خبرگزاری کار ایران

تمدن جنوب شرق ایران به نمایش گذاشته شد

تمدن جنوب شرق ایران به نمایش گذاشته شد
کد خبر : ۱۴۷۸۳۷۹

رئیس اداره ثبت آثار میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان گفت: مجموعه انتقالی از موزه ملی به استان کرمان، مجموعه‌ای با ارزش از تاریخ تمدن جنوب شرق ایران است.

به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی وزارت میراث‌فرهنگی، نادر علیدادی سلیمانی گفت: مجموعه انتقالی از موزه ملی به استان کرمان حاصل کاوش‌های علمی در دهه ۴۰ تپه‌ها و محوطه‌های باستانی کلیدی کشور همچون تپه یحیی دشت صوغان شهرستان ارزوئیه در جنوب غربی و شهداد در شرق استان کرمان و حاشیه غربی لوت است.

رئیس اداره ثبت آثار کرمان افزود: این محوطه وتپه از اماکن شاخص باستان‌شناسی جنوب شرق ایران به شمار می‌روند که در نزد باستان‌شناسان و دوستداران تاریخ و تمدن فرهنگ ایران زمین شناخته شده است.

او ادامه داد: کاوش‌های تپه یحیی دهه ۴۰ شمسی و همزمان با محوطه شهداد صورت گرفته است.

علیدادی سلیمانی گفت: در تپه یحیی با هفت دوره فرهنگی و تاریخی سروکار داریم، که قدیمی ترین به نام یحیی شش خوانده شده و بعد از آن دوره مس و سنگ بوده که به نام یحیی پنج است و اشیا مذکور مربوط به دوره یحیی پنج است.

رئیس اداره ثبت آثار کرمان در ادامه بیان کرد: آثار تپه یحیی مربوط به هزاره پنج تا شش پیش ازمیلاد و مجموعه‌ای نفیس از سنگ کلریت و سفال است که همزمان با هفته میراث‌فرهنگی درباغ موزه هرندی به نمایش گذاشته می‌شود.

او گفت: اشیا مربوط به شهداد درنتیجه کاوش‌های سال‌های پایانی دهه ۴۰ خورشیدی است که مربوط به عصر مفرغ و هزاره سوم پیش از میلاد بوده و از گورستان‌های باستانی شهدادت توسط مرحوم علی حاکمی کشف شده است.

علیدادی سلیمانی افزود: همزمان در محوطه صنعتگران یا شهر صنعتی شهداد کاوش‌ها منجر به کشف کوره‌های ذوب مس شده است.

رئیس اداره ثبت آثار کرمان گفت: بخشی از اشیا انتقالی مربوط به حوزه تمدنی شهداد از جنس فلز که از لحاظ هنری و باستان‌شناسی بسیار با اهمیت بوده و بیانگر هنر، صنعت و نبوغ فکری صنعتگران شهداد در هزاره سوم پیش از میلاد است.

او افزود: اشیا فلزی شامل بشقاب‌هایی با نقوش برجسته در کف ظرف به روش قلم زنی ساخته و پرداخته شده است و بخش دیگری از اشیای شهداد از جنس کلریت بوده که البته می‌توان گفت سرزمین مادری سنگ کلریت دشت جیرفت است.

علیدادی سلیمانی در ادامه افزود: بخشی از اشیا انتقالی به کرمان مجموعه استردادی جیرفت است، که اشیا مربوط به حفاری‌های غیرمجاز سال‌های پایانی دهه هفتاد خورشیدی دشت جیرفت بوده که از مرزهای کشور خارج شده و در بازارها لندن به حراج گذاشته شده بود که با همکاری وزارت امور خارجه و میراث فرهنگی موفق به جلوگیری از حراج و بازگشت اشیا به ایران شده و طی دو مرحله بیش از ۱۰۰ شیء از اشیا جیرفت به کشور بازگشته است.

رئیس اداره ثبت آثار کرمان گفت: هفته میراث فرهنگی فرصتی مناسب برای مردم و دوستداران تاریخ و تمدن ایران زمین بوده تا درموزه‌های کرمان با بخشی از فرهنگ و تمدن غنی استان کرمان آشنا شوند.

او ادامه داد: این سرزمین در پیشینه تاریخ و تمدن سرزمینی شگفت انگیز بوده و کرمان از دوره پارینه سنگی تا سده‌های اخیر دارای آثار تاریخی و فرهنگی است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز