تجاوز به حقوق مولفان یک فاجعه فرهنگی است
معاون دبیرکل سازمان جهانی مالکیت فکری: نقض قوانین بینالمللی و تجاوز به حقوق مولفان و پدیدآورندگان آثار فرهنگی و هنری یک فاجعه بزرگ است که در بسیاری از کشورهای جهان روی میدهد.
به گزارش ایلنا؛ نخستین «کارگاه آموزشی حمایت بین المللی از آثار ادبی و هنری» روز گذشته با حضور «آنه لیر» معاون دبیرکل سازمان جهانی مالکیت فکری در بخش فرهنگ و صنایع خلاق ، ویلانگادو باکام کارشناس حوزه مالکیت ادبی از هندوستان و انم کندی لانگ کارشناس حقوقی، علی مرادخانی معاون هنری وزیر ارشاد، علی ترابی مدیرعامل انجمن موسیقی ایران، هنرمندان و ناشران در فرهنگسرای نیاوران برگزار شد.
«آنه لیر»معاون دبیرکل سازمان جهانی مالکیت فکری در ابتدای این برنامه گفت: کشورهای زیادی عضو کنوانسیون برن هستند و در حال حاضر 180 کشور به عضویت این کنوانسیون در آمدهاند. بر خلاف تصور نادرستی که وجود دارد این کنوانسیون اختصاص به کشورهای خاصی از جهان نداشته و همه کشورهای جهان میتوانند بخشی از آن باشند. همچنین این کنوانسیون قصد دارد از حقوق هنرمندان و خالقان آثار ادبی و هنری در سراسر جهان حمایت کند.
معاون دبیرکل سازمان جهانی مالکیت فکری در ادامه گفت: نقض قوانین بینالمللی و تجاوز به حقوق مولفان و پدیدآورندگان آثار فرهنگی و هنری یک فاجعه بزرگ است که در بسیاری از کشورهای جهان روی میدهد. وظیفه ما این است که از حقوق این افراد دفاع کنیم و در این مسیر باید چالشها و مشکلات موجود را به دقت مورد بررسی قرار دهیم و ببینیم در مقابل این پدیده میتوانیم چه اقداماتی صورت دهیم.
آنه لیر اضافه کرد:باید تاکید کنم که من سیاست مدار نیستم. ما تنها کارشناسان تخصصی در این بخش هستیم و در خصوص اجرای این قوانین و حمایت از حقوق مولفان در زمینه فعالیتهای فرهنگی و هنری تلاش میکنیم. کپی رایت مهمترین موضوع مورد بحث ما است و قوانینی که باید در همه جای جهان به آن احترام گذاشت. ما از اعضای خودمان با این قوانین در سراسر جهان حمایت میکنیم و امیدواریم بتوانیم زمینه اجرای صحیح این قوانین را در همه کشورها فراهم کنیم.
وی بیان داشت: ما برای جلوگیری از نقض حقوق مالکیت معنوی با سیاستمداران و مسئولین بخشهای مختلف رایزنی میکنیم و میبینیم در این بخش چه اقداماتی را میتوان به درستی انجام داد.
در ادامه این برنامه ویلانگادو باکام کارشناس حوزه مالکیت ادبی از هندوستان با اشاره به گستردگی فعالیتهای فرهنگی و هنری در هند گفت: هندوستان یکی از بزرگترین کشورهای جهان در زمینه نشر و تالیف کتاب به شمار می رود . همچنین در زمینه آثار فرهنگی بعد از سینمای هالیوود دومین سازنده فیلم هندوستان است و فعالیت های رسانه ای در این کشور با وسعت زیادی انجام میشود. طبیعتا موضوع کپی رایت و مالکیت معنوی هم در این کشور از اهمیت بالایی برخوردار است و این مسئله با جدیت از سوی کارشناسان و فعالان حوزه فرهنگ و هنر دنبال میشود.
باکام در ادامه افزود: قوانین مالکیت معنوی نه تنها از تولید کننده بلکه از سرمایه گذار و پخش کننده حتی از مصرف کننده نیز در جای خودش به درستی حمایت میکند. این قوانین در واقع حامی واقعی خلاقیت، هنر و استعدادها را به همراه دارند. توزیع کننده و سرمایه گذار نقش مهمی در گسترش و پیشرفت فعالیت هنری بر عهده دارد. وقتی کسی در یک اثر هنری یا فرهنگی سرمایه گذاری میکند باید از سرمایه او حمایت شود. در واقع این شخص یک ریسک مهم انجام داده و در صورتی که قوانین الزام آور لازم وجود نداشته باشد حقوقش را از دست میدهد. به همین دلیل مقابله با نقض مالکیت معنوی یکی از اهداف بزرگ ما است.
در ادامه این نشست رامین صدیقی مدیر نشر موسیقی هرمس؛ نیز در حقوق قوانین مالکیت معنوی و اهمیت حمایت از حقوق هنرمندان گفت: در این بخش همیشه نگرانیهایی برای هنرمندان وجود داشته اما حفاظت از حقوق هنرمندان یکی از اولویت های اصلی ما است. حقیقت این است که حقوق هنرمند ، مولف و ناشر آثار فرهنگی و هنری به راحتی ضایع می شود و از دست می رود. در این بخش آموزش و فرهنگسازی از اهمیت بالایی برخوردار است. حتی لازم است که بعضی از تولید کنندگان و ناشران هم در این زمینه اطلاعات بیشتری کسب کنند و با آگاهی از حقوق خودشان فعالیت کنند. مسئله مالکیت معنوی و کپی رایت جدی گرفته نمی شود و سرمایه گذار در این بخش سرمایه خودش را از دست میدهد اما باید در این بخش شاهد بازنگری و فعالیت جدی باشیم.
وی در ادامه افزود: نباید اهمیت هنر و خلاقیت را فراموش کنیم. باید بدانیم که در این بین حقوق زیادی از بین می رود و هنرمند یا مولف همچنین ناشر آثار فرهنگی و هنری به حق واقعی خودش نمی رسد. من فکر می کنم ما و همه همکارانمان باید نسبت به حق واقعی خود در این بخش آگاهی پیدا کنیم. در حال حاضر این حوزه طیف وسیعی از فعالان عرصه فرهنگ و هنر را در بر می گیرد که اگر آگاهی لازم را داشته باشند حقوق خودشان را از دست نمی دهند. باید با قوانین جهانی خصوصا کپی رایت به خوبی همراه شویم و از حقوق خودمان به درستی استفاده کنیم.