بررسی حسرت، غبطه، حسادت و تاثیر آن بر سرنوشت انسان
در برنامه «حال خوب» ۱۳ شهریور ۱۴۰۱ مجری برنامه بهمن بهمنی روانشناس عضو هیئت علمی دانشگاه بود و در مورد احساسهای حسرت، غبطه و حسادت به بحث و گفتگو پرداخت.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی شبکه سلامت، بهمن بهمنی با بیان اینکه حسرت، غبطه و حسادت سه تجربه هیجانی عاطفی انسانها است، گفت: برداشت غلط از این احساسها باعث سوء تفاهم های جدی در ارتباط با خود و دیگران می شود.
او گفت: کار وقتی خراب می شود که برچسب اشتباهی به یک تجربه عاطفی بزنند و آن را حسادت بنامند. افراد زیادی هنگام حسادت کردن، از خود بیزار می شوند.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که غبطه چه فرقی با حسادت دارد گفت: وقتی که در داشته های دیگران ویا چیز خوبی که دیگران دارند و من ندارم احساس قبطه کنم (ای کاش من هم این امکان یا ویژگی را داشتم) و این حس که ای کاش طرف مقابل نداشته باشد را ندارم (شما داری و کاش من هم داشته باشم) به معنای غبطه خوردن است. غبطه احساس بدی نیست و باعث دردسر نمیشود. غبطه نیز می تواند باعث رشد و درک عمیق انسان گردد.
بهمنی گفت: حسرت یعنی به گذشته خودم بیاندیشم و برداشتم این باشد که فرصتهای زیادی را خراب کرده ام، امکانات و مقدورات زیادی را بی ثمر گذاشته ام و فرصتها را سوزانده ام، حسرت رنج آورترین حس بشر است.
او گفت: اگر از حسرت به عنوان عبرت استفاده کنیم و الان خود را، با تکرار نکردن الگوهای غلط، سامان دهیم بسیار خوب و سازنده عمل کرده ایم. او تاکید کرد،آینده چیزی جز الان های درست نیست. حسادت بدخواهانه و رنج آور است و با آسیب های درونی همراه است. درصورت بروز حسادت افراد باید شروع به مدیریت آن کنند و به خودشان بگویند: من باید این فکر بد را مدیریت کنم، من صاحب فکر بد هستم اما خودم بد نیستم.
او به این نکته اشاره کرد که اگر حسی را در خودمان نشناسیم، نمیتوانیم در وجود دیگری آن را پیدا و شناسایی کنیم،من اگر خودم حسادت نکرده باشم نمی توانم آن را در وجود دیگری شناسایی کنم و تا با این احساس ها آشنا نشویم نمی توانیم پاسخ مناسبی برای آنها پیدا کنیم.
او گفت: کسانی که حسادت را تجربه می کنند لزوما آدم های بدی نیستند، آنها باید این حس را بشناسند و بدانند که این حس اصیلی نیست و با مدیریت این حس نامناسب آن را به رفتار درست تبدیل کنند.
بهمنی در پاسخ به این سوال که چگونه می توان احساس حسادت را به غبطه تبدیل کرد گفت: لازم است که خود را بد نبیند و وقتی این احساس ناخوشایند را تجربه می کند در همان لحظه از چیزهای خوبی که در زندگی دارد، یاد کند و پاسخ به این حس را به دست گیرد و خیرمند رفتار کندو تکرار کند این احساس درونی حسادت، در شان من نیست و من این حس را به رفتار تبدیل نکرده ام و می توانم آن را به خیر خواهی تبدیل کنم.
برنامه حال خوب همه روزه از شنبه تا چهارشنبه ساعت ۲۱ به صورت زنده از شبکه سلامت سیما پخش می شود.