«عشق غریبهها» منتشر شد/ کتابی درباره سفر ایرانیان به اروپا برای یادگیری علوم جدید
کتاب «عشق غریبهها» به قلم «نایل گرین» توسط نشر چشمه منتشر شد. این کتاب سرگذشت محصلان ایرانی به اروپا برای یادگیری علوم جدید را روایت میکند.
به گزارش ایلنا، کتاب «عشق غریبهها» به قلم «نایل گرین» و ترجمه امیرمهدی حقیقت توسط نشر چشمه منتشر شد.
در معرفی این کاتب آمده است:
بیش از دویست سال پیش، یک شب تابستانی سال ۱۸۱۵، یک کشتی به گریت یارموت در کرانه شرقی انگلستان رسید. شهری که تفریحگاهی ساحلی بود و چراغهای رنگی پرنور میدرخشید. شش محصل ایرانی بر عرشه ایستاده بودند و باد، نغمهی سازها و صدای سرخوشی «اینگلیسی» ها را به گوش میرساندند.
این ششر نفر، نخستین گروه از دانشجویان ایرانی (و نخستین مسلمانان) بودند که به انگلستان رفتند تا با «علوم جدید» آشنا شوند و بیش از سه سال آنجا زندگی کردند. میرزاصالح که برای آشنایی با زبان انگلیسی و ترجمه آمده بود، میرزا رضا آمده بود با توپخانه و فنون نظامی آشنا شود، میرزا جعفر که میخواست شیمی و حاجیبابا که میخواست پزشکی و جراحی بیاموزد، میرزا جعفر حسینی که آمده بود مهندسی فرا بگیرد و محمدعلی، قفلسازی که آمده بود آهنگری و فلزکاری بیاموزد و یکی از نخستین شرقیانی شد که یادگرفت موتور بخار چگونه کار میکند.
نایلگرین، استاد دانشگاه لسآنجلس، با تکیه بر سفرنامه فارسی میرزاصالح شیرازی، طی ۹ سال پژوهش در اسناد وزارت خارجه بریتانیا و گشتن در میان خاطرات سیاستمداران، دانشمندان و دانشگاهیان انگلیسیای که جوانان ایرانی با آنها نشست و برخاست داشتند، میکوشد تصویری کامل از زندگی و تحصیل آنها در آن سالها ارائه دهد؛ سالهای که از قضا «جین آستین»، نویسنده انگلیسی، هم محبوبترین رمانهای خود را در حوالی اقامتگاههای آنان مینوشت.