همزمان با هفته پژوهش و فناوری؛
۳۵ واحدصنعتی و معدنی برتر فعال در فارس تقدیر شدند
همزمان با هفته پژوهش و فناوری، نخستین جشنواره صنایع پیشرو در حمایت و کاربست پژوهش و فناوری در اداره کل صمت فارس با حضور صنعتگران و معدنکاران پژوهشگر برگزار شد.
به گزارش ایلنا، در این جشنواره که برای نخستین بار در فارس برگزار شد، از ۳۵ واحدصنعتی و معدنی برتر فعال در حوزه پژوهش و فناوری و تحقیق و توسعه تجلیل به عمل آمد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس در این مراسم اظهار کرد: اگر واحدهای صنعتی در فضای رقابتی امروز غفلت کنند میدان را از دست میدهند؛ در حال حاضر وجه تمایز فعالیتهای اقتصادی بحث حوزه R&D (تحقیق و توسعه) است.
حسن شیخ نیا ادامه داد: در شرایط کنونی، رقابت بیشتر در حوزه تحقیق، بهرهوری و ارزش افزوده است که همه اینها از دل حوزه R&D بیرون میآید؛ استان فارس هم در این زمینه ظرفیتها و پتانسیلهای قابل توجهی دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه بحث تحقیق و توسعه از دانشگاهها آغاز میشود، گفت: آنچه در استان فارس در حوزه دانش پایه وجود دارد در مقایسه با سایر استانها بیبدیل است اما اینکه چقدر از این ظرفیت استفاده کرده و چقدر استفاده میکنیم جای بررسی دارد، همچنین اینکه چقدر دانشگاه توانسته پاسخ نیازهای صنعت را بدهد و چقدر صنعت از ظرفیتهای دانشگاه بهره برده قابل بحث است.
شیخ نیا اضافه کرد: دانشگاهها از ظرفیت فوقالعاده برخوردار هستند؛ در کنار این ظرفیت، مراکز علمی، تحقیقاتی و پژوهشی و پارکهای فناوری هم در استان فارس بینظیر و کمنظیر هستند؛ میتوان گفت استان فارس در این بخش نیز پیشرو است.
معاون استاندار از کسب رتبه دوم و سوم فارس در بسیاری از حوزههای صنعت و معدن سخن گفت و افزود: تحقیق و نوآوری میتواند ارزش افزوده ایجاد کند؛ اگر این حلقهها در کنار یکدیگر قرار بگیرند یعنی دانشگاه در خدمت اقتصاد باشد و اقتصاد از ظرفیت دانشگاه استفاده کند؛ اگر شرکتهای دانشبنیان و نوآور و پارکهای علم و فناوری بتوانند بخشی از نیازهای صنعتی را پاسخ دهند دیگر ما با مشکلی رو به رو نیستیم و چیزی کم نداریم.
شیخ نیا گفت: شاید تنها کاری که آن طور که باید اتفاق نمیافتد ارتباط بین صنعت و دانشگاه است که اگر بتوانیم این ارتباط را برقرار کنیم بزرگترین خدمت را انجام دادهایم.
وی یادآور شد: در استان فارس برای اینکه بتوانیم ارتباط بین صنعت و دانشگاه را برقرار کنیم و سه ضلع مراکز علمی، تحقیقاتی و دانشگاهها را در کنار فعالیتهای اقتصادی و شرکتهای دانشبنیان شکل دهیم اقدام به راهاندازی دفتری در شهرک صنعتی بزرگ شیراز کردیم؛ شهرکی که از ۴۰ درصد صنایع استان بهره میبرد و بیشترین حجم فعالیتهای اقتصادی استان در آن انجام میشود.
معاون استاندار افزود: در حال حاضر همه دانشگاهها، پارکهای علم و فناوری و شرکتهای دانشبنیان استان از ظرفیت این دفتر که از جهیزات نرمافزاری و سختافزاری هم بهره میبرد استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه بهمرسانی صنعت و دانشگاه و ایجاد این ظرفیت رمز موفقیت در نوآوری است، گفت: امیدواریم در هفته پژوهش و فناوری هم از این فرصت به نحو احسن بهره گرفته شود؛ امروز شرایط در حوزه رقابتپذیری محصولات بسیار دشوار است و باید از این ظرفیتها در استان برای عبور از این مسیر دشوار استفاده شود.
معاون استاندار معتقد است بایستی بازارهای صادراتی با نوآوری و رقابت پذیر کردن محصولات هدفگذاری شوند و با ارائه محصولات و خدمات جدید گوی رقابت را از رقبا بگیرند.
شیخ نیا یادآور شد: قانونگذار ظرفیتهای مالیاتی بسیار خوبی را پیشبینی کرده که میتوان از این ظرفیتها در مسیر توسعه اقتصادی بهره گرفت.
پیشرفت هر واحد اقتصادی در گرو فعال بودن بخش تحقیق و پژوهش است
در ادامه این جشنواه مدیرکل صمت فارس نیز گفت: تعداد ۸۹ واحد صنعتی، معدنی و تجاری با ارسال مجموعه آثار، دستاوردها، فعالیتها، نوآوریها، پژوهشها و فناوریهای به روز خود به دبیرخانه اداره کل صمت، ضمن بررسی فرایند ارزیابی و کارشناسی تخصصی آثار ارسالی و داوریهای فنی و علمی توسط اساتید و کارشناسان برجسته و استانی، در پایان تعداد ۳۵ واحد به عنوان واحدهای برتر پژوهشی و فناور ی و تحقیق توسعه در جشنواره مورد تقدیر قرار گرفتند.
حمیدرضا ایزدی تصریح کرد: هفته پژوهش برآیند تلاشهایی است که پژوهشگران در حوزههای مختلف اقتصادی یعنی صنعت معدن، تجارت و اصناف انجام دادهاند؛ برگزیدگان در این جشنواره طبق شاخصها و دستورالعمل ابلاغی در طول یک سال گذشته انتخاب شدهاند.
وی افزود: سه مقوله اساسی برای معرفی برگزیدگان تعریف شده بود؛ در مرحله نخست واحدهایی به عنوان واحد برگزیده انتخاب شدند که از واحد تحقیق و توسعه بهره میبردند، همچنین واحدهایی که از اعتبارات مالیاتی برای بخش تحقیق و پژوهش استفاده کرده و در طول یک سال گذشته فعالیتهای پژوهشی و تحقیق و توسعهای انجام دادهاند مورد تقدیر قرار گرفتند.
مدیرکل صمت فارس اضافه کرد: در سالیان گذشته هم برخی واحدها کارهای خوبی انجام داده بودند اما امسال واحدهای برتر بر اساس این شاخصها معرفی شدند.
ایزدی که معتقد است هفته پژوهش فرصت مناسبی برای تجلیل از پژوهشگران ، فناوران و نوآور در حوزه صنایع، معادن واحدهای صنفی و تجاری است، گفت: تعداد ۸۹ واحد صنعتی ،معدنی و تجاری با ارسال مدارک، مستندات و مجموعه آثار، دستاوردها، فعالیت ها, نوآوریها، پژوهش ها و فناوری های به روز خود به دبیرخانه اداره کل صمت ، ضمن بررسی فرایند ارزیابی و کارشناسی تخصصی آثار ارسالی و داوریهای فنی و علمی توسط اساتید و کارشناسان برجسته و استانی، در پایان تعداد ۳۵ واحد به عنوان واحدهای برتر پژوهشی و فناوری و تحقیق و توسعه در جشنواره مورد تقدیر قرار گرفتند.
وی خاطرنشان کرد: بدون شک پیشرفت هر واحد اقتصادی در گرو فعال بودن بخش تحقیق و پژوهش است؛ در حال حاضر حدود ۲۴۰ پروانه تحقیق و پژوهش در سازمان صمت به صورت رسمی برای واحدهای مشمول صادر شده؛ البته هنوز هم هستند واحدهایی که از بخش تحقیق و پژوهش بهره میبرند که هنوز مجوز خدمات فنی و مهندسی را دریافت نکردهاند.
مدیرکل صمت فارس همچنین با بیان اینکه هر واحد صنعتی برای پویایی و رشد خود نیاز به بخش تحقیق و پژوهش دارد از ۴ هزار و ۳۰۰ واحد صنعتی، ۷۰۰ واحد معدنی و ۱۵ هزار واحد صنفی تولیدی که از سازمان صمت مجوز دارند تقاضا کرد که برای رشد و پویایی حتما بخش تحقیق و توسعه را در واحدهای خود راهاندازی کنند.
ایزدی گفت: برخی مدیران واحدهای صنعتی تصور میکنند که اگر در بخش تحقیق و پژوهش هزینه شود این هزینه بازگشت ندارد در صورتی که پویایی و رشد بخش تولیدی در گرو قوی بودن بخش تحقیق و توسعه است.
وی افزود: ممکن است محصولی که تولید میشود و خدماتی که به جامعه ارائه میشود بهترین کیفیت و کمترین قیمت را داشته باشد اما نباید فراموش کنیم که رقبا هم در حال تلاشند و اگر بخواهیم خود را از قافله رقبا عقب بیندازیم و نسبت به تحقیق، پژوهش و توسعه بیتوجه باشیم محکوم به شکست خواهیم بود.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت فارس یادآور شد: متاسفانه این دیدگاه در بین مدیران واحدهای اقتصادی وجود دارد که تحقیق و توسعه را هزینه میدانند در صورتی که هزینهای که در تحقیق و توسعه میشود قطعا سودآوری خواهد داشت.
ایزدی افزود: خوشبختانه در حال حاضر برخی واحدهای صنعتی فارس سنتشکنی کردهاند و از روشهایی سنتی فاصله گرفته و تکنولوژی را وارد بخش تولید کردهاند؛ بدون شک در آیندهای نزدیک شاهد نتایج مطلوبی از این اقدام خوب خواهیم بود.
وی در پایان سخنانش با تاکید بر این نکته که تغییر توسعه و تغییر روند تولید باید حتما انجام شود، گفت: اگر بخواهیم در بازاری که هر روز با تکنولوژی و تغییرات جدید رو به رو است سرپا باشیم حتما باید محصولات تولیدی، صادرات محور شوند تا رقابت خوبی با بازارهای جهانی داشته باشند.