم بدون لکنت زبان و ترس حرفش را بزند که من از رسول خدا (صلّی الله علیه و آله و سلّم) بارها شنیدم که میفرمود: «مردمی که ضعیفشان نتواند بدون ترس و لکنت زبان حقش را از قوی بگیرد روی سعادت و پاکیزگی را به خود نخواهد دید.»
برادران و خواهران خبرنگارم، به قلمهای شریفتان درود میفرستم و روز بیلکنت و خبر بینقص را برای رسانههایمان آرزوی میکنم.
یادداشت: ابوالفضل فاتح