خبرگزاری کار ایران

انتشار کتاب‌های مجوزگرفته نشر روشنگران

انتشار کتاب‌های مجوزگرفته نشر روشنگران
کد خبر : ۴۶۹۸۳۹

انتشارات روشنگران چهار کتاب جدید در حوزه زنان منتشر کرده است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، انتشارات روشنگران کتاب‌های «نامه‌های زنان ایرانی»، «گفتمان زنانه»، «حقوق انسان» و «تیغ و سنت» را در حوزه زنان و علوم انسانی منتشر کرده است.

«نامه‌های زنان ایرانی»

کتاب «نامه‌های زنان ایرانی» به کوشش علی باغدار دلگشا گردآوری شده و به تازگی توسط انتشارات روشنگران و مطالعات زنان منتشر شده است.

«نامه‌های زنان ایرانی»، مجموع ۶۲ نامه‌ی مندرج از زنان در روزنامه‌ی «ایران نو» (۱۲۹۰-۱۲۸۸ش) را شامل می‌شود؛ نامه‌هایی از عصر مشروطه که از مندرجات ۴۷۵ شماره از شمارگان روزنامه‌ی «ایران نو» استخراج شده است. عصری که برخلاف مردان، زنان در آن از برخی حقوق اجتماعی مانند حق رأی، محروم و برای به دست آوردن برخی حقوق اجتماعی دیگر مانند حق تحصیل و ایجاد دبستان‌های دخترانه با هنجارها و خرافات اجتماعی در حال ستیز بودند. براین اساس بیشتر نامه‌های زنان در این دوره پیرامون نقش مدارس در اهمیت تربیت دختران و در راستای ارتقای سطح فرهنگ اجتماعی جامعه‌ی آن عصر بوده است.

در این عصر، زنان با مخالفت‌های زیاد اجتماعی برای ایجاد مدارس دخترانه مواجه می‌شدند. آنها با مقایسه‌ی وضعیت اجتماعی خود با زنان ژاپنی، فرانسوی، انگلیسی و آمریکایی به این امر پی برده بودند که وضعیت‌شان با جهان مدرن به هیچ‌وجه سازگاری ندارد. در این راستا با استفاده از آیات و روایات دینی و تعیین جایگاه اجتماعی برای جنس زن، مردان را مخاطب قرار داده و با نقد فرهنگ مردمِحور، با ایجاد دگرگونی زبانی، زبان و فرهنگ مردمَدار عصر قاجار را دچار تغییر کردند؛ پس از آن با تاکید بر مسئله‌ی آموزش و حق تحصیل برای دختران به گسترش و ارتقای سطح آگاهیِ زنان از حقوق اجتماعی خویش پرداختند. آنان با گذشت کمتر از یک دهه تلاش، موفق به پوشاندن جامه‌ی تحقق بر اصلی‌ترین مطالبه‌ی اجتماعی خود یعنی حق تحصیل برای زنان شدند.

کتاب «نامه‌های زنان ایرانی» ازسوی انتشارات روشنگران و مطالعات زنان در ۱۹۵ صفحه با قمیت ۱۵۰۰۰ تومان منتشر شده است.

«گفتمان زنانه»

کتاب «گفتمان زنانه» نوشته‌ دکتر علی سراج به تازگی توسط انتشارات روشنگران و مطالعات زنان منتشر شده است.

این کتاب در قالب ۳ فصل با عناوین «بازنمایی جنسیت در آثار نویسندگان زن»، «جایگاه زنان در تاریخ ادبیات فارسی» و «تحلیل آثار برگزیده» به بررسی روند تکوین گفتمان زنانه در آثار نویسندگان زن ایرانی می‌پردازد. نویسنده فصل پایانی را به دو بخش تقسیم کرده؛ در بخش اول از میان آثار داستانیِ زنان، ده اثر منتخب با عناوین «سووشون»، «خواب زمستانی»، «کنیزو منیرو»، «زنان بدون مردان»، «خانه‌ی ادریسی‌ها»، «انگار گفته بودی لیلی»، «پرنده‌ی من»، «آفتاب مهتاب»، «عادت می‌کنیم»، «از شیطان آموخت و سوزاند» مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است و بخش دوم، به بررسی روند تکوین گفتمان زنانه در آثار داستانی زنان، اختصاص دارد.

 در بخشی از مقدمه‌ی کتاب چنین آمده است:

«روث شری» در کتاب «بررسی نوشته‌های زنان»، در پاسخ به این پرسش که «آیا مقوله‌ای تحت عنوان ادبیات زنانه وجود دارد؟» توضیح می‌دهد که متون بسیاری وجود دارد که خواننده پس از مطالعه‌ی آنها قادر به تشخیص جنسیت نویسنده نیست؛ با این حال در تمامی فرهنگ‌ها زندگی و تجارب زنان و مردان از جهات بسیاری با یکدیگر متفاوت است و این تفاوت‌ها در نوشته‌های آنان به چشم میخورد.

 رشد و گسترش اندیشه‌های فمنیستی و تاکید بر این نکته که ادبیات و زبان در طول تاریخ و در اغلب جوامع، نهادی مردانه بود و زنان قادر نبودند در این نهاد مردانه، دیدگاه‌ها، تجارب و اندیشه‌های خود را بیان کنند، زمینه‌ساز پژوهش‌های زیادی درباره‌ی آثار زنان شد. در ایران نیز اگرچه در ساختار زبان برخلاف سایر زبان‌ها، مقوله‌ی جنس دستوری وجود ندارد، واژه‌ها و عباراتی به زنان و مردان نسبت داده می‌شود که نشان از جنسیت‌زدگی زبانِ فارسی دارد. از مشروطه به این سو، محققان و روشنفکران زیادی بر مسئله‌ی آموزش زنان و فعالیت‌های ادبی آنان تأکید کردند که نتیجه‌ آن تا امروز تولید و انتشار آثار فراوانی از شعر و داستان و نمایشنامه ازسوی نویسندگان و شاعران زن است؛ به گونه‌ای که بسیاری از محققان از شکل‌گیری ادبیاتی جدید با ویژگی‌ها و ساختاری متفاوت با ادبیات مردان، تحت عنوان «ادبیات زنانه» در ایران سخن می‌گویند.

 برپایه‌ این دیدگاه‌ها، در این پژوهش هدف اصلی، واکاوی و کشف ویژگی‌های ساختاری و محتوایی آثار داستانی زنان است. از زمان نوشتن مجموعه داستان کوتاه «آتش خاموش» که نخستین مجموعه داستانی است که به قلم زنی ایرانی چاپ شده است، تا امروز، آثار داستانی زیادی از زنان چاپ شده است. در پژوهش حاضر از میان آثار داستانی زنان ده اثر انتخاب شد و بر مبنای تلفیق دیدگاه‌های جامعه‌شناسی زبان، زبان‌شناسی رمان و نظریه‌ی زبان به مثابه‌ی نظامی نشانه‌شناختی اجتماعی هلیدی و رویکرد سبک‌شناسی آثار زنان، به بررسی سیر تحول گفتمان زنانه در این آثار پرداخته شده است.

 کتاب «گفتمان زنانه» در قالب ۲۷۲ صفحه با قیمت ۱۵۰۰۰ تومان وارد بازار کتاب شده است.

«حقوق انسان»

کتاب «حقوق انسان» نوشته‌ «توماس پین» را «رامین مستقیم» به فارسی برگردانده است. توماس پین، اندیشمند قرن هجدهم با تالیف این کتاب «ادموند برک»، فیلسوف محافظه‌کار بریتانیایی را مورد انتقاد قرار داد و بر سنت انقلابی و آزادی انسان‌ها تاکید کرد. نظریه‌های او که در این کتاب آمده، همان‌هایی است که در اعلامیه‌ی حقوق بشر مصوب مجلس انقلاب فرانسه منعکس شده است.

او زندگی‌کردن بدون دغدغه، آزادی فکر و عمل داشتن و تملک‌کردن و انتظار مصون‌بودن اموال از تعرض را حق طبیعی انسان‌ها دانسته و این‌طور استدلال می‌کند که بدون رعایت این حقوق، سعادت و پیشرفت و صلح و امنیت میسر نخواهد بود. به نظر او حقوق طبیعی، اندکی پس از تولد در یک انسان به وجود می‌آیند و دولت نباید اجازه دهد که این حقوق به‌علاوه حیثیت و احترام از انسان گرفته شود. کتاب حاضر را انتشارات «روشنگران و مطالعات زنان» منتشر کرده و در اختیار مخاطبان قرار داده است.

کتاب «حقوق انسان» در قالب ۱۷۶ صفحه با قیمت ۱۵۰۰۰ تومان وارد بازار کتاب شده است.  

«تیغ و سنت»

کتاب «تیغ و سنت» نوشته‌ی رایحه مظفریان منتشر شد.

موضوع یا معضل ختنه‌ زنان چند سالی بیش نیست که در سطح جهان و بسیار کمتر و تازه‌تر در ایران ما مطرح می‌شود.

شاید اگر نوال سعداوی در کتاب مشهور خود «چهره عریان زن عرب»، از این جنایت هولناک در آفریقا و مصر خبر نمی‌داد، هنوز این عمل شنیع و جنایتکارانه علنی و با اَشکال مختلف در سراسر جهان از جمله ایران انجام می‌شد.

هرچند بجز چند کشور که این عمل را در کشورشان ممنوع کرده و بانیان را مجازات می‌کنند، هنوز در بسیاری نقاط جهان ختنه‌ی زنان در درجات مختلف انجام می‌پذیرد که باید موجب شرم همه‌ی انسانها باشد که متاسفانه نیست.

این پژوهش به بررسی عوامل اجتماعی-فرهنگی مرتبط با ختنه زنان (مطالعه موردی زنان ۴۹-۱۵ سال جزیره قشم) پرداخته است.

در بخش هایی از پیش‌گفتار کتاب آمده است:

درحالیکه بشر پا به قرنی نوین و متحول گذاشته است هنوز با مشکلاتی چون قتل‌های ناموسی، شکنجه کردن در زمان آمیزش جنسی، "ختنه" یا ناقص‌سازی جنسی زنان و دختران، بهره‌گیری اجباری جنسی و انواع دیگر ستم بر زنان حادث می‌شود.

تلاش سازمان‌های بین‌المللی برای رفع خشونت، روز به روز افزایش می‌یابد.

ایران نیز همچون بعضی از کشورهای جهان در اجرا و یا وضع قوانین با نواقصی مواجه است و نیازمند رفع هرگونه ستیز و جنگ است. این ممکن نمی‌شود مگر اینکه کسانی که شاهد آزار، آسیب، خشونت، تجاوز و انواع دیگری از سوءاستفاده بر زنان هستند، سکوت خود را بشکنند و با تلاش و عمل، تغییراتی را ایجاد کنند. این تحولات حتی اگر کند صورت گیرد، می‌تواند قدمی موثر باشد و دری را برای آرامش زنان باز کند.

در گوشه و کنار، در وسایل ارتباط جمعی، در حاشیه‌ اخبار، در روزهای جهانی دفاع از حقوق زنان، مبارزه با "ختنه دختران"، مبارزه با هرگونه تبعیض و خشونت علیه زنان و... گهگاه خبرهایی از "ختنه دختران" و آمارهای غیررسمی از ایران به خصوص منطقه کردستان به گوش می‌رسد. درحالیکه باید توجه داشت که زنان کرد قربانی چنین فاجعه‌ای نیستند، بلکه مناطق وسیعی از غرب و جنوب ایران نیز هر روز قربانیانی از این دست را به کام "ختنه" و مرگ می‌سپارد.

در گفتگو با افراد مختلف (حتی تحصیل‌کرده‌ها، ماماها و پرستاران) پیرامون "ختنه زنان"، این نتیجه حاصل شد که بیشتر آنها اطلاع چندانی از این جنایت و ارتکاب آن در مناطقی از ایران ندارند. این بی‌اطلاعی از کجا ناشی می‌شود؟

کتاب «تیغ و سنت» در قالب ۳۶۴ صفحه با قیمت ۲۵۰۰۰ تومان وارد بازار کتاب شده است. 

انتهای پیام/
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز