گزارش ایلنا از هدر رفت آب سیلاب زاهدان در روزهای اخیر ؛
هیچ تدبیری برای ذخیره آب باران نیست/ سیل و ویرانی برای سیستان و بلوچستان آبادانی برای پاکستان
با وجود بحران آب در کشور و نیاز مبرم مردم سیستان و بلوچستان به این مهم، آب حاصل از بارندگی زاهدان به راحتی از دروازه های شهر خارج شده و وارد کشور همسایه می شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سیستانوبلوچستان سالهاست در دام خشکسالی افتاده و شدت این خشکسالی سبب شده مردم برای قطرهای باران دست به دعا شوند و نماز باران بخوانند. شمال استان به نوعی و جنوب آن هم به نوعی درگیر بیآبی است.
عدم وجود زیرساختهای مناسب سبب شده همان اندک باران هم سیلی برای مردم استان جاری کند و خانههایشان را آب بردارد.
حال این سوال پیش میآید که در این شرایط، آب حاصل از باران و سیلاب در کلانشهر زاهدان که مرکز این استان پهناور است به کجا میرود و چگونه در این بزنگاه بیآبی به راحتی این آب خانههای حاشیه شهر زاهدان را به خرابی میکشاند و پس از آن از دروازههای شهر خارج شده و به کشورهای همسایه وارد میشود؟
چند روزی است که چشمان مردم سیستان به دیدن آبِ وارد شده به تالاب هامون و سدهای سیستان، روشن شده و شادی این نعمت مردم سراسر استان را به وجد آورده حال آنکه در مرکز استان به راحتی این نعمت از دست میرود و گویا تدبیری برای ذخیره و جمعآوری این آب نیست.
زاهدان پس از مدتها بارش چند روزه باران را شاهد بود که آب حاصل از آن میتوانست چارهای برای لبهای خشکیده روستاییان باشد اما خواسته یا ناخواسته این آب از ورودی شهر وارد روستای لار و پس از آن به کشور پاکستان وارد شد.
ضرورت آبخیزداری بهمنظور جلوگیری از هدر رفت آب
استاندار سیستان و بلوچستان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در این باره میگوید: آب یکی از منابع محدود استان است بدین منظور باید از این نعمت به خوبی استفاده شود.
محمد علی موهبتی می گوید: مبحث آبخیزداری برای جلوگیری از هدر رفت آب سیلاب زاهدان یکی از موضوعات مورد تاکید ما است و امیدواریم برای کنترل این آب اقدامات مثبتی انجام شود.
سد سازی راهی برای مهار آب حاصل از سیلاب
معاون خدمات شهری شهرداری زاهدان در اینباره میگوید: وظیفه شهرداری هدایت آب حاصل از باران به خارج از شهر و لایروبی سطح شهر برای خروج این آب است.
محمد امیر براهویی معتقد است: مهار کردن آب حاصل از باران تنها با سد سازی امکانپذیر است که این موضوع در حیطه وظایف شهرداری قرار ندارد.
وی میگوید: آب حاصل از باران باید مدیریت شود تا این آب وارد شهر نشود اما با این وجود، تمام نیروهای شهرداری آمادگی لازم را داشته و هدایت آب از سطح شهر به سمت دروازه های خروجی به خوبی صورت گرفت.
براهویی عنوان کرد: ما وظیفه داریم آب حاصل از باران را به بیرون از شهر زاهدان منتقل کنیم که این آب ابتدا به روستای لار و پس از آن وارد کشور پاکستان می شود.
وی در ادامه میگوید: با توجه به اینکه طرح جامع آبهای سطحی شهر زاهدان انجام شده، بودجه اصلاح مسیر ها در دست انجام است و هر ساله بخشی از معابر سطح شهر اصلاح میشود.
براهویی میافزاید: چند مسیل زاهدان مانند شیرآباد، کریمآباد، سیستان، آذرخشی و... پیش از بارندگی توسط نیروهای شهرداری مورد بررسی قرار گرفته و اصلاح شده اما بافت فرسوده برخی از منازل این منطقه و شدت بارندگی، سبب شد تا سقف و یا دیوار برخی از این منازل تخریب شود.
براهویی میگوید: معابری مانند خیابان بزرگمهر که ابتدا مسیر رودخانه بود و پس از آن تبدیل به خیابان شده از جمله مسیرهایی است که در زمان بارندگی دچار آبگرفتگی میشود.
وی درباره سیلبندهای زاهدان میگوید: سیلبند زاهدان تا جنوب غرب این شهر کشیدن شدت و پس از آن دیگر سیلبندی نداریم.
بخشی از آب حاصل از سیلاب زاهدان ذخیره شد
مدیرعامل آب منطقهای سیستان و بلوچستان در این باره میگوید: برای هر آبی نمیشود سد زد و باید این آب حجم حداقلی داشته باشد و اقدامات آبخیزداری برای ذخیره این آب انجام شود که این موضوع مرتبط با منابع طبیعی است.
اتابک جعفری در ادامه میگوید: برای مدیریت آبهای حاصل از باران و سیلاب سدهای دودر لادیز، سد گلوگاه با ظرفیت ۷۵ میلیون متر مکعب، سد گلک، بندهای خاکی محمدآباد روغنی و حاجیآباد به منظور کنترل سیلاب ، تغدیه سفرههای زیرزمینی و جلوگیری از خروج آب از شهر زاهدان و ورود آن به کشور همسایه احداث شده و آبگیری شدهاند.
جعفری با اشاره به اینکه سد کور ۷ میلیون متر مکعب از آب باران آبگیری کرده، میگوید: بدیهی است مطالعات مربوط به اجرای بند گزو در دست برنامه ریزی است.
مدیریت آب سیلاب در انتظار تخصیص اعتبار
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان در این باره میگوید: امام آباد ،غریب آباد و منزلاب سه حوضه آبریزی هستند که آب حاصل از باران را وارد شهر زاهدان می کنند.
عبدالباسط پاکزاد میگوید: بهمنظور مدیریت آب حاصل از باران و جلوگیری از ورود آن به شهر طرحی تهیه کردهایم و در انتظار تخصیص اعتبار هستیم.
وی می افزاید: دفتر فنی استانداری سیستان و بلوچستان پیگیر مطالعات این طرح و تایید آن هستند.
پاکزاد میگوید: آب حاصل از باران باید در بالادست شهر زاهدان نگهداری شود تا هم سفره های آب زیرزمینی تقویت شوند و هم این آب سبب آبادانی شهر زاهدان شود.
وی درباره آبگرفتگی سطح شهر زاهدان پس از بارندگی میگوید: متاسفانه افراد شخصی ،دولتی و دستگاههای غیر فنی در قالب متخصص برای خودشان سیل بند زده و سبب آبگرفتگی در سطح شهر شده اند.
وی در پایان می گوید: میزان آبی که وارد کشور پاکستان شده مشخص نیست و باید محاسبه شود لذا طبق مطالعاتی که از جانب ما صورت گرفته میتوانیم پس از تخصیص اعتبار همانگونه که برای بند خاکی حاجی آباد را زدیم و آبگیری شد برای مدیریت باقی آب باران هم به صورت جدی تر اقدام کنیم .
گزارش: فائقه راغی