در رونمایی از اسناد شهید بهشتی در کتابخانه ملی مطرح شد؛
رونمایی از ۵ میلیون سند نظامی ایران/ راهاندازی مخزن شخصیتهای جمهوریاسلامی/جهانگیری اسنادش را به کتابخانه ملی داد+عکس
از اسناد مرتبط با شهید آیتالله بهشتی با نام آن 53 سال به روایت اسناد» صبح امروز با حضور سیدعلیرضا بهشتی فرزند شهید بهشتی و جمعی از اهالی فرهنگ و چهرههای سیاسی رونمایی شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، از اسناد مرتبط با شهید آیتالله بهشتی با نام آن 53 سال به روایت اسناد» رونمایی شد.
حجت الاسلام نوراللهیان (مشاور ارشد رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران) در این مراسم با اشاره به آغاز سی و هشتمین سال پیروزی انقلاب گفت: در طلیعه سی و هشتمین سال پیروزی انقلاب هستیم و این در شرایطی است که عمده ارکان انقلاب را دیگر در بین خود نداریم. مخصوصاً دراین روزها که مرحوم آیتالله هاشمیرفسنجانی و آیتالله موسوی اردبیلی نیز چندی پیش از میان ما رفتند. میتوان گفت عمده پایهگذاران موسسان و هدایتگران این حرکت قرن بیستم که در جهان نیز تاثیرگذار بوده؛ دیگر در قید حیات نیستند. امروز هم یاد بزرگمردی را گرامی میداریم که تاریخ ایران و انقلاب و بلکه تاریخ حوزههای علمیه او و بزرگیهایش را فراموش نمیکنند.
نوراللهیان افزود: شهید بهشتی در کنار درایت، علم، کمال و حتی آموزش زبانهای گوناگون هیچگاه از تهذیب نفس که از آیتالله العظمی بروجردی، سیدمحمد محقق داماد و علامه طباطبایی آموخته بود؛ غافل نشد. به جرات میتوان گفت او در هر زمینهای که پا میگذاشت تمام تلاش خود را برای انجام بهترینها به کار میگرفت. او با آیتالله اردبیلی، امام موسیصدر و دیگر بزرگان همراه بود و کارهای بزرگی مثل همراهی با حسینیه ارشاد، برگزاری نشستهای گفتمانی و آموزش جوانان را انجام داد.
مشاور ارشد رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همچنین تاکید کرد: شهید بهشتی حتی برای ایرانیان و مسلمانان اروپایی و به ویژه هامبورگ نیز چهره قابل احترام بود. صدراعظم آلمان (هلموت اشمیت) که خود نگاهی فیلسوفانه داشت؛ در گفتگویی با تلویزیون آلمان اذعان میکند که باید صحبتها و اندیشههای مسلمانان نیز که در مراکزی مانند مرکز اسلامی هامبورگ هستند بهتر و بیشتر شنیده شود. همه اینها تاثیر مستقیم شهید بهشتی است که فلسفه اسلام و مبانی حرکت اجتماعی ما را به جهان منتقل کرد.
او سپس با اشاره به برخی فعالیتهای شهید بهشتی اظهارداشت: شهید بهشتی در شکلگیری انقلاب و مستحکم شدن آن نقش بزرگی داشت. تدوین قانون اساسی، عضویت در شورای انقلاب، تاسیس جامعیت روحانیت مبارز و سایر نهادهای فکری و اندیشهای به همراه فعالیتهایش برای حزب جمهوری اسلامی از اقدامات ارزشمند او هستند. او در تمام این مسیر نامهربانیها، جفاها و ناملایمتیها را با روح بلند خود تحمل کرد وذرهای عصبانیت یا انحراف از مسیر از او ندیدیم.
نوراللهیان ادامه داد: امروز در شرایطی به سر میبریم که کشورهای پیرامون ما و اوضاع جهان و حتی در برخی اندیشههای فکری در داخل خودشیفتگی و خودکامگی دیده میشود. ما دراین فضا به شدت جای خالی شخصیتی همچون شهید بهشتی را احساس میکنیم. متاسفانه ایران نه تنها پر از بهشتی نبود بلکه دیگر حتی یک شخصیت مثل او به جامعه اضافه نشد. امیدواریم در شرایط خطرناک جهان با اتکا به شخصیتهایی همچون او به سلامت از این گردنههای خطرناک عبور کنیم.
مشاور ارشد رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به نمایشگاه اسناد مرتبط با شهید بهشتی نیز گفت: باید حالا که شهید بهشتی را درمیان خود نداریم نوشتهها، آثار و اسناد مرتبط با او را حفظ و نگهداری کنیم و در اختیار جامعه نیز قرار دهیم. مطمئناً بهترین مکان برای نگهداری اسناد مهم نیز کتابخانه ملی کشور است که امیدواریم دیگر عزیزان و دستاندرکاران انقلاب که میخواهند اسنادشان را در اختیار تاریخ قرار دهند آنها را به کتابخانه ملی و سازمان اسناد منتقل کنند.
شهرام یوسفیفر (معاون اسناد ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی) نیز روز افتتاح نمایشگاه اسناد مرتبط با شهید بهشتی را روز مهمی برای آرشیو ملی ایران خواند و تاکید کرد: از پنج، شش سال پیش با همراهی خوب فرزند گرامی شهید بهشتی؛ آقا علیرضا؛ برای گردآوری و جمعآوری اسناد همراه شدیم. براساس تفاهمنامهای که سال گذشته و به همت آقای صالحیامیری نوشته شد، بنیاد حفظ آثار و نشر اندیشههای شهید بهشتی در جمعآوری این اسناد به آرشیو ملی کمک کرد. اسناد حال حاضر نیز امانت به سازمان محسوب میشود و تعهد دادیم به خوبی از آنها حفظ و نگهداری کنیم.
یوسفیفر اضافه کرد: خوشبختانه بحث عملیاتی کار به سرعت پیش رفت چراکه اسنادی که از طریق بنیاد حفظ آثار و ارزشهای شهید بهشتی به دست ما میرسید به خوبی دستهبندی و طبقهبندی شده بود. اولین محموله این اسناد که شامل صد کارتن سازمانی بود سال 94به آرشیو ملی ارسال شد و به سرعت اقدامات لازم برای حفظ سلامت، غبارروبی و نگهداری آنها صورت گرفت. در مردادماه سال 95 نیز 126 کارتن سازمانی دیگر به این اسناد اضافه شد و ما نهایتاً یک مخزن ویژه به اسناد شهید بهشتی اختصاص دادیم. این مخزن در آرشیو مختص به مقامهای نظام جمهوری اسلامی ایران قرار دارد.
معاون اسناد ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی درباره محتوای این اسناد و موضوعات آنها نیز یادآور شد: گستره موضوعی اسناد مرتبط با شهید بهشتی بسیار وسیع است. احکام کارگزینی، نامههای ایشان به اشخاص و مقامات و بالعکس، سندهای مرتبط با فعالیتهای احزاب مخصوصاً حزب جمهوری اسلامی، خاطرات، طرحها و ایدههایی که برای تاسیس و پایهگذاری نهادها و موسسات بعد از انقلاب داشتهاند، مصوبات جلسات شورای انقلاب، اسناد انجمن و اتحادیههای دانشجویی خارج از کشور و هرگونه اطلاعیه و اعلامیهای که به نحوی در نوشتن آن دخیل بودند در کنار مصاحبهها جزوات و بولتنها در مخزن مخصوص شهید بهشتی نگهداری میشود. همچنین شماری گزارش مرتبط با اسناد موتلفه یا سایر نهادهای سیاسی – اجتماعی نیز جزو این اسناد وجود دارد.
یوسفیفر افزود: تاکنون از هیچکدام از مقامهای جمهوری اسلامی چنین مجموعه اسنادی کاملی را تحویل نگرفتیم و این میتواند انگیزهای باشد تا سایر شخصیتهای تراز اول مملکت به انتقال اسناد مرتبط با خود به آرشیو ملی فکر کند.
او ادامه داد: آقای علیرضا بهشتی با زحمت و تلاش این اسناد را جمعآوری کردند و آنها را تنها با رویکرد میراثی برای آیندگان در اختیار آرشیو ملی قرار دادند. نمایشگاه در واقع مجموعهای است از اسنادی که به صورت مشترک توسط سازمان اسناد و نهاد حفظ اندیشههای شهید بهشتی انتخاب شده و این اسناد در قالب کتاب نیز منتشر خواهند شد. همچنین همایشی با اتکا به اسناد خوانده نشده شهید بهشتی نیز در دستور کار است که مدیریت خود آقای علیرضا بهشتی را میطلبد.
یوسفیفر سپس درباره اهمیت انتقال اسناد شخصیتهای تراز اول مملکت به آرشیو ملی گفت: سازوکار مشخصی وجود نداشت که مسئولان ایران اسناد خود را در اختیار آرشیو ملی قرار دهند به همین دلیل مخزن مخصوص با نام شخصیتهای جمهوری اسلامی طراحی کردیم و با نامهنگاری با نهاد و ارگانها از آنها برای ارسال 16، 17 نوع مدرک که جنبه آرشیوی دارند دعوت کردیم. اولین مجموعه بسیار مهم نیز که متعلق به معاون اول ریاست جمهوری آقای اسحاق جهانگیری است به زودی رونمایی میشود.
وی اضافه کرد: همچنین مجموعه مهم دیگری شامل 5 میلیون برگ سند از بخشهای نظامی و نیروهای مسلح که دوره دفاع مقدس را نیز شامل میشود به زودی رونمایی میشود. علاوه بر اینها انتقال اسناد فرهنگی پیش از انقلاب و نظام جمهوری اسلامی با دستور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آقای صالحیامیری نیز امروز کلید میخورد.