رئیس کانون وکلای فارس و کهگیلویه:
حقوق وکیل برگرفته از قانون اساسی است
همایش «بایستههای حمایت از وکلای در معرض خطر؛ دفاع از وکیل و نهاد وکالت، چالشها و ظرفیتها» به همت کانون وکلای دادگستری استانهای فارس و کهگیلویه و بویراحمد با هدف بیان مخاطرات جسمی، روحی و روانی وکلا برگزار شد.
به گزارش ایلنا، برگزاری سه پنل تخصصی با حضور میهمان داخلی و خارجی از طریق ویدئو کنفرانس نیز از دیگر برنامههای این همایش بود که در جریان آن متخصصان امر دیدگاههای خود را در خصوص موضوع حمایت از وکلای در معرض خطر مطرح کردند.
در همین ارتباط رئیس کانون وکلای فارس و کهگیلویه و بویراحمد گفت: معرفی حقوق یک وکیل برگرفته از قانون اساسی است و ضرورت حمایت از شهروندان و حقوق آنها ایجاب میکند بسترهای حمایتی از کانون وکلا به صورت ویژه مورد بررسی قرار گیرد.
بهنام اکبری با بیان اینکه وکلا سنگربانان دفاع بی سنگر هستند، این همایش را یکی از ضروریات عرصه وکالت و وکیل دادگستری عنوان و خاطرنشان کرد: هدایت افکار عمومی و همراهی با این نهاد به خصوص در بحث وکلای در معرض خطر ایجاب میکند که این جایگاه به استحضار عموم رسانده شود.
وی با اشاره به اینکه برای شناخت یک کشور و دیدگاههای آن جامعه نسبت به وضعیت موجود باید قوانین آن کشور را بررسی کرد، ادامه داد: با نگاه اجمالی به قوانین این کشورها میبینیم نقش و جایگاه نهادها در قوانین به خوبی تدوین شده است و برای بررسی جایگاه وکلا و نهاد کانون وکلا در ایران باید به قانون مادر مراجعه و ملاحظه کرد که قانون اساسی چه نقشی برای این نهاد در نظر گرفته است.
اکبری ادامه داد: بحث مربوط به وکالت در فصل سوم قانون اساسی ذیل حقوق ملت آورده شده و این نشان میدهد بانیان این قانون، با دوراندیشی و حساسیت به موضوعی پرداختهاند که حائز اهمیت است.
وی با بیان اینکه نقش اولیه از لحاظ صنفی به خود ما باز میگردد و وظیفه کانون وکلا است، خاطرنشان کرد: در اصل 35 قانون اساسی جایگاه وکیل دادگستری، پاسداشت حقوق ملت است، بنابرین جایگاه این نهاد از منظر قانون اساسی به وضوح قابل مشاهده است.
به گفته رئیس کانون وکلای فارس و کهگیلویه و بویراحمد، زمانی اهمیت این موضوع مشخص می شود که به وکیلی در راستای رسالتی که بر عهده اوست تعرضی صورت گیرد و اهمیت دو چندان زمانی رخ می دهد که واکنش افکار عمومی را به دنبال داشته باشد.
اکبری یادآور شد: نهاد وکالت و جایگاه وکیل در زیر مجموعه حقوق ملت بوده و افکار عمومی اگر واکنش نشان دهد در راستای حقوق ملت واکنش داده است.
رئیس کانون وکلای فارس و کهگیلویه و بویراحمد با طرح این سئوال که کار وکیل دفاع در جهت حقوق شهروندی و آزادیهای اساسی است، چرا باید در این راستا مورد تعرض قرار بگیرد؟ تصریح کرد: طبیعتاً در پروندههایی که جنبههای مختلفی به خصوص در امور کیفری، جرائم سیاسی و امنیتی دارند وظیفه وکیل است که در این پروندهها دفاع کند و ممکن است خوشایند کسانی هم قرار نگیرد و از سوی اشخاص حقوقی و حقیقی تهدید شود.
وی ادامه داد: قانون باید در اینجا مدافع حقوق وکیل و نهاد وکالت باشد.
اکبری با طرح پرسش دیگری در خصوص اینکه آیا در این رابطه خلأ قانونی وجود دارد یا مشکل اجرا، گفت: در واقع هر دو است و قانون آنطور که باید اجرا نمیشود.
رئیس کانون وکلای فارس و کهگیلویه و بویراحمد افزود: وکیل در مقام دفاع، از تامینات شغل قضا برخوردار است؛ اما آیا ما شاهد تحقق این موضوع و مشکلات پیرامونی در واقعیت و اجرا هستیم؟
وی کانون وکلا را نهادی خودگردان و خود انتظام دانست و اظهار داشت: این کانون بیش از 10هزار نفر را طی سالیان سال در این حرفه آموزش داده، اما هر روز به جای حمایت شاهد دست اندازی ها هستیم.
اکبری خطاب به نمایندگان مجلس تصریح کرد: در کانونهای وکلای فارس و کهگیلویه طی یک سال گذشته ۲هزار مورد وکیل تسخیری، صدها مورد وکیل معاضدتی و ۱۰۰۰ مورد مشاوره حقوقی در قالب تفاهم نامههایی با شهرداری، بهزیستی و سازمان زندان ها انجام گرفته است.
وی از نمایندگان مجلس خواست که طرح ارائه شده اسکودا را به جد دنبال کنند و پیشنهاد داد تا نمایندگان مجلس از ظرفیت وکلا به عنوان مشاور در کنار خود بهره ببرند.
وی عنوان کرد: جامعه حقوقی کشور همیشه نقش آفرین بوده و همراهی این نهاد در رفع مشکلات می تواند نقش آفرین باشد.
وکلا معمولاً از دو موضع آسیب می بینند
در ادامه، کورش استوار سنگری، دبیر علمی همایش بایسته های حمایت از وکلای در معرض خطر در تشریح فلسفه برگزاری این همایش گفت: در کشور ما وکلا در معرض مخاطرات گوناگونی مانند حمله، جرح، احضار، بازداشت و مانند این ها قرار میگیرند که باید این آسیبها شناسایی و مورد توجه قرار بگیرند و نهایتاً راه حلی برای آنها ارایه شود.
وی با بیان اینکه وکلا به عنوان بخشی از جامعه که خدمات عمومی ارایه میکنند و در معرض خطر هستند، نیازمند حمایتهای خاص حقوقی هستند؛ اظهار داشت: منظور ما این نیست که اگر وکیلی به دلایل شخصی دچار مخاطراتی شد مورد حمایت قرار گیرد؛ بلکه منظور این است که اگر وکیلی به دلیل انجام وظایف حرفهای خود با چالشها و مخاطراتی مواجه شد قانون از او حمایت کند.
وی با بیان اینکه وکلا به عنوان بخشی از جامعه که خدمات عمومی ارایه میکنند و در معرض خطر هستند، نیازمند حمایتهای خاص حقوقی هستند؛ اظهار داشت: منظور ما این نیست که اگر وکیلی به دلایل شخصی دچار مخاطراتی شد مورد حمایت قرار گیرد؛ بلکه منظور این است که اگر وکیلی به دلیل انجام وظایف حرفهای خود با چالشها و مخاطراتی مواجه شد قانون از او حمایت کند.
به گفته استوار سنگری، وکلا معمولاً از دو موضع آسیب می بینند که یکی اصحاب دعوی قدرتمند خصوصی و دیگری نهادهای دولتی است که می توانند وکلا را به دلیل پیگیری پروندههای خاص تحت فشار قرار دهند.
دبیر علمی همایش بایستههای حمایت از وکلای در معرض خطر با اشاره به اینکه قانون شأن قاضی و وکیل را یکسان میداند؛ اما در عمل چنین چیزی مصداق ندارد، ابراز داشت: واقعیت این است که قضات و وکلای مستقل در معرض آسیبها و تهدیدهای جدی هستند.
وی، بر ضرورت توجه جامعه و مسئولان به آسیبها و خطراتی که وکلا را تهدید میکند تاکید و خاطرنشان کرد: طرحی برای ارایه به مجلس تهیه و تدوین تا براساس آن الحاق سه تبصره به ماده واحده مصوبه مجمع تشخیص مصلحت درباره حمایت از وکلا مورد توجه قرار گیرد.
دبیر علمی همایش بایستههای حمایت از وکلای در معرض خطر با انتقاد از اینکه برخی مصوبات و قانونگذاری ها به تضعیف نهاد کانون وکلا میانجامد، بیان داشت: یکی از چالشهایی که حرفه وکالت را از حوزه تخصصی خود خارج میکند راه اندازی سامانه اخذ مجوزهاست که باعث میشود علاوه بر کمرنگ شدن نقش کانون، وکالت نیز از خالت تخصصی خود خارج شود.