تبیین مبانی فکری عرفانهای کاذب در «راه و بیراه» فرهنگسرای اندیشه
رییس فرهنگسرای اندیشه میگوید: فشارهای شدید روحی ناشی از سبک زندگی مدرن، نیاز انسان معاصر به معنویت را بسیار تقویت کرده است.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی فرهنگسرای اندیشه؛ ناصر امینزاده (مدیر فرهنگی هنری منطقه ۷ و رئیس فرهنگسرای اندیشه) با اشاره به سبک زندگی مدرن و چالشهایی که برای انسان معاصر به همراه دارد، گفت: فشارهای شدید روحی ناشی از سبک زندگی مدرن، نیاز انسان معاصر به معنویت را بسیار تقویت کرده است. روح تعالیطلب انسان براساس نیاز فطری و گرایشی که ذاتاً به حق تعالی دارد همواره به دنبال راهی است که او را به آرامش برساند و در این راه معنویت بهترین کلید و راهحل برای اوست.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی، دشمنان اسلام با ایجاد فرقههای رنگارنگ پوشالی که هیچ رنگ و بویی از معنویت اصیل اسلامی ندارد، تلاش میکنند تا عنصر معنویت را بهگونهای دیگر و براساس خواست باطل خود تفسیر کرده و از این طریق دین مبین اسلام و عرفان اسلامی را به حاشیه برانند. نمونه این موضوع را میتوان در ظهور و بروز عرفانهای کاذب غربی و جنبشهای نوپدید دینی دید که در دهههای اخیر در اقصی نقاط دنیا گسترش یافته است.
رئیس اسبق فرهنگسرای گلستان، سرو و فردوس با اشاره به گرایشهای متعدد عرفانهای کاذب و منشأ گسترش آنها گفت: رشد و گسترش فرق ضاله سکولار غربی، معنویتگرایی غیر دینی و مکتب شیطانپرستی از جمله جنبشهای نوپدید دینی دنیای معاصر است که خطرات فکری بسیار بزرگی را به همراه دارد. نکته مهمی که در اینجا باید مورد توجه قرار گیرد این است که امپریالیسم رسانهای غربی با پرداختهای متنوع در قالبهای مختلف هنری، سینما، تاکشوها و… به رشد و گسترش این فرق ضاله دامن میزند.
امینزاده درباره عمق اثرگذاری این فرق ضاله بر نسل جوان گفت: نسل جوان که در معرض خطرهای فضای مجازی و جنگ شناختی قرار داشته و ناتوی فرهنگی هر لحظه روح پاک و حقطلب او را تهدید میکند، بیش از بقیه تحت تاثیر عرفانهای نوظهور کاذب است. در این بین، بهترین راه برای در امان نگه داشتن آنها، معرفی این فرقههای ضاله، شناساندن هویت توخالی و پوشالی آنان به منظور ارتقای دانش و آگاهی از پشت پرده این باتلاق رنگین و ایجاد دل زدگی واقعی نسبت به آن از سوی همه آحاد جامعه به ویژه نسل جوان است.
رئیس فرهنگسرای اندیشه از برگزاری برنامه «راه و بیراه» به همت این مرکز با همکاری سازمان صدا و سیما خبر داد و گفت: فرهنگسرای اندیشه که با برگزاری برنامههای اندیشهمحور و بهرهگیری از نظرات اساتید و نخبگان علوم انسانی، سعی در پاسخگویی به شبهات در موضوعات مختلف فکری و فرهنگی دارد، برای معرفی عرفانهای کاذب و نوپدید، برنامه ۳۰ قسمتی «راه و بیراه» را تدارک دیده است.
وی خاطرنشان کرد: این ویژه برنامه رسانهای با رویکرد تبیینی- ایجابی به مسئله معنویتهای نوظهور و فرق ضاله پرداخته و ضمن معرفی جایگاه والای عرفان و معنویت در دین اسلام، تبعات اجتماعی و دینی این فرقههای عرفانی ضاله و مقابله با آنها را یادآور شده است. شناخت تبارشناسی فرقهگرایی در کنار توجه به نقش امپراطوری رسانهای معاند در ترویج آنها از جمله دیگر اهداف ویژه برنامه «راه و بیراه» است.
مدیر فرهنگی هنری منطقه ۷ تاکید کرد: این ویژه برنامه با مشارکت جمعی از پژوهشگاههای برجسته و فعال کشور در موضوع عرفانهای کاذب برگزار میشود که از آن جمله میتوان به مجمععالی حکمتاسلامی، نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، پژوهشگاه عرفان، بنیاد حکمت اسلامی صدرا، معاونت فرهنگی سپاه پاسداران و… اشاره کرد. همچنین چهرههای صاحبنظری نظیر حجت الاسلام نجف لکزایی، محسن یوسفیکیا، حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه، حجتالاسلام مصطفی شاکری، دکتر منصوری لاریجانی، دکتر غلامحسین ابراهیم دینانی، حجت الاسلام علی اکبر رشاد و… در این سلسله جلسات سخنرانی خواهند کرد که ضبط و تولید این برنامه آغاز شده است.
براساس این گزارش، ویژه برنامه «راه و بیراه» تولیدی در فرهنگسرای اندیشه و سازمان صدا و سیما در ۳۰ قسمت تنظیم شده و در ماه مبارک رمضان منتشر میشود.
لازم به ذکر است که فرهنگسرای اندیشه پیش از این نیز با برگزاری ویژه برنامه «سایه روشن»، در گفتوگو با اساتید و نخبگان حوزه علوم انسانی به شبهات متعدد فکری و اندیشهای در حوزه عرفانهای نوظهور پاسخ داده بود. این برنامه در فضای مجازی منتشر شد.