رئیس موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی:
منابع و ابزارهای پژوهشی در کشور کم و ناکارآمد است
منابع و ابزارهای پژوهشی در کشور کم و ناکارآمد است و قواعد محدودیتهایی برای امور آموزشی و پژوهشی وجود دارد که دست و پاگیر است و پشتیبانی مالی و زیرساختها ضعیف بوده و روشها منسوخ شدهاند.
رئیس موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی گفت: منابع و ابزارهای پژوهشی در کشور کم و ناکارآمد است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مهدی فتحالله رئیس موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی در سومین جشنواره پژوهش صنعت معدن و تجارت با بیان اینکه باید تحقیق و پژوهش عامل رشد و توسعه صنعتی کشور باشد اظهار داشت: نظام رشد و توسعه صنعتی باید تعیین کنندههای برنامههای پژوهشی و تامینکننده منابع و زیرساختهای آن باشد.
وی افزود: راهبردهای توسعه صنعت معدن و تجارت باید به گونهای باشد تا جریان ورود دانش و پژوهش به سمت صنعت و تجارت تسهیل یابد.
وی ادامه داد: پژوهش در بخش صنعت معدن و تجارت در افق ۱۴۰۴ سبب افزایش رقابتپذیری صنعتی، افزایش سهم ارزش افزوده صنعتی کشور در میزان ارزش افزوده صنعتی جهان، افزایش صادرات صنعتی کشور نسبت به میزان صادرات صنعتی جهان، حمایت کارآمد از تحقیق و توسعه در این بخش و افزایش سهم تولیدات با فناوری متوسط و بالا باید باشد.
وی با بیان اینکه در قرن بیستم با ارزشترین دارایی منابع فیزیکی است گفت: اما در قرن بیست و یکم باارزش ترین سرمایه سازمانها دانش و اطلاعات آنها است.
فتح الله کسب مزیتهای رقابتی پایدار در بخشهای صنعت و معدن تجارت را بدون دستیابی به دانش و فناوری امکان پذیر ندانست و گفت: امروزه فاصله کشورهای فقیر و غنی در دانش، پژوهش، فناوری، خلاقیت و نوآوری آنها خلاصه میشود چراکه محصولات و خدمات دانشبنیان ارزش افزوده بیشتری را برای کشورها فراهم میکنند.
وی افزود: براساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد خطبه جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۳ میلادی از بین ۱۴۸ کشور در زمینه ظرفیت نوآوری ۸۵، کیفیت نهادهای پژوهشی علمی۴۳ و حضور دانشمندان و مهندسان در عرصههای پژوهشی ۳۷ است.
رئیس موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی تعداد قطبهای علمی انجمن های علمی و موسسات پژوهشی دارای مجوز و تعداد شرکتهای دانش بنیان را به ترتیب ۱۴۲،۲۸۰، ۶۴۰،۳ هزار ۲۰۰ شرکت ذکر کرد.
وی از رتبه نخست جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۲ میلادی در میان کشورهای خاورمیانه در زمینه تولید علم و دانش براساس گزارش پایگاه استنادی اسکوپوس خبرداد وگفت: این در حالی است که رتبه ایران قبل از سال ۲۰۱۲ سوم بوده است.
فتحالله با اشاره به برگزاری سومین جشنواره پژوهشی صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: این جشنواره با هدف اشاعه و ترویج فرهنگ تحقیق، توسعه و پژوهش در بخش صنعت ایجاد زمینه و فضای رقابتی برای انجام فعالیتهای دانشی و پژوهشی در بخش صمت و ایجاد زمینههای لازم برای رشد و شکوفایی ظرفیتهای علمی پژوهشی و تحقیقاتی در طرفهای عرضه و تقاضای خدمات پژوهشی برگزار شده است.
وی با اشاره به برخی از عوامل دست و پا گیر در پژوهش گفت: منابع و ابزارهای پژوهشی در کشور کم و ناکارآمد است و قواعد محدودیتهایی برای امور آموزشی و پژوهشی وجود دارد که دست و پاگیر است و پشتیبانی مالی و زیرساختها ضعیف بوده و روشها منسوخ شدهاند.
رئیس موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی با بیان اینکه باید بیشتر دستگاهها به موضوع پژوهش توجه ویژه کنند در ساماندهی منابع و بودجههای پژوهشی راه اندازی مرکز اسناد علمی و پژوهشی صمت و ایجاد انگیزه حمایت و پشتبانی موثر در زمینه پژوهش تاکید کرد.
فتحالله در خاتمه در اجرایی کردن نقشه جامع علمی کشور و نیز نقشه بخش صنعت معدن و تجارت و توانمندسازی طرفهای عرضه و تقاضای خدمات علمی و پژوهشی تاکید کرد و گفت: برای رشد و توسعه پژوهش در کشور نیازمند اتخاذ سیاستهای حمایتی و هدایتی مناسب برای پشتیانی از تحقیق و پژوهش و ساماندهی مدیریت چرخه ایده تا تولید محصول تجاری به نحوی اصولی و ساماندهی در وزارت صنعت هستیم.