ضرغامی:
پیگیر وضعیت مفقود شدن فرشهای سعدآباد هستیم تا در اختیار مردم قرار گیرد/ برای گردشگری و صنایعدستی، فصل جدیدی در لایحه برنامه توسعه در نظر گرفته شده
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خواستار پیگیری ماجرای مفقود شدن فرشهای سعدآباد و ارائه گزارش آن به مردم شد. همچنین درخصوص گشایش فصل جدیدی در لایه برنامه توسعه هفتم تحت عنوان گردشگری و صنایع دستی اشاره داشت.
به گزارش خبرنگار ایلنا، عزتالله ضرغامی (وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی) درخصوص چرایی خالی بودن جای میراثفرهنگی در برنامه هفتم توسعه گفت: برای نخستین بار در لایحه برنامه هفتم توسعه کشور فصل مستقلی برای ماموریتهای وزارتخانه تحت عنوان گردشگری و صنایع دستی آورده شده است که مورد تاکید رهبری معظم بود و بیش از هر زمان دیگری احکام متنوعی که ما نیاز داریم در برنامه توسعه هفتم آورده شده البته اقدامات تکمیلی در دست است و مطمئن هستم لایحهای که به مجلس تقدیم خواهد شد از هر دورهای درخصوص ماموریتهای وزارتخانه میراث و گردشگری قویتر خواهد بود و با زمینهای که در مجلس شکل گرفته غنای بیشتر خواهد داشت. اما برای اولین بار است که ماموریتهای وزارتخانه میراث و گردشگری به عنوان فصل جدیدی در لایحه برنامه توسعه در نظر گرفته شده.
او ادامه داد: معمولا حوزههای ماموریتی وزارتخانه میراث و گردشگری ذیل فرهنگ یا حوزه صنایع دستی ذیل صنایع فرهنگی مطرح میشد اما به دلیل اهمیت موضوع و تلاشهایی که صورت گرفت یک مدخل و یک باب جدید را در برنامه توسعه باز کردیم که راه برای پیشرفت این بخشها در وزارتخانه بیش از گذشته باز شده است.
ضرغامی در پاسخ به چراییعدم توجه کافی به حوزه میراث در لایحه توسعه هفتم گفت: هرچند ممکن است اینگونه به نظر برسد که مدخل مطرح شده در برنامه توسعه هفتم به گردشگری و صنایع دستی و آنهم از نگاه اقتصادی توجه دارد اما پیشنهاد دادیم که کلمه میراثفرهنگی هم در این بخش جای گیرد. همچنین مباحث میراثی در آن گنجانده شود. البته صندوق احیا مهمترین ابزار ما برای حفظ میراث است. قانون مربوط به صندوق احیا که ماهیت غیر دولتی داشته باشد را در نظر گرفتیم که بسیار مورد مخالفت مجلس قرار گرفت اما در لایحه در نظر گرفته شد. دو اصل دیگر هم پیشنهاد کردیم که در لایحه بگنجد یکی از آن مربوط به TDRاست که مربوط به حقوق مالکانه است. حقوق مالکانه یعنی اینکه صاحب بنایی هستید و اجازه تخریب داده نمیشود اما برای دریافت مجوز میرود و به جای آنکه در محل خانه خود بسازد، در جای دیگر با شخص دیگری که اجازه ساخت و ساز دارد شریک میشود به نوعی میتوان گفت وصل و پینه کردن است.
فرشهای مفقود شده سعدآباد
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همچنین درخصوص مفقود شدن فرشهای ساختمان حافظیه سعدآباد که گفته میشود بیش از ۴۸ تخته فرش چند سال پیش از این مجموعه خارج شده است، گفت: این پروژه پروندهایست که به سال ۹۴ و ۹۵ مربوط میشود با اینکه در دوره ما نبوده اما دستور بررسی آن را دادم. حراست وزارتخانه بعد از صحبتهای مختلفی که با نهادهای مخلتف داشت و گزارشی ارائه داد که هنوز قابل استناد نیست. همچنین بخشی از کاخ سعد آباد که گفته میشود این اتفاق درش افتاده در اختیار میراث فرهنگی نیست و در اختیار دستگاههای دیگری است. اما حتما اطلاعات کسب شده در اختیار عموم مردم قرار میگیرد تا در جریان اصل ماجرا قرار گیرند.
اسب تروا در وزارت میراث
او درخصوص اتفاقی که در موزه همدان رخ داده و امین اموال موزه در صدد ملاژسازی و فروش اصل آثار کرده است نیز گفت: امیناموالها نسبت به اشیائی که در اختیار دارند به عدد تعهد دارند و جابه جایی آنها را به عدد و مستند اعلام میکنند. اینکه یک مورد اینچنینی اتفاق افتاده است نباید به حساب تمام بخش میراث نوشته شود. نمیتوان گفت با وجود رعایت تمام قانون و اینکه شیوهها امن است هیچ تخلفی صورت نمیگیرد. دیوار چین را ساختند تا دشمن حمله نکند اما به چین حمله شد و اشکال از آن دیوار نبود بلکه نگهبانان و نفوذیها در را باز کردند. اسب تروا نیز اینگونه بود. در همه جا این اتفاق میافتد. قوانین حفاظتی ما قوی است و روی امین اموالها حساس هستیم. اخیرا در دولت گزارشی ارائه دادم و مجوز ویژهای از سازمان اداری و استختدامی برای جایگزینی امین اموالها گرفتیم که بتوانیم امیناموالهایی که بازنشست میشوند با افراد جدید جایگزین و آموزش دهیم.
فلزیابهای توقیف شده امحاء شوند
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درخصوص امحاء فلزیابهای توقیف شده که در انبارها نگهداری میشوند و چندین بار به بهانههای مختلف قرار بوده وارد عرصههای تحقیقاتی شوند اما سر از بازار گنجیابها در آوردهاند نیز گفت: به یگان حفاظت میراث اخطار دادم که بهتر از فلزیابهایی که توقیف شده و مدتی است شرکتهای دانش بنیان از آن استفاده کنند و تعهد دادهاند که در چرخه استفاده اولیهاشان قرار نگیرد، محقق نشود، همانند مواد مخدر معدوم شود تا تکلیف خیلیها مشخص شود. هزینه نگهداری و انبارداری آنها سخت است.
گردشگری و مناسبات سیاسی، اقتصادی و…
او همچنین درخصوص روابط ایران و عربستان و ایران و مصر نیز گفت: گردشگری میتواند روابط سیاسی کشورها را تحت تاثیر قرار دهد. بخصوص کشورهایی که تمدن باستانی دارند مانند مصر میتواند در حوزه گردشگری باب برقراری ارتباط را ایجاد کند. ما ایدههایمان را با وزارت خارجه و سایر دستگاهها مطرح کردیم تا با اولویت گردشگری اقدامات اولیه راانجام دهیم. معتقد هستیم برای تقویت گردشگری باید یکطرفه لغو روادید داشت. در این رابطه نیز تلاشهایی صورت گرفته. وزارت امور خارجه تا حد زیادی با ما هم عقیده است اما ملاحظات دیگری در کشور مطرح است که باید مورد بررسی قرار گیرد. باید راه ورود گردشگر را به کشور تسهیل کنیم. اگر بتوانیم موانع را برداریم کشور ما خیلی بیشتر از رقبا ظرفیت پذیرش گردشگر را دارد. مشکلات ساختاری و حتا برخی تریبونها که گردشگری را درست درک نمیکنند و نمیدانند چه ابعاد فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی برای کشور دارد با مسائل مختلفی روبه رو میشویم. گردشگری میتواند اشتغالزا باشد. ظرفیتهای گردشگری رقبای ما در منطقه قابل مقایسه با ایران بزرگ نیست. آنها در کنار نفت که منبع بزرگ درآمدی است روی گردشگری سرمایهگذاری کردهاند و همانطور که رهبری معظم اشاره داشتند که تازه گردشگری رونق میگرفت اما اغتشاشات به گردشگری لطمه زد، اگر گردشگری رونق یابد بسیاری از مشکلات اشتغال و اقتصاد حل میشود اما دشمن از هر روشی حتا تریبونهای داخلی برایعدم تحقق این مهم استفاده میکند تا گردشگری پا نگیرد.
ضرغامی درخصوص جزییات کشف باند قاچاق اشیاء عتیقه که به تازگی در فرودگاه امام دستگیر شدهاند نیز پاسخ روشنی نداد و ارائه توضیحات را به زمانی دیگر موکول کرد.