گزارشی از ضعیت اسفبار سرانه پایین آموزشی در شهرستان ویژه چابهار؛
۶۰سال انتظار برای رسیدن به میانگین کشوری / باهوشترین دانشآموزان در محرومترین مدارس
براساس گزارش یونسکو دانش آموزان دشتیاری چابهار دومین ضریب را در سطح دنیا دارند، اما متاسفانه این دانش آموزان و دیگر دانش آموزان چابهاری در حاشیه سواحل مکران از کمترین امکانات آموزشی برخوردارند.
بر اساس آمار موجود از نظر شاخصهای آموزشی، بهویژه میانگین سرانه آموزشی استان سیستان و بلوچستان با ۳.۷ متر مربع به عنوان پهناورترین استان کشور، با حدود بیش از ۵۵۰ هزار دانش آموز در پایینترین رده کشور قرار دارد.
اما عجیبترین بخش این محرومیتها، وضعیت اسفبار سرانه پایین آموزشی در شهرستان ویژه چابهار به عنوان محور و نگین توسعه شرق کشور است.
به گزارش خبرنگار ایلنا از زاهدان، این موضوع و عمق محرومیت موجود در شهرستان چابهار به قدری گسترده و عمیق است که تصور درستی این ادعا را سخت میکند، اما آمار و واقعیتهای موجود این نقصان و کاستی را غیر قابل کتمان میکند.
طبیعی است که هیچ کسی نتواند باور کند که شهرستان ویژه چابهار با توجه به جایگاه ویژه و راهبردیاش در حوزههای مختلف بهویژه نقش تاثیرگذاری اقتصادی آن، از نظر شاخصهای توسعهای بهویژه آموزشی در پایینترین رتبه شهرستانهای کشور قرار دارد تا جاییکه این شهرستان در محرومترین استان کشور و در بین ۱۹ شهرستان نیز متاسفانه نیز در رتبههای آخر قرار دارد.
بر اساس آخرین آمار اداره کل نوسازی استان سیستان و بلوچستان، سرانه آموزشی به ازای هر دانش آموز در شهرستان چابهار ۲.۴۴ مترمربع است(حدود یک متر پایینتر از میانگین استان سیستان و بلوچستان) و این در حالیست که در این آمار فضای مدارس خشت و گلی و ۲۰۴ مدرسه فرسوده و تخریبی و ۲۴۸ مدرسه نیازمند مقاوم سازی نیز لحاظ شده است که اگر این فضاهای تخریبی را از سرجمع آمار کم کنیم آنگاه بدون تردید شهرستان چابهار در آخرین رتبه کشوری از نظر سرانه آموزشی قرار خواهد گرفت.
از سوی دیگر با توجه به اینکه در بهترین سالهای اعتباری و بودجهای کشور، متوسط کل اختصاص بودجه در استان سیستان و بلوچستان، حدود ۵۵۰ میلیارد ریال بوده است و اگر برای ارتقای سرانه آموزشی چابهار بخواهیم بر اساس بودجههای سالانه، همانند گذشته اقدام کنیم برای رسیدن به میانگین سرانه استان و نه کشور بایستی حدود ۶۰ سال انتظار را تحمل کرد.
به دیگر سخن برای ساخت و احداثمدارس مورد نیاز در شهرستان چابهار برای رسیدن سرانه آموزشی به میانگین استانی، نیازمند هزینه ۲هزار میلیارد ریالی است که با توجه به وضع درآمدی کشور و بهویژه افت قیمت نفت، اختصاص این مقدار هزینه تقریبا محال و غیرممکن است و به حق برای رفع محرومیت از چهره آموزش و پرورش این منطقه، باید اقدامی انقلاب و جهادی و انسان دوستانه انجام داد و از آحاد مردم و مسوولان، بهویژه افراد خیر و صاحب سرمایه برای ساخت و احداثفضاهای آموزشی کمک گرفت.
خوشبختانه رویکرد واقع بینانه دولت تدبیر و امید در انتشار واقعیتهای امروزی جامعه، بهویژه وزارت آموزش و پرورش در خصوص ایجاد فضای مناسب برای اطلاع از وضعیت موجود، بهویژه ارایه اطلاعات و آمار واقعی شاخصهای توسعهای از جمله کمبودهای فضاهای آموزشی، این فرصت را فراهم آورده است که حقایق و عمق محرومیتها آشکار شود.
برهمین اساس است که مسوولان استانی و شهرستانی با شاخت دقیق و رویکرد واقع بینانه با برگزاری همایش خیرین سراسر کشور، در روز چهارشنبه، ۸ بهمن، در چابهار برنامه ریزی و تلاش ویژهای را آغاز کردهاند که توجه مسوولان
و بهویژه خیرین کشوری را برای کمک به دانش آموزان این منطقه و استان جلب کنند.
گرچه باید متذکر شد، حضور خیرین کشوری در این شهرستان با توجه به حجم عظیم تعهدات این خیرین که تقریبا معادل بودجههای دولتی، اقدام به فعالیتهای ساخت و ساز میکنند(هم اینک بیش از ۵۰ درصد مدارس کشور توسط خرین
در حال احداثاست) علاوه بر اینکه زمینه مشارکت آنان را در احداثمدارس در این منطقه فراهم خواهد آورد اما واقعیت این است که این حضور و برگزاری همایش، بسترساز نوعی فرهنگ سازی برای ارتقای مشارکتهای خیرانه از سوی
بومیان است که متاسفانه تاکنون نقش کمرنگی داشتهاند.
شایان ذکر است، تلاشهای شبانه روزی در چند روز اخیر در شهرستان چابهار، فضایی جهادی و انقلابی را بهوجود آورده است که همه اقشار مختلف مردم و مسوولان، معتمدین، کارمندان دولت، بازاریان، فعالان اقتصادی بخشهای مختلف از جمله صیادان و بخش شیلاتی، صنایع و معادن، کارخانههای تولیدی با تقبل و تعهد هزینههای مالی ساخت و احداثبناهای آموزشی را در شهرستان چابهار سرعت بخشند و کمبودها و محرومیتها را در سریعترین زمان ممکن مرتفع کنند.
و در آستانه برگزاری هفدمین همایش خیرین مدرسه ساز کشور در ۸ بهمن ماه
شاهدیم با مشارکت گسترده و در حال افزایش اقشار مختلف از جمله تعهد ۱۰۰ میلیارد ریالی یک خیر بومی، تعهد ۵۰ میلیاردی فعالان شیلاتی و صیادی، تعهد ۱۰ میلیارد ریالی کارکنان منطقه آزاد چابهار و همچنین تقبل ساخت مشارکتی ۳۰ و ۵۰ درصدی بیش از دهها مدرسه از سوی افراد خیر بومی شهرستان نوید روزهای علم افروزی و دانایی محوری و جامعهای عاری از هرگونه کاستی و کمبود را شاهد باشیم.
بر اساس قوانین جاری کشور در صورتیکه خیرین هزینه ۳۰ درصدی مدارس را در روستاها و ۵۰ درصدی این هزینه را در شهرها تعهد کنند، آنگاه دولت موظف است مابقی هزینه احداثهر مدرسه را پرداخت کند.
همچنین از سوی دیگر بر اساس قوانین مالیاتی، اگر مودیان مالیاتی در ساخت و ساز مدارس کمکهای خیریهای انجام دهند میتوانند با گرفتن معرفی نامه از اداره کل نوسازی و تجهیز مدارس و رسید هزینههای پرداخت شده، معادل این هزینه را به عنوان مالیاتی پرداختی به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند.
گفتنی است، هفدمین همایش سراسری خیرین کشور ۸ الی ۱۰ بهمن ماه با حضور وزیر آموزش و پرورش، جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و ۱۶۱ خیر و مهمان ویژه کشوری در چابهار برگزار میشود.
با هماهنگی فرماندار چابهار، تمامی دستگاههای و سازمانها و ادارت شهرستان چابهار بهویژه علما، نخبگان، فرهنگیان و افراد خیر، بهویژه معتمدین و اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا و اعضای تشکلهای مردم نهاد برنامه ریزی و جلسات مختلف برای برگزاری با شکوه هفدمین همایش سراسر خیرین کشور در چابهار و همچنین ایجاد فرهنگ مشارکت در بومیان منطقه برای اقدامهای داوطلبانه خیری بویژه مشارکت در ساخت بناها و فضاهای آموزشی آغاز شده است.