یک پژوهشگر میراث فرهنگی:
مشارکت مردم برای توجه به میراث نیازمند شفافیت دستگاه متولی در زمینه آموزش و آگاهی رسانی است
چهره ماندگار میراثفرهنگی معتقد است: مشارکت مردم و جلب حمایت آنان برای توجه به میراث فرهنگی نیازمند شفافیت اهداف دستگاه متولی در زمینه آموزش و آگاهی دادن مردم به ارزشهای مادی و معنوی است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، فائق توحیدی (باستان شناس و پژوهشگر) که در نخستین مراسم نکوداشت مفاخر میراث فرهنگی ایران از او تجلیل شد، با اشاره به نقش مشارکت مردم در حفاظت از میراث فرهنگی گفت: مشارکت مردم و جلب حمایت آنان برای توجه به میراث فرهنگی نیازمند شفافیت اهداف دستگاه متولی در زمینه آموزش و آگاهی دادن مردم به ارزشهای مادی و معنوی است و نقش آن صرفنظر از هویت بخشی مردم این سرزمین در تکوین تمدنهای بشری و سازندگی بسترهای ارتقاء سطح زندگی انسان در طول تاریخ خواهد بود. این مهم در آینده نقش تفاهمات و تعاملات و شناخت بیشتر بین مردمان جهان میتواند بر عهده داشته باشد و تأثیر بسزایی هم در بهبود اقتصاد کشور بگذارد.
او ادامه داد: این امر در بسیاری از کشورها محقق شده و نتیجه بسیار مطلوبی به بار آورده است بنابراین مشارکت مردم در زیرساختهای اجرای این اهداف ضروری خواهد بود. حتا میتوان گفت، نقش رسانهها در حد معرفی و آشنایی با ظرفیتهای میراث فرهنگی در ابعاد دانش عمومی و تخصصی با اقشار مختلف جامعه ارتباط برقرار کردن است تا واسط ارتباط پژوهشهای انجام شده و مردم باشند و در این رابطه هماهنگی و همکاری و هدایت را دستگاه متولی بر عهده خواهد داشت.
توحیدی، جلب مشارکت مردم برای حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس و ملموس، با استفاده از ابزارهای هنری و رسانهای را مهم عنوان کرد و افزود: اولویت توجه دادن مردم به میراث را میتوان با اعمال برنامههای مرتبط با هر یک از موضوعات رسانهای اعم از فیلمها، تبلیغات، تصاویر، مکتوب صوت و... محقق کرد و عموم جامعه را با امکانات وزارت میراث فرهنگی آشنا ساخت. در مرحله بعدی ایجاد بازارچهها و نمایشگاه تولیدات بومی صنایع دستی و تولیدات کلیه مشاغل مرتبط با میراث فرهنگی ویژه جغرافیای خاص مناطق میتواند پاسخگوی بخشی از نیازهای آشناسازی مردم و جلب حمایت آنها از میراث فرهنگی باشد. برای مثال برگزاری دومین جشنواره ملی چندرسانهای میراث فرهنگی در قزوین، میتواند یکی از راههای معرفی جاذبهها و میراث این استان باشد. در مجموع معرفی میراث استان قزوین در این جشنواره میتواند اولویت اصلی باشد و در این رابطه تشویق هنرمندان، سینماگران، نقاشان، استادان صنایع دستی، نویسندگان، صاحبان تألیفات، پایاننامهها، عکاسان و NGOهای فرهنگی استان در برنامه جای گیرد.
این باستان شناس درخصوص اهمیت توجه رسانهها به میراث فرهنگی و موضوعات مرتبط با آن و برگزاری جشنوارههای مرتبط با رسانه و میراثفرهنگی گفت: رسانه انواع مختلف دارد و هر کدام به نحوی به میراث میپردازند. اگر بتوانیم طوری برنامهریزی کنیم که در ابتدا جشنوارههای تخصصی برگزار شوند و در کنار آن مشارکت عمومی کلیه استانها را داشته باشیم بهتر خواهد بود. اینگونه میتوان گفت یک موضوع تخصصی به صورت مردمی نیز برگزار شده است. باین وسیله هر دو مفهوم را میتوانیم داشته باشیم و هیچ منافاتی با هم نداشته باشند. بطور کلی هدف میتواند معرفی یک استان در این نوع جشنوارهها و شرکت فعال سایر استانها با تولیدات برگزیده یا کشوری کردن آن نیز باشد.
او خاطرنشان کرد: شرکت مردم در جشنوارههای میراثفرهنگی با ایجاد نمایشگاههای بومی، فروشگاههای صنایع دستی و آثار هنری در قالب نوعی بازارچه هماهنگ شده برای عرضه تولیدات غذایی میتواند یکی از راههای جلب مشارکت مردم و توجه بازدید کنندگان و تشویق آنان به حضور در مراسم با اهداف آشنائی با میراث فرهنگی کشور از طریق اهداء بروشورها، نصب پلاکاردها و پوسترها و در کنار آنها معرفی هنرمندان استان با نصب تصاویر باشد.
این چهره ماندگار میراث فرهنگی یادآور شد: «مردمی بودن جشنواره» و تخصصی بودن برخی مفاهیم در آثار هنری راه یافته به جشنوارهها منافاتی با هم ندارند. حتا میتوان به این بهانه استانهای همجوار را هم دخیل کرد.