خبرگزاری کار ایران

رییس اندیشکده فقه و حقوق اسلامی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت:

جداناپذیری مقاصد از فقه، فقه اسلام را ضامن پیشرفت جوامع اسلامی می‌نماید/ مباحث فقهِ پیشرفت در سند الگو جامع و کامل است

جداناپذیری مقاصد از فقه، فقه اسلام را ضامن پیشرفت جوامع اسلامی می‌نماید/  مباحث فقهِ پیشرفت در سند الگو جامع و کامل است
کد خبر : ۱۱۷۱۹۱۷

رییس اندیشکده فقه و حقوق اسلامی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: هیچ بخشی از سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را نمی‌توان یافت که خلأ مباحث فقه پیشرفت در آن به چشم بخورد بنابراین الگوی ارائه‌شده، از این منظر، جامع و کامل است.

به گزارش ایلنا، آیت‌الله ابوالقاسم علیدوست (رییس اندیشکده فقه و حقوق اسلامی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت) ضمن تشریح تجلی مبانی و اصول فقهی پیشرفت در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، گفت: اسلام، در تقسیمی کلان، متشکل از دو بخش اعتقادات و شریعت است. شریعت، گزاره‌هایی است که واقعیت خود را از اراده و اعتبار شارع گرفته است. نهادهای مورد توافق همه مذاهب فقهی اسلام در این پیوند، قرآن و سنت است.

استاد درس خارج حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: در فقه امامیه، قرآن، سنت معصومان، عقل و اجماع از اسناد مبین شریعت به حساب می‌آید و فقه، دانشی است که عهده‌دار کشف اعتبارات مزبور از اسناد فوق است. فرآیند کشف را اجتهاد و استنباط و شخص متکفل استنباط را فقیه و مستنبط می‌نامند. فقیه، افزون بر نگاه به اسناد کشف، لازم است نگاهی به مقاصد شریعت نیز داشته باشد. مقاصد شریعت، پرورش، آموزش، بینش، تحقیق عدالت، زدودن خرافات و قیدها و… است.

وی افزود: جداناپذیری مقاصد از فقه، فقه اسلام را ضامن پیشرفت جوامع اسلامی می‌نماید به‌گونه‌ای که پیشرفت فارغ از فقه، پیشرفت نیست و فقه بدون پیشرفت نیز فقه نیست. باور ما این است که توان اسناد معتبر کشف از قرآن، سنت، عقل و اجماع به قدری است که نیازمند مراجعه به غیر اسناد معتبر یا خروج از روش شناخته‌شده فقیهان نیست. قرآن کریم، توان زیادی به فقه و حقوق اسلامی داده تا فقیه با توجه به این تراث عظیم، مبانی و اصول نظریه پیشرفت بنیادین و همه‌جانبه‌ای را عرضه کند که عمل به آن بتواند الگویی اسلامی را به دنیا معرفی نماید.

رییس اندیشکده فقه و حقوق اسلامی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت سپس به تبیین مبانی پیشرفت بر بنیان فقه و حقوق اسلامی پرداخت و افزود: توجه به همه شئون معنوی و مادی آدمیان، حاکمیت موازین شرعی بر همه راه‌کارها و سیاست‌ها، انسان را صاحب حق و تکلیف دانستن و توحید در تقنین و نفی هر نهاد قانون‌گذار غیر مأذون از مبانی پیشرفت بر بنیان فقه و حقوق اسلامی است.

آیت‌الله علیدوست ادامه داد: برخی از اصول آن عبارتند از حرمت تعرض به حریم اشخاص و عدم جواز خدشه‌دار شدن منزلت ایشان به بهانه پیشرفت، عزت اسلام و مسلمین، نفی سبیل، آزادی و تسلط انسان در محدوده موازین شرعی، توأم با مسئولیت در برابر اراده الهی، تعهد و وفای به عهد، وجوب حفظ نظام و حرمت اخلال به نظام، شایسته‌سالاری، تخصص و تعهد کارگزاران نظام، اصل عدالت و نفی ظلم و انظلام، عزت و غنای نفسانی، حفظ محیط زیست و عدالت بین نسلی، امانت، نفی اسراف، تبذیر و تکاثر ثروت، ارزش‌انگاری تقوا و دانش و نه غیر آن، حفظ خانواده، اصالت مادری و همسری درباره زن و پرهیز از کالاانگاری زن و استفاده ابزاری از او، مبارزه با مصرف‌گرایی، نظارت بر کارگزاران نظام، کفالت، تعهد حکومت به رفع نیازهای مردم و مسئولیت بیت‌المال در پیوند با آن، ضرورت تقدیر معیشت حکام و کارگزاران نظام از اموال مباح، اصل ترویج دین با چشاندن حلاوت و عقلانیت دین به مردم وعدم اختلاط زنان و مردان و نهادینه‌کردن حجاب و عفاف در جامعه.

وی خاطرنشان کرد: بررسی بخش‌های مختلف سند الگو از مبانی تا تدابیر نشان می‌دهد که مبانی و اصول فقهیِ پیشرفت به نحو مناسبی مد نظر قرار گرفته است و بخشی از سند را نمی‌توان یافت که خلأ مباحث فقه پیشرفت در آن به چشم بخورد بنابراین الگوی ارائه‌شده، از این منظر، جامع و کامل است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز