هیچ وزیر، وکیل و شخصیت سیاسی بنکارتی دریافت نمیکند
نشست خبری بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب؛ صبح امروز دو شنبه ۱۴ اردیبهشت با حضور سیدعباس صالحی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سیدعباس صالحی؛ نمایشگاه کتاب را از جهات مختلف فرصتی برای حوزه فرهنگ و نشر دانست و اظهار داشت: دو هزار و پنجاه ناشر داخلی حدود ۲هزار و ۱۶۰ غرفه حضور دارند و بهرغم آییننامه سختگیرانه نمایشگاه از نظر تعداد کتابهای چاپ اول و تعداد کل کتابهای یک ناشر؛ شاهد افزایش تعداد ناشران در این دوره نمایشگاه هستیم.
وی ادامه داد: نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در اصل به نوعی مراسم دید و بازدید اهل کتاب و فرهنگ است. اگر ۱۳ روز عید مختص دید و بازدیدهای خویشاوندی و فامیلی است؛ ۱۰ روز این نمایشگاه زمانی برای دید و بازدید اهالی فرهنگ، مولف، ناشر، مخاطب و غیره است و این افراد هم با همین نگاههای این اتفاق فرهنگی ایستادهاند و نمایشگاه کتاب را با تمام خوشیها و تلخیهایش گرامی میدارند و نسبت به آن حساسیت دارند که حتماً بیایند و شرکت کنند.
صالحی سپس با بیان چند رویکرد مهم که در این دوره مورد بیشترین توجه قرار گرفتند؛ به تشریح برخی از این رویکردها پرداخت و گفت: تاکید بر هرچه بینالمللی شدن نمایشگاه شورای سیاستگذاری، شورای برنامهریزی از اهمیت خاصی برخوردار بود. نمایشگاه کتاب تهران عنوان بینالمللی دارد اما باید محافظت شود تا تنها به یک نام مختص نماند.
وی ادامه داد : سالهای گذشته عوامل متعددی باعث شده بود تا این جنبه بینالمللی کمرنگ شود اما این نمایشگاه باید بتواند به نوعی فرهنگ ایرانی را به جهان معرفی کند به دلیل همین عارضه کمرنگ شدن وجه بینالمللی نمایشگاه در سالهای گذشته تاکید خاصی روی این مسئله داشتیم و با دعوت از میهمانان ویژه و روسای نمایشگاههای مهم کتاب جهان تصمیم گرفتیم از این عنوان صیانت کنیم.
صالحی افزود : بر همین اساس تعداد ناشران خارجی در این دوره قابل تامل است و بالغ بر هزار عنوان کتاب غیرتکراری چاپ ۲۰۱۳ به بعد در بیست و هشتمین دوره نمایشگاه حضور دارند تا با تبادل علم جهان بپردازیم. میتوان گفت وجه بینالمللی را یک گام به جلو بردهایم و همین میزان با توجه به امکانات و شرایط موجود قابل تامل است.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد افزود: عدالت فرهنگی دیگر رویکردی بود که سعی کردیم در این دوره به آن توجه کنیم. بارها گفتهام که ایران فقط تهران نیست و همین تنوع اقلیم، فرهنگ و زبان قوتی برای ما به حساب میآید که باید از آن استفاده کنیم بر همین اساس هر روز به نام روز استان خاص نامگذاری شده و در سالنی مشخص این استان برنامههای فرهنگی و جانبی مختص به خود را اجرا میکند. همچنین اهواز به عنوان پایتخت کتاب ایران دارای یک سالن دائمی و مجزاست که برنامههای متنوعی را پوشش میدهد. سیاست دولت در واگذاری و کاهش تصدیگری در نمایشگاه توجه به حوزه نشر دیجیتال و الکترونیک، توجه به هویت ایرانی – اسلامی از دیگر مواردی بود که صالحی به آن تاکید کرد.
سیدعباس صالحی هم در پاسخ به سوالی درباره سرانجام بنهای رایگان کتاب؛ گفت: بعد از قطع یارانه کاغذ طرح بنهای رایگان کتاب جایگزینی برای خلاء یارانه کاغذ در نظر گرفته شده بود اما مسلماً بعد از گذشت نزدیک به ۱۰ سال این طرح نیازمند یک بازبینی و بازنگری اساسی است که امسال تا حدودی انجام شد و حذف بنکارتهای کاغذی یکی از آنهاست. در سالهای گذشته بعضاً دیده میشد که این بنکارتهای کاغذی نه برای خرید کتاب که در راههای دیگر صرف میشد اما با در نظر گرفتن کارتهای خرید کتاب که با نام اشخاص و شماره ملی متمایز میشوند خیلی از این هدر رفت هزینه که باید در حوزه کوتاه خرج شود جلوگیری میگردد. با توجه به همین تغییرات ۷ میلیارد و ۲۰۰ تومان بنکارت سال گذشته به ۱۰ میلیارد افزایش یافته است. البته سه مورد در خصوص این بنکارتها مستثنی شد و به این سه دسته بنکارت خرید کتاب تعلق میگیرد. اول اهل قلم، دوم کارشناسانی که در نشستهای سرای اهل قلم حضور دارند و تبعاً تقدیر و تشکر نقدی از آنها به نوعی بیاحترامی به حساب میآید و سوم خبرنگاران حوزه کتاب کسانی هستند که همچنان بنکارت رایگان کتاب به آنها اهدا میشود و به جز اینها هیچ وزیر، وکیل و شخصیت سیاسی بنکارتی دریافت نمیکند.
وی افزود: بنکارتهای مشارکتی هم مشکلات خاص خود را داشت و به نوعی اهدایی تمام و کمال از طرف وزارت ارشاد تبدیل میشد. اما این مورد هم اصلاح شد و سهم ۷۰، ۸۰درصدی وزارت ارشاد حداکثر به ۲۰درصد برای مراکز علمی – پژوهشی تغییر یافت.
صالحی در پاسخ به سوالی که از اقدامات در نظر گرفته شده برای حمایت از ناشران و کتابهایی که از وزارت ارشاد مجوز گرفتهاند و در نمایشگاه حضور دارند گفت: بارها گفتهایم و تاکید میکنم نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران مالک وصاحب دارد. مسئول برگزاری آن وزارت ارشاد و مجموعه فرهنگی است و هیچ مجموعه و نهادی همانطور که حق ورود به حریم شخصی و مالک خصوصی بدون مجوز قانونی ندارند نمیتوانند برای حضور ناشر یا کتابی که از راه قانونی به نمایشگاه راه یافته ممنوعیت ایجاد کند.
امیرمسعود شهرام نیا(قائممقام نمایشگاه بینالمللی کتاب) نیز با مهم خواندن این رویداد فرهنگی از نظر جنبه بینالمللی در مورد این وجه نمایشگاه افزود: قبلاً نیازمند رایزنی و فشار بودیم تا در نمایشگاه خارجی حضور داشته باشیم اما در این دو سال عطشی به وجود آمده که نمایشگاههای خارجی بینالمللی خودشان از ایران دعوت میکنند و این مسئله برای تولیدکنندگان و ناشران داخلی ما حائز اهمیت است. در خصوص بعد اقتصادی و فروشگاهی نمایشگاه که البته عدهای معتقدند بیش از حد پررنگ شده نیز باید گفت با توجه به شرایط فعلی اقتصاد نشر این رویداد در حال حاضر بهترین فرصت برای یکسان کردن دخل و خرج ناشران است.
قائممقام نمایشگاه بینالمللی کتاب در ادامه افزود: البته نمایشگاه بین المللی کتاب بعد فرهنگی قابل توجهی هم دارد و امسال نیز با اضافه کردن رواق شرقی و پنج هزار متر مربع به فضای مسقف نمایشگاه امکان برپایی برنامههای فرهنگی بیشتر هم شده است و علاوه بر سالن اصلی سرای اهل قلم پنج سالن دیگر نیز در غرفههای تخصصی حوزههای مختلف نشر دایر است که برنامههای مختص به خود را دارند. این برنامهها به زودی روی سایت نمایشگاه و از طریق نرمافزارهای اطلاعرسانی به مردم معرفی میشود. در هر صورت نمایشگاه کتاب فرصت خوبی برای گفتوگو با اهل قلم و فرهنگ است.
شهرامنیا همچنین با اشاره به مشکلی که هر ساله مراجعان در پیدا کردن کتابهای مورد نظر خودشان با آن مواجه میشدند نیز گفت: این نگرانی و سختی پیدا شدن غرفههای ناشران و کتابهای خاص همیشه وجود داشته اما امسال برنامه اطلاعرسانی دقیقی در نظر گرفتهایم و با استفاده از سامانه طراحی شده در وبسایت نمایشگاه کتاب و بانکهای اطلاعاتی مجزا از خانه کتاب امکان جستجوی صرفاً کتابهایی که در نمایشگاه حضور دارند و نه همه کتابهای چاپ شده وجود دارد. همچنین در فضای کارنامه نشر نیز نمونه همه کتابهای موجود در نمایشگاه براساس موضوعبندی و دستهبندی شده موجود است.
شهرامنیا درباره شنیدهها از عدم حضور مجمع ناشران انقلاب اسلامی در همکاری با انجمنهای نشر نیز گفت: اصل اساس ما در تعامل و هماهنگی با تمامی اهالی نشر و انجمنهای مرتبط است و میخواهیم با استفاده از ظرفیتهای آنها نمایشگاهی قابل تقدیر برگزار کنیم. در خصوص مجمع ناشران انقلاب اسلامی نیز مکاتباتی از سوی این انجمن صورت گرفته بود و بعضی از مطرح شدن بحث واگذاری و تشکیل کمیتههای مشخص قرار شد که این انجمن هم در کارهای نمایشگاه حضور داشته باشند اما این حضور به شیوهای جدید و در غالب یکی از همین کمیتهها صورت میگیرد. فعالیتهای سالن یاس نیز با توجه به مسقف شدن رواق شرقی به آن منطقه منتقل شده است.
محمود آموزگار(رئیس اتحادیه ناشران) واگذاری کارهای اجرایی و سیاستگذاری نمایشگاه بینالمللی کتاب به انجمن های نشر را یک اتفاق واقعی و جدی خواند و گفت: چهار کمیته از ۱۱ کمیته مرتبط با نمایشگاه که به نوعی اصلیترین کمیتههای این رویداد هستند را براساس توانایی امسال اتحادیه و انجمنهای نشر انتخاب و شروع به کار کردیم.
آموزگار نیز بخش بینالملل نمایشگاه در سالهای گذشته را به دلیل مشکلات ناشی از تحریم بانک مرکزی و سوییفت را کمرنگ دانست و عنوان کرد: براساس همین کمرنگ شدن متاسفانه کتابخانههای دانشگاههای ما از کتابهای علمی روز تهی شده بودند. اما امسال کمیته با همفکری روسای دانشگاهها به هماهنگی خوبی رسیدند تا برنامههای مشخصی مثل دعوت از مدیران نمایشگاههای مهم بینالمللی این بخش را پررنگتر کنند.
سیدمهدی جعفری نیز آماری از خبرنگاران و رسانههای حاضر در بیست و هشتمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب ارایه داد و گفت: ۴۳۷ خبرنگار داخلی، ۷۶ خبرنگار خارجی در این دوره نمایشگاه حضور دارند.
وی در ادامه با اشاره به پوستر بیست و هشتمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب بیان کرد: پوستر این دوره کاری از ابراهیم حقیقی گرافیست باسابقه کشورمان است که با استفاده از المانهای ساده متشکل از کتاب و ادب نشاندهنده بیست وهشتمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب است.