وزیر ارشاد مطرح کرد؛
روسیه یکی از کانونهای اصلی مبارزه با تروریسم است/خاورمیانه به مشارکت ایران و روسیه برای مقابله با تکفیریگری نیاز دارد
مراسم اختتامیه همایش 515 سال روابط تاریخی ایران و روسیه عصر امروز با حضور سیدرضا صالحیامیری رئیس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سفیر ایران در روسیه و رئیس مرکز آموزش و پژوهشهای بینالمللی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ سیدرضا صالحی امیری (وزیر ارشاد) در همایش پانصد و پانزدهمین سال روابط تاریخی ایران و روسیه عنوان کرد: با تعامل فرهنگی میتوانیم ارزشهای فرهنگی مشترک خودمان را در منطقه پررنگ کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اهمیت بعد فرهنگی روابط دو کشور ایران و روسیه گفت: بر این باور بوده و هستم که روابط ایران و روسیه باید از سطح اقتصادی و سیاسی عبور کند و به روابط فرهنگی که حتی بر روابط سیاسی و اقتصادی نیز اثر میگذارد؛ برسد. شخصا اواخر شهریور و اوایل مهرماه در سفری به روسیه از آرشیو نسخ اسناد این کشور دیدار کردم و آنجا نیز اهمیت رابطه فرهنگی در رسیدن به یک دپیلماسی راهبردی را متذکر شدم.
رئیس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی تاکید کرد: در بازدید از آرشیو ملی آژانس روسیه پی بردم روابط میان دوکشور از عهد صفویه آغاز شده بود و این بسیار برایم جالب بود و حتی از صد سال قبل نیز تعامل فرهنگی و روابط ما در حوزه اسناد وجود داشته است و باور دارم با برگزاری چنین همایشهایی و به همت آقایان سجادپور و سنایی حتما روابط فرهنگی مستحکمتری با روسیه خواهیم داشت.
صالحی امیری سپس با اشاره به سطح روابط جدید ایران و روسیه اظهار داشت: برگزاری این همایش در شرایطی که روابط ایران و روسیه وارد مرحله جدیدی شده و به سطحی راهبردی رسیده؛ بسیار مبارک است و خوشحالم که ایده برگزاری همایش مذکور مورد موافقت مسئولان روس نیز قرار گرفت. با پایان گرفتن دو دولت مرکزی قوی ایران و روسیه عملا روباط دیپلماتیک این کشورها نیز شکل گرفت و عنوان 550 سال روابط تاریخی کاملا درست است.
وی افزود: البته هنوز خاطرات تلخی از روابط گذشته ایران و روسیه در حوزه معاهدات منعقد شده در عصر قاجار در ذهن جامعه ما رسوب کرده اما میدانیم فضای امروز روابط ایران و روسیه بسیار با آن دوران متفاوت است. همایش حاضر نیز فرصتی است که از نو مناسبات دو کشور و روالهای روابط میان آنها را مورد ارزیابی قرار دهیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین به تاثیر این همایش در نزدیک شدن نخبگان فرهنگی دو کشور اشاره و بیان کرد: برگزاری همایشهایی از این دست آن هم در فضای علمی و صمیمانه مطمئنا باعث نزدیکتر شدن نخبگان دو کشور و درک متقابل و صحیح دو ملت از یکدیگر میشود آن هم در شرایطی که از یک طرف غرب با تهاجم فرهنگی و از طرف دیگر افراطیگری جهان را تهدید میکند. برگزاری چنین همایشهایی بهویژه در منطقه اوراسیا بسیار حائز اهمیت است.
صالحی امیری اضافه کرد: با تعامل فرهنگی میتوانیم ارزشهای فرهنگی مشترک خودمان را در منطقه پررنگ کنیم. خوشبختانه در شرایط کنونی مسئولان و مدیران هر دو کشور اهتمام لازم برای بسط روابط ایران و روسیه را دارند.
رئیس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی مجدد گریزی به سفرش به روسیه زد و گفت: در دوران تصدی سازمان اسناد از نزدیک با ظرفیت اسنادی و آرشیوی روسیه آشنا شدم برایم جالب بود که سندی دیدم مربوط به دوره شاه تهماسب صفوی (1524تا 1576 م) که تعدادی دانشجو جهت فراگیری زبان فارسی به ایران اعزام شدند. جای خوشحالی است که اینگونه روابط تاکنون نیز ادامه داشته است.
صالحی امیری ادامه داد: به پشتوانه این روابط دو قرن است که شرقشناسان و ایرانشناسان روسیه دستاوردهای خوبی داشتند و ما تلاشهای آنها را ارج مینهیم. درنظر داریم با همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز آثار منتشر نشده شرقشناسان روس را منتشر کنیم.
وی همچنین به برقراری روابط در حوزه استفاده از اسناد آرشیوی دو کشور تاکید کرد و گفت: باید زمینههای لازم برای تعامل میان پژوهشگران و محققان دو کشور فراهم شود. از همین جا اعلام آمادگی میکنیم که مرکز اسناد ایران آماده هرگونه سرویسدهی به پژوهشگران و محققان روس است، مخصوصا شرقشناسان و ایرانشناسان. طبعا متقابلا نیز انتظار داریم برای دانشجویان و اساتید ما نیز چنین امکاناتی در روسیه مهیا شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان تاکید کرد: روسیه اکنون به یکی از کانونهای اصلی مبارزه با تروریسم تبدیل شده و خاورمیانه به مشارکت ایران و روسیه و سایر کشورهای منطقه برای مقابله با تکفیریگری و تررویسم نیاز دارد حوزههای علمیه عربستان و برخی کشورهای منطقه به دانشگاه تروریست تبدیل شدهاند و برای مقابله با این مساله باید با همکاری فرهنگی و تعامل بیشتر حوزه دیپلماسی ریشه این ایدئولوژی را بخشکانیم در واقع جدای از همکاری در سطح نظامی نیاز داریم تا تعامل فرهنگی و دیپلماسی کشورهای منطقه را بیشتر کنیم تا زمینههای شکلگیری تروریسم و تکفیریگری ایجاد نشود.