نظام آموزش آکادمیک هنر؛ متخصصان حرفهای تربیت نمیکند
نشست خبری نخستین جشنواره سراسری تجسم هنر با عنوان «پاتوغ»؛ امروز ( 23 آذر) با حضور بهرام کلهرنیا، شاهین فرزانه، محمد سلطانی فر و مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی رسانهها در سرای اهل قلم برگزار شد
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ بهرام کلهرنیا (دبیر علمی جشنواره) در ابتدای این نشست گفت: جامعه هنری کشور در طول سال شاهد برپایی جشنوارههای هنری متعددی است، اما جشنواره پاتوغ هدفهای متفاوتی را نسبت به دیگر جشنوارهها درنظر دارد. این جشنواره به شکل ذاتی دانشجویی است، اما مدیران دانشکدههای هنری بر آن نظارت دارند، بنابراین این جشنواره چیزی میان آموزش و مسابقه است.
او ادامه داد: مهمترین اتفاقهای هنری در سطح جهان، پس از انقلاب صنعتی را دانشکدههای هنری بهوجود آوردند، اما در ایران تاکنون شاهد چنین چیزی نبودهایم. جشنواره پاتوغ میتواند با ایجاد دبیرخانه دائمی، بانی این روند در ایران باشد.
کلهرنیا با انتقاد از نظام آکادمیک آموزش هنر در ایران؛ بیان کرد: فارغ التحصیلان رشتههای مختلف هنری از جمله رشته تخصصی خودم، یعنی گرافیک، موقعیت شغلی نامشخصی دارند. سوال اینجاست که آیا نظام آموزش آکادمیک هنر میتواند متخصصان حرفهای تربیت کند؟ پاسخ خیر است. همه ما میدانیم که فاصله میان متخصصان حرفهای با فارغالتحصیلان بسیار زیاد است و یکی از اهداف بلندمدت جشنواره پاتوغ برداشتن این فاصله است.
این طراح گرافیک در ادامه با اشاره به لزوم نقد نظام آموزش آکادمیک هنر در ایران توسط جشنوارهها؛ گفت: ما هنوز نقد درسی از فرآیند آموزش هنر در دانشگاهها ندیدهایم. نظام آکادمیک هنر در ایران متاسفانه معلم محور است، درصورتی که باید آموزش محور باشد. این جشنواره میتواند بدل به یک نقاد عمده نظام آموزشی هنر در ایران شود.
وی افزود: جشنواره بنا بر نمایش بهترین تولیدات هنری در دانشکدههای مختلف هنری دارد و به همین دلیل هم از بزرگان هنر معاصر ایران برای داوری آثار دعوت شده است.
همچنین شاهین فرزانه (دبیر اجرایی جشنواره) نیز در این نشست گفت: نخستین جشنواره دانشجویی تجسم هنر با عنوان «پاتوغ» در چهار رشته معماری، نقاشی، گرافیک و عکاسی کار خود را آغاز کرده است. زمان برگزاری این جشنواره از 30 آذر تا 7 دی در گالری ابوالفضل عالی و خانه عکاسان حوزه هنری است. مراسم اختتامیه این جشنواره نیز در 6 دی در محل پژوهشکده هنر فرهنگستان هنر برگزار میشود.
او ادامه داد: استقبال از این جشنواره بسیار مناسب بود و آثار بسیاری به دبیرخانه جشنواره رسید. انتشار کتاب مجموعه آثار برگزیده این جشنواره نیز از ابتدا در دستور کار هیات علمی جشنواره قرار داشت، اما باتوجه به این نکته که انتشار کتاب در این دوران هزینههای بسیاری دربردارد، انتشار کتاب منوط به تامین منابع مالی از طرف حامیان این جشنواره است.
محمد سلطانیفر، (رییس موسسه آموزش عالی علمی-کاربردی فرهنگ و هنر) نیز با اشاره به اهداف نخستین جشنواره تجسم هنر «پاتوغ» بیان کرد: نگاه این جشنواره آموزشی است و هدف آن تقویت قدرت نوآوری و خلاقیت در خلق اثر هنری توسط دانشجویان است. بر همین اساس قرار است در طول روند برپایی این جشنواره کارگاههای آموزشی نیز در هر چهار رشته عکاسی، معماری، نقاشی و گرافیک برگزار شود.
وی افزود: بینالمللی شدن چنین جشنوارههایی و همچنین چاپ کتاب مجموعه آثار برگزیده مستلزم هزینههای بالایی است، اما ضروری است که این جشنواره خروجی کتابی هم داشته باشد و من امیدوارم این اتفاق رخ دهد.