رونمایی از مستند «سرپتیها» / من فیلمسازم، نه مورخ
اولین نمایش مستند «سرپتیها» که به تاریخ مشروطه کرمانشاه میپردازد، همزمان با ۱۳ مرداد سالروز صدور فرمان مشروطیت، در مدرسه فیلمسازی هیلاج برگزار شد.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی فیلم، جلسه نمایش و گفتگو درباره مستند «سرپتیها» به کارگردانی کیوان مهرگان، با حضور علاقهمندان سینمای مستند، و تعدادی از شخصیتهای علمی و فرهنگی کرمانشاه بعد از ظهر پنجشنبه ۱۳ مردادماه همزمان با سالروز صدور فرمان مشروطیت در مدرسه فیلمسازی هیلاج فیلم برگزار شد.
در ابتدای این جلسه دوساعته از مستند «سرپتیها» تازهترین فیلم مهرگان که موضوع مشروطه در کرمانشاه را بررسی کرده و به زندگی و مرگ یارمحمدخان از سرداران مشروطه میپردازد، رونمایی شد. سپس در جلسه گفتگو درباره فیلم رضا صائمی منتقد و کارشناس، دکترمحمدعلی سلطانی پژوهشگر، استاد دانشگاه و نویسنده و کردپژوه و مهرگان درباره فیلم صحبت کرده و به سوالات تماشاگران پاسخ دادند. اجرای برنامه را محدثه واعظیپور برعهده داشت.
صائمی در صحبتهایش به این موضوع پرداخت که سینما با مستند آغاز شده و اهمیت سینمای مستند، از سینمای داستانی کمتر نیست و بسیاری از موارد تاریخی و آنچه کیوان مهرگان در «سرپتیها» به آن پرداخته، تنها در سینمای مستند به این شکل مورد توجه قرار گرفته و فیلم باعث میشود مخاطب، علاقهمند شده و یکی از مهمترین شخصیتهای تاریخ مشروطه یعنی یارمحمدخان را بشناسد. دلاوری که حتی در فیلمی داستانی درباره او و سرنوشتش اشارهای نشده است. در حالی که در فیلمها و سریالهای مختلف به ستارخان و باقرخان به عنوان دو شخصیت مهم و موثر مشروطه پرداخته شده است.
صائمی در بخش دیگری از سخنانش گفت: موضوع مشروطه، در جامعه ایرانی تمام نشده است. آنچه بر تاریخ ما گذشته و آنچه مشروطه را رقم زد، هنوز نیاز به بازنگری و بررسی دارد و «سرپتیها» این کار را انجام داده و بخشی از تاریخ را برای مخاطب زنده کرده و در ذهن او سوالهایی به وجود میآورد.
دکتر محمدعلی سلطانی نخست از کیوان مهرگان که زوایایی از تاریخ مشروطه در کرمانشاه را که فراموش یا نادیده گرفته شده، روایت کرده تشکر کرد و در ادامه با اشاره به فرازهایی از زندگی یارمحمدخان و دیگر سرداران مشروطه و همراهان مشروطه در کرمانشاه گفت: متاسفانه سرنوشت خانوادههای آنان مثل خود این قهرمانان و کسانی که جانشان را در راه آزادی وطن، از دست دادند شیرین نبود. مشروطه به هیچ یک از آنان وفا نکرد.
وی در ادامه افزود: بناها و یادگارهایی که از دوران مشروطه در کرمانشاه باقی مانده، مورد بیمهری قرار گرفته است. شایسته نیست که چنین بناها یا خانههایی که از روحانیون، روشنفکران و آزادیخواهان کرمانشاهی باقی مانده، رها شود. این عمارتها، هویت این استان، بخشی از تاریخ این مملکت و بخشی از تاریخ مشروطه است.
کیوان مهرگان کارگردان مستند «سرپتیها» با اشاره به تنوع منابع و گستردگی شخصیتهایی که در مشروطه حضور داشتهاند، گفت: تحقیق درباره مشروطه بیشباهت به شیرجه زدن در حوض خالی نیست چون منابع تحقیق بسیار محدود است.
کارگردان مستند «سرپتی» ادامه داد: من فیلمسازم، مورخ نیستم. آنچه شما در «سرپتیها» میبینید برداشت من است، حضورم در فیلم تاکیدی است بر این که آنچه شما میبینید همه تاریخ نیست. تاریخی است که من برداشت کرده و انتخاب کردهام. فیلم میتواند یک نقطه شروع باشد. ادای دین من به زادگاهم، به مردان و زنان آزادهای که برای آزادی و استقلال ایران جانشان را فدا کردند.
مستند ۶۰ دقیقهای «سرپتیها» به نویسندگی، کارگردانی و تهیهکنندگی کیوان مهرگان با محور قرار دادن شخصیت یلرمحمدخان، به موضوع مشروطه در کرمانشاه میپردازد.