الگوی تازهای از سفر در نوروز ۱۴۰۳/اتخاذ تمهیدات به منظور توزیع زمانی سفر در نوروز
آغاز رسمی فعالیت ستادهای هماهنگی خدمات سفر سراسر کشور برای نوروز ۱۴۰۳
رییس ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر و معاون گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: پیشبینی میشود سفر هموطنان قبل از تعطیلات سال جدید و بعد از ایام ماه مبارک رمضان سبب ایجاد توزیع زمانی گسترده سفر در نوروز 1403 شود که این موضوع نیازمند اتخاذ تمهیدات جداگانه در زمینههای مختلف و نیز تعریف الگوی اسکان منطبق با ایام پیش رو است.
به گزارش ایلنا به نقل از روابطعمومی معاونت گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، علیاصغر شالبافیان (رییس ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر) در پنجاه و هشتمین جلسه ستاد هماهنگی خدمات سفر که با محوریت نوروز 1403 و با مشارکت نمایندگان دستگاههای عضو، گفت: بررسی تقویم و مناسبتهای قبل و بعد از نوروز 1403 و مقارن شدن ایام نوروز با ماه مبارک رمضان نشان میدهد که با توزیع زمانی بیشتری نسبت به سال قبل مواجه هستیم.
معاون گردشگری افزود: پیشبینی ما این است که با توجه به توزیع زمانی و تعداد کم ایام تعطیل از ابتدای امسال، تقاضای سفر خصوصاً با خودروی شخصی تقاضای انباشتشدهای است که باید مدیریت شود.
شالبافیان با اشاره به اینکه باید در انتظار تعطیلات پیش از موعد ویژه سال 1403 باشیم، اظهار داشت: نگاه به تعطیلات دو ماه بهمن و اسفند ماه و نیز ایام ماه مبارک رمضان نشان میدهد که ما باید به استقبال سفرهای هموطنان درماههای پایانی سال برویم، هم به دلیل انباشت سفرهای مذکور و همچنین نوع توزیع ایام تعطیل در نوروز 1403 .
او ادامه داد: با توجه به اینکه طبق پیشبینیهای صورت گرفته از ابتدای بهمن تا پایان فروردین ماه با استقبال سفرهای مردمی رو به رو خواهیم بود، لذا این موضوع الگوی متفاوتی از توزیع سفرها را در ستاد سفر بعد از ایام کرونا نشان میدهد و نیازمند تمهیدات متفاوتی است.
شالبافیان خاطرنشان کرد: همکاران استانی و ستادهای اجرایی سفر باید مسئولین استانی را نسبت به الگوی متفاوت سفر در سال جدید آگاه کنند و تمامی امکانات موجود، تمهید وتجهیز شود، خصوصا از منظر اسکان و اسکانهای اضطراری که نباید تنها منوط به تعطیلات نوروزی باشد بلکه باید گستره وسیعتری لحاظ شود.
رییس ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر به تمامی اعضا و مدیران استانی تاکید کرد: مبادا با استقبال سفرهای گسترده روبهرو شویم اما پیشبینی مطلوبی در این زمینه نداشته باشیم. لذا این موضوع باید مورد اولویت مدیریت ستادهای استانی قرار گیرد.
شالبافیان با ارائه نکات مذکور نسبت به آغاز زمان ستاد مرکزی هماهنگی سفر ویژه نوروز 1403 زودتر از موعد خبر داد و گفت: پیشنهاد میشود با توجه به نوع تعطیلات و بازه زمانی آن بر خلاف سالهای گذشته که 25 اسفند ماه زمان آغاز به کار ستاد سفر بود این تاریخ با کسب مشورت از دستگاهها، به زمان زودتری موکول شود.
او در ادامه ضمن قدردانی از زحمات همکاران ستادهای خدمات اجرایی در استانها گفت: از ظرفیت اعضای کلیه دستگاههای عضو ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر در ستادهای استانی نیز استفاده شود به گونهای که در جلسات ستادهای خدمات سفر استانی حضور داشته باشند.
شالبافیان همچنین با بررسی نتایج و پیشرفت طرح دو روزه شدن تعطیلات و تاثیر مستقیم آن در توزیع سفرهای کوتاهمدت و فعال شدن تاسیسات گردشگری در طول سال به عنوان یکی از ایدههای مطرح شده در ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر یاد کرد.
رییس ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر همچنین از اعضای حاضر خواست به منظور پیشبرد خدمترسانی شایسته به هموطنان، کلیه نیازهای تخصصی حوزه خود را احصا و با گزارش به موقع از بروز بحرانهای احتمالی در میزبانی از مسافران جلوگیری کنند.
شالبافیان همچنین نسبت به دائمی شدن فعالیت ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر در طول سال نیز تاکید کرد و نسبت به همکاری و تعامل مستمر سایر اعضا در این زمینه یادآور شد.
سیدمصطفی فاطمی فیروزآبادی (دبیر ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر) نیز در این جلسه گفت: کار ستادهای هماهنگی خدمات سفر به طور رسمی آغاز شده است، اهم موضوعات دستور العمل مدیریت سفر سال 1403 و موضوعات قابل توجه اعضای حاضر را تشریح کرد و گفت: با توجه به اینکه 60 درصد تصادفات جادهای در سی کیلومتری مبادی ورودی شهرها رخ میدهد از این رو پیرو تجربه موفق کمپین 30-60 در سال گذشته، مصوب شده است در نوروز 1403 با تشکیل کمیته 30-60 و مشارکت جدی 27 دستگاه اجرایی دولت به عنوان اعضای ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر علاوه بر برپایی استراحتگاهها جهت ترغیب مسافران به توقف، نقاط حادثهخیز نیز احصا تا اقداماتی مشابه جهت افزایش ایمنی و سلامت هموطنان در دستور کار قرار گیرد.
فاطمی اظهار کرد: با تشکیل کمیته 30-60 موضوع ترغیب مسافران به توقف در 30 کیلومتری شهرها با جدیت از سوی ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر دنبال میشود و هریک از اعضا با اعمال نقش تخصصی خود با ارائه امکانات ضمن افزایش جذابیتهای توقفگاههایی که در 30 کیلومتری مبادی ورودی شهرها احداث میشود، نیاز گردشگران را در ابعاد مختلف پاسخگو خواهند شد.
او افزود: برپایی چادرهای عشایر، ایستگاههای اطلاعرسانی با محوریت معرفی جاذبهها و امکانات اقامتی استانها و نیز ارائه خدماتی از جمله امداد و نجات، اورژانس و همچنین قرار گرفتن امکانات رفاهی شامل سرویسهای بهداشتی در توقفگاههای پیشبینی شده در سی کیلومتری استانها که غالباً 60 درصد تصادفات جادهای را شامل میشود سبب ترغیب هموطنان به توقف خواهد شد.
فاطمی با بیان اینکه برای تعطیلات نوروز 1403 علاوه بر سی کیلومتری شهرها، نقاط حادثهخیز نیز برای برپایی توقفگاهها استفاده خواهد شد، افزود: با همکاری سازمان راهداری بیشترین نقاط حادثهخیز در سطح کشور در حال احصا است تا علاوه بر توقفگاههای 30-60، ایستگاههای مشابه ویژه این نقاط نیز دایر شود.
دبیر ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفرهمچنین نظارت بر سرویسهای بهداشتی و نمازخانهها را نیز یکی دیگر از اولویتهای ستاد سفر عنوان کرد و گفت: ضمن فعالیت کمیته نظارت بر سرویسهای بهداشتی با همکاری ستاد اقامه نماز و ماموریت ویژه وزارتخانه مبنی بر پیگیری این موضوع، در صدد هستیم تا در نوروز 1403 اقدامی شایسته در این زمینه انجام گیرد.
فاطمی همچنین با توجه به روند تغییرات آب و هوا در مقاصد سفر نوروز 1403 گفت: با بررسی پیشبینی وضعیت آب و هوایی و گرمایش بیسابقه، احتمال مساعد بودن استانهای غربی برای میزبانی از گردشگران در نوروز وجود دارد و به نوعی میتوان گفت تمامی استانهای کشور با استقبال گردشگران مواجه خواهند شد.
دبیر ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر همچنین از تهیه دستورالعمل مدیریت سفر سال 1403 و ابلاغ آن به زودی افزود: توجه به تقارن ماه مبارک رمضان و نوروز، حفظ شئونات ماه مبارک رمضان، پذیرایی از گردشگران با افطاری ساده و اجرای برنامههای فرهنگی، تهیه کشیک واحدهای پذیرایی و اقامتی، فعالیت مستمر کمیته نظارت و نیز فعالیت کمیته نظارت بر سرویسهای بهداشتی و نمازخانههای بینراهی بخشی از اقدامات ویژه ستادهای اجرایی هماهنگی خدمات سفر استانها در تعطیلات پیش رو به شمار میآید.
فاطمی یادآور شد: در دستورالعمل مدیریت سفر سال 1403 تلاش شده است تا علاوه بر وظایف ذاتی دستگاههای اجرایی عضو، مسئولیت هر یک متناسب با نیاز ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر تعریف شود تا در کنار فعالیت کمیتههای ستاد مرکزی و اقدامات اجرایی ویژه هر کدام خدمترسانی مطلوب به هموطنان انجام شود.
او در پایان یادآور شد: به منظور رفع مشکلات و چالشهای احتمالی نیز در صدد هستیم تا با اعزام اعضای ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر به ستادهای اجرایی استانها و تشکیل کارگروههای کوچکتر اجرایی نسبت به رفع سریع و به موقع نواقص موجود در استانها اقدام کنیم.
گفتنی است موضوعاتی از جمله استفاده از تمامی ظرفیتهای اطلاعرسانی، اختصاص شماره پیامکی مشترک، فعال شدن بخش رسیدگی به شکایات سرویسهای بهداشتی در سامانه 09629، بهرهمندی از خدمات مردمی و ثمنها در میزبانی گردشگران، همکاری صدا و سیما با تولید محتوا ومشارکت دستگاهها به منظور اطلاعرسانی، نظارت بر قیمتها، ارائه چالشهای مربوط به ناوگان حمل و نقل، تلاش برای ایجاد سفر ایمن، بهرهمندی از نفوذ شبکههای اجتماعی در امر اطلاعرسانی و مدیریت سفر، پیشنهاد تشکیل رادیو سفر در بازه زمانی پیک سفرهای نوروزی، نصب برچسب 09629 در کلیه تاسیسات گردشگری و نیز تاثیر دو روزه شدن تعطیلات در روند توزیع سفر بخشی از مباحثی بود که از سوی ادارات کل استانی و نیز اعضای حاضر از دستگاههای عضو مطرح و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.