دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس:
مزونداران زیرزمینی با قانونی شدن امتیاز و تسهیلات میگیرند/ اغلب فعالان غیرمجاز به دنبال اخذ مجوز هستند
کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور، با انتشار فراخوان و دستورالعملی از مزونداران و موسساتی که به صورت زیر زمینی و غیرقانونی فعالیت میکنند، خواسته برای دریافت مجوز و دریافت تسهیلات و امتیازات اقدام کنند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، فعالیت غیرقانونی و بدون مجوز برخی از موسسات حوزه مد و لباس و مزونها همواره مشکلاتی را برای متولیان، تولیدکنندگان و فروشندگان ایجاد میکند. از طرفی آمار دقیقی از تعداد مزونهای قانونی و غیرقانونی وجود ندارد و همین کاستی به مرور زمان بر تعداد آنها میافزاید. حتی گاه دیده شده که برخی از موسسات و مزونها به دلایل مختلف که عدم وجود مجوز یکی از آنهاست، مشاغل دیگری را برای فعالیت قانونی برمیگزینند و با مجوزی غیرمرتبط در زمینه تولید و فروش اجناس و اقلام خود اقدام میکنند. برگزاری شوهای زیرزمینی مد و لباس نیز از دیگر معضلاتیست که در این حوزه وجود دارد.
تا چندی پیش قانون و چهارچوب مشخص و جامعی برای سامان بخشی این معضل وجود نداشت و ترغیب مزونداران بدون مجوز به فعالیتهای قانونی کاری آسانی نبود، اما به تازگی کار گروه مد و لباس کشور برای حل این معضل و با هدف ساماندهی و حمایت از فعالیت قانونی مزونها، دستورالعملی را برای اعطای مجوز به موسسات و مزونهای غیر قانونی صادر کرده است. با وجود چنین دستورالعملی، در صورت اطلاعرسانی گسترده و اخذ تمهیدات لازم، فعالیت موسسات حوزه مد و لباس و مزونها سر و شکل رسمیتری به خود خواهد گرفت و از بروز تخلفات صنفی جلوگیری خواهد شد. موضوع مهمتر اینکه فعالیت مدکدههای حقیقی و مجازی که به طراحی البسه نامتعارف و ناهنجار میپردازند، محدود و حتی متوقف میشود.
سیده مرضیه شفاپور (دبیر کارگروه مد و لباس کشور) در پاسخ به این سوال که آیا پیش از نگارش و صدور دستورالعمل برای ترغیب به فعالیت قانونی مزونهای بیمجوز، اتفاقات مثبتی رخ داده یا خیر، گفت: قبلا برای حل این معضل و ساماندهی فعالیت مزونها تلاشهای زیادی صورت گرفته و به طور کم و بیش انجام میشده؛ اما وجود فضای مجازی و اطلاعرسانی گسترده در این بخش به ما کمک کرده تا با فعالان این عرصه ارتباط بهتری برقرار کنیم.
شفاپور افزود: کار گروه مد و لباس کشور در راستای حمایت از طراحان اطلاعیههایی را منتشر کرده که در ترغیب مزون داران به فعالیتهای قانونی موثر بوده است.
دبیر کارگروه مد و لباس کشور در ادامه توضیحات داد: برای تشویق مزونداران به فعالیتهای قانونی امتیازات و تسهیلاتی را در نظر گرفتهایم مثلا اینکه برای کسانی که در این حوزه مشغول فعالیتهای هنری هستند خانههای مزون ایجاد خواهد شد.
وی درباره دیگر امتیازاتی که به مزون داران با مجوز قانونی تعلق میگیرد، گفت: مزونداران پس از اخذ مجوز امکان فعالیت در حوزه طراحی و تولید محصولات حوزه مد و لباس را خواهند داشت و این امکان را دارند که برای آثار تولیدیشان شناسه شیما اخذ کنند. امکان دریافت گواهی مالکیت ثبت اثر اتفاق دیگری است که شامل حال مزونداران خواهد شد. به اضافه اینکه برند و لوگوی آنها این امکان را دارد که ثبت شود. استفاده از بیمه هنرمندان، امکان حضور در رویدادهای مختلف هنری مد و لباس در سراسر کشور، کمک به تجاریسازی محصولات و ایجاد ارتباط مستقیم با طراحان و تولیدکنندگان، حمایت مادی و معنوی از خانههای مد برتر و فعال، مزایایی هستند که پس از اخذ مجوز قانونی به موسسات و مزون داران اعطا میشوند.
شفاپور با اشاره به اینکه برخی مزون داران زیر پوشش اصناف دیگر به تولید و فعالیت میپردازند، گفت: از زمانی که به واسطه فضاهای مجازی اطلاعرسانی کردهایم، آمار افرادی که درخواست مجوز داشتهاند زیاد بوده و از این اتفاق بسیار استقبال شده است.
او اذعان داشت: اینکه فعالان زیر زمینی را به فعالیتهای قانونی جذب کنیم کار راحتی نیست اما ما در این زمینه نهایت تلاشمان را خواهیم کرد، تا این اتفاق بیفتد و از تعداد متخلفان عرصه مد و لباس کاسته شود.
وی در پاسخ به سوال که چگونه به تخلف مزون داران غیرقانونی رسیدگی خواهد شد، گفت: رسیدگی به تخلفات مذکور در بخشهایی به عهده ماست و بخش اعظم آن به عهده دیگر دستگاههای نظارتی کشور است.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور درباره روال رسیدگی به وضعیت متخلفان عرصه مزون، طی توضیحات بیشتر گفت: این دستگاههای نظارتی هستند که نام و مشخصات فرد متخلف را به ما اعلام میکنند و در ادامه این روند گروه رصد و نظارت ما با فرد یا افراد متخلف تماس میگیرند و آنها را فرامیخوانند. سپس شرایط برای افراد مذکور توضیح داده میشود و آنها برای قرارگرفتن در روند قانونی فعالیت تفهیم میشوند و در جریان امتیازات و تسهیلات مورد نظر قرار خواهند گرفت. طی تجربیاتی که داشتهایم میتوانم بگویم اغلب فعالان غیرمجاز برای اخذ مجوز و فعالیتهای قانونی اقدام کردهاند.
شفاپور درباره حمایتهای کارگروه ساماندهی مد و لباس از مزونداران، توضیح داد: طی یک سال گذشته که بازار تولید و فروش نابسامان بوده به مزونداران تسهیلات کرونایی ارائه کردهایم و این امکان از سوی سامانه کارا فراهم شده است. این اتفاقها باعث شده مزوندارانی که فعالیتهای زیرزمینی داشتند، به اخذ مجوز ترغیب شوند تا زیر پوشش حمایتهای مادی و معنوی قرار گیرند.
وی در پاسخ به این سوال که حوزه اختیارات کارگروه مد و لباس در رابطه با ارائه تسهیلات چقدر است، گفت: حوزه تولید به ما ارتباط ندارد. ما بیشتر در زمینه ساماندهی وضعیت طراحان فعال هستیم. خانههای مد، مزونها و موسسات تک منظوره هنری که در حوزه مد و لباس فعالیت دارند، بخشهایی هستند که تحت پوشش ما قرار میگیرند.
او در پایان گفت: برای ارائه بهتر تسهیلات ما اسامی همه فعالان سطح کشور را با تمام مشخصات جمع آوری کرده و بر اساس چینش و جدولبندیهای منظم برای سامانههای مربوطه ارسال کردهایم و آنها نیز درباره کم و کیف عملکرد افراد موجود در لیست، از ما استعلام میگیرند و پس از اعلام موافقت ما آن افراد برای دریافت تسهیلات اقدام میکنند.