همه دستگاهها ظرفیت خود را برای عملیاتی کردن مصوبات محرومیت زدایی در اختیار قرار دادند
دومین کارگروه اجرای تفاهمنامه مجمع کتابخانههای بزرگ کشور و ستاد طرح محرومیتزدایی و توانمندسازی اجتماع محور ۲۰۲۰ محله کم برخوردار کشوربامحوریت استان هرمزگان با حضورعصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران، نمایندگان مجمع کتابخانههای بزرگ کشورو اعضای ستاد طرح محرومیتزدایی برگزار شد.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، دومین کارگروه اجرای تفاهمنامه مجمع کتابخانههای بزرگ کشور و ستاد طرح محرومیتزدایی محلات ۲۰۲۰ برگزار شد.
در ابتدای این کارگروه میلاد اقدمی (دبیر کمیته فرهنگی و اجتماعی طرح محرومیتزدایی) با بیان این مطلب که بر اساس نیازسنجیها استان هرمزگان به عنوان نقطه هدف برای عملیاتی کردن تفاهمنامه مکتب و ستاد طرح محرومیتزدایی و توانمندسازی اجتماع محور ۲۰۲۰ محله کم برخوردار کشور انتخاب شد؛ گفت: در نخستین جلسه کارگروه اجرای تفاهمنامه، استان هرمزگان به عنوان نقطه هدف اعلام شد و همه دستگاهها توان و ظرفیت خود را برای عملیاتی کردن مصوبات در اختیار قرار دادند.
وی ادامه داد: پایه و اساس توسعه در امور مختلف کشور در درجه نخست فرهنگ است و این مهم جز با ارتقای مقوله کتاب و ترویجکتابخوانی رخ نمیدهد. حال اینکه کتابخوانی تا چه اندازه در اولویت مردم است و میزان استقبال چگونه است؟ سئوالاتی است که در حین اجرا پاسخ داده میشود. بنابراین انتظار میرود دستگاهها در سطح مکتب چگونگی همکاری خود برای پیادهسازی بندهای تفاهم نامه را طی نامهای مکتوب اعلام کنند.
عصمت مومنی (معاون کتابخانه ملّی ایران) با بیان این مطلب که مجمع کتابخانههای بزرگ کشور علاوه بر سیاستگذاری و خط مشیگذاری در ۶ کمیته تخصصی فعالیت میکند؛ گفت: مجمع کتابخانههای بزرگ کشور (مکتب) ۱۹ عضو دارد و سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به عنوان نهاد مرجع متولی آن است که در خلال برنامههای تخصصی، تفاهمنامهای به امضای علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی و علی آقامحمدی رئیس ستاد طرح محرومیتزدایی و توانمندسازی اجتماع محور ۲۰۲۰ محله کم برخوردار کشور رسیده است.
معاون کتابخانه ملّی ایران افزود: این ستاد روی هفت بسته فعالیت میکند که یکی از بستهها فرهنگی و اجتماعی است و بر اساس آمارو نیازسنجیهای انجام شده جامعه هدف استان هرمزگان انتخاب شده است. اما برای اعضای مکتب سه مسئله مورد پرسش است که اگر پاسخ داده شود، روشنگریهای لازم برای اعضای مکتب صورت میگیرد و میتوان در جهت عملیاتی کردن تفاهم نامه شفاف و روشنتر حرکت کرد.
تخصیص اعتبارات صرفا فرهنگی در سطح استانی کم نظیر بود
محمدهادی ناصری مشاور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی در ادامه این نشست، گزارشی از اقدامهای انجام شده بر اساس مصوبات در کارگروه اول ارائه کرد وگفت: با پیگیری و حمایت رئیس ستاد طرح محرومیتزدایی و توانمندسازی اجتماع محور ۲۰۲۰ محله کم برخوردار کشورجلسه استان هرمزگان در تاریخ ۲۷ دی ماه برگزار شد.
وی ادامه داد: با توجه به موضوعات فرهنگی مطرح شده در جلسه گذشته که با حضورنماینده ویژه وزیر کشورو مدیریت عالی استان برگزار شد؛ موضوعات مورد بررسی به تخصیص اعتبارات صرفا در چگونگی اجرای وظایف سیاستهای حاکمیتی، نحوه پیگیری ظرفیتهای مجمع کتابخانههای بزرگ کشور، فرآیند اجرای مصوبات توسط دبیرخانه استانی، کنترل جذب اعتبارات مورد نیاز از استانداری استان مربوطه، گزارش گیری از هزینه کرد برنامههای استانی، نظارت محتوایی برنامههای فرهنگی- اجتماعی با محوریت کتاب و کتابخانه اختصاص داشتکه این مهم یک رخداد تاریخی و کم نظیر به شمار میآید.
مشاور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی اظهار داشت: در جلسه مذکورموضوعات مطرح شده از سوی آقای آقامحمدی توسط نهاد کتابخانههای عمومی در استان هرمزگان پیگیری شد و همچنان هم در حال جمعبندی است. یکیاز موضوعات مطرح شده مربوط به حوزه گردشگری و کتاب در جزیره قشم است که نیاز به ایدهپردازی و رساندن طرح به مراحل اجرا دارد و همچنین برخی اعتبارات هم با عنایت آقای استاندار جذب شده است.
اجرای تفاهمنامه همکاری مکتب و ستاد محرومیتزدایی به هرمزگان نگاه ملّی بخشید
فرشاد محمدی (مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی استان هرمزگان) در ادامه این نشست گزارشی از فعالیتهای انجام شده براساس مصوبات کارگروه اول از اجرای تفاهمنامه ارائه کرد وگفت: توجه مجمع کتابخانههای بزرگ کشور و ستاد طرح محرومیتزدایی و توانمندسازی اجتماع محور ۲۰۲۰ محله کم برخوردار کشور در راستای اجرایی کردن تفاهمنامه همکاری فی مابین موجب شد نسبت به استان هرمزگان یک نگاه ملّی صورت گیرد که جای خرسندی است.
وی با اشاره به عملیاتی شدن مصوبات گفت: تامین اعتبار جهت ساخت دو کتابخانه استاندارد در شهرک پیامبر اعظم بندرعباس با یکصد هزار جمعیت وبا کمترین زیرساختهای فرهنگی و ساخت کتابخانه در جزیره لارک با محوریت گردشگری انجام شد. همچنین تامین اعتباری برای تغییر کاربری، تکمیل و بهسازی ساختمان متعلق به شهر سردشت بشاگرد (ساختمان به اداره کل نهاد کتابخانههای عمومی استان واگذار شد) و تکمیل پروژه کتابخانه شهر رویدر اختصاص داده شد.
در ادامه این نشست اقدمی دبیر کمیته فرهنگی و اجتماعی طرح محرومیتزدایی با اشاره به پیادهسازی مصوبه بانک زمان گفت: یکی از مصوبات بحث پیادهسازی بانک زمان است. به این معنا که اعتقاد داریم بزرگترین دارایی مردم، وقت و زمان آنها است ولی متاسفانه مدیریتی برای زمان مردم توسط حاکمیتها اتفاق نمیافتد. بنابراین بانک زمان را برای ذخیرهسازی وقت اضافه مردم طراحی کردیم که افراد از طریق یک پلتفرم روزآمد میتوانند زمانهایی را که برای شاخص اجتماعی که وقت میگذارند، را ذخیره کنند. بنابراین آنچه به عنوان زیرساخت بانک زمان باید در نظر گرفت؛ اکنون آماده است ولی موضوعات و عناوینی که به عنوان شاخص باید از مردم پرسیده شود، وظیفه تخصصی این کارگروه است و امید است شاخصهای اجتماعی و فرهنگی توسط اعضای مکتب درخصوص بانک زمان تبیین شود.
عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران خاطرنشان کرد: در جمعبندی این نشست هریک از اعضای مکتب برنامههای مشخص خود را برای انجام فعالیتهای فرهنگی بیان و اجرایی کنند. همچنین اگر برنامهای خارج از برنامههای اعلام شده وجود دارد، مطرح شود تا تخصیص بودجه انجام پذیرد. نکته آخر این است که برخی از برنامهها از سوی ستاد طرح محرومیتزدایی ارائه میشود که دانش تخصصی و تجربه اعضای مکتب در اختیار آنها قرار میگیرد.