خبرگزاری کار ایران

مطهرنیا در گفت‌وگو با ایلنا:

پذیرش لوایح چهارگانه تمام تبلیغات تندروها را از هم می‌پاشد/ در دولت احمدی‌نژاد پیوستن به FATF محرمانه پیگیری شد/ عدم تصویب FATF محاصره اقتصادی را به نفع آمریکا رقم می‌زند

پذیرش لوایح چهارگانه تمام تبلیغات تندروها را از هم می‌پاشد/ در دولت احمدی‌نژاد پیوستن به FATF محرمانه پیگیری شد/ عدم تصویب FATF محاصره اقتصادی را به نفع آمریکا رقم می‌زند
کد خبر : ۸۴۶۶۸۴

یک تحلیلگر مسائل سیاسیت خارجی تاکید کرد: پذیرش FATF و لوایح ان به راحتی می‌تواند تمام تبلیغات تندروها را از هم بپاشد و این در آستانه انتخابات اسفند ماه، هزینه‌های زیادی را برای آنها در راستای احترام به منافع ملی در بر خواهد داشت. بی‌تردید نپذیرفتن FATF محاصره اقتصادی را به نفع آمریکا رقم خواهد زد و باید دید که چه کسانی از ذاین موضوع نفع می‌برند.

«مهدی مطهرنیا» کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به ضرب‌الاجل سه هفته‌ای برای پیوستن ایران به کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF) در گفت وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: قبل از هر چیز برای درک بهتر از اوضاع فعلیِ نظام بین‌الملل و لزوم پیوستن به کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF) باید به این نکته توجه کنیم که دنیای آینده یک نظام چندقطبی است و تمام کشورها به این مدل تمایل دارند. در این میان اگر برای رقابت با آمریکا بدون تعقل سیاسی حرکت کنیم، بدون تردید به ورطه تعارض، تضاد و نهایتاً تقابل می‌رسیم. به این جهت تجربه تاریخی در سراسر دنیا به تمام کشورها این را فهمانده که به جای تقابل باید به سمت تفاهم و استفاده از منطق پیش رفت و در این میان باید همکاری‌های گسترده میان کشورها در دستور کار قرار بگیرد.

عدم پیوستن به کارگروه ویژه اقدام مالی اروپا و آمریکا را بیش از پیش علیه تهران به هم نزدیک می‌کند

وی ادامه داد: در این میان راهبرد آمریکا به دنبال جداسازی مفهوم مدیریت، رهبری و ریاست از یکدیگر است. واشنگتن به دنبال رهبری جهان آینده است که در آن پنج قدرت بزرگ بین‌المللی مدیریت آن را به عهده خواهند گرفت و در مناطق جغرافیایی گوناگون، قدرت‌های همگون اجرای برنامه‌های همین پنج قدرت را به عهده خواهند داشت. اساساً به باور من ۱+۵ به معنای قرار گرفتن آلمان در کنار پنج قدرت دارای حق وتو نیست بلکه این به معنای وجود پنج کشور قدرتمند جهان (روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) در کنار ایالات متحده است که مدل دنیای آینده را به نمایش گذاشته‌اند. لذا هم‌اکنون این پنج قدرت بزرگ با واسطه تجربه تاریخی دیکته شده از سوی آمریکا، با واشنگتن همراه و هم‌نظر هستند که نمونه علنی و عملی این همگرایی را می‌توان «برجام» دانست که رهبری آن با آمریکا بود.

این استاد دانشگاه با اشاره به پیامدهای عدم پیوستن ایران به کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF)، گفت: ایران در جهان از سوی رسانه‌ها و تبلیغات گسترده آمریکا و همچنین به واسطه برخی از سوء عملکردهای آشکار ایران در زمینه‌های مالی و سیاسی در ابعاد منطقه‌ای و بین‌المللی، به عنوان یک کشور سرکش در نظام بین‌الملل شناخه شده است. از این جهت تلاش برای به نمایش گذاشتن طغیانگری و سرکشی ایران در نظام بین‌الملل توسط آمریکا و کشورهای همسو با آن، با عدم پیوستن تهران به کارگروه ویژه اقدام مالی به راحتی هرچه تمام‌تر صورت خواهد گرفت. بدون تردید این موضوع به اجماع جهانی علیه جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نظام سرکش در منطق اقتصادیِ ‌نظام بین‌الملل منجر می‌شود. تردید وجود ندارد که عدم پیوستن به کارگروه ویژه اقدام مالی می‌تواند اروپا و آمریکا را بیش از پیش علیه تهران به هم نزدیک کند.

پیامدهای فرار ایران از پیوستن به معاهدات بین‌المللی

مطهرنیا افزود: نکته‌ دیگری که متاسفانه در داخل کشورمان از آن غافل هستند، هدایت افکار عمومی جهان علیه کشورمان است. یکی از اتفاق‌هایی که از گذشته تاکنون علیه تهران انجام گرفته و ما نتوانستیم با آن به صورت شایسته و تخصصی مقابله کنیم، دقیقاً همین موضوع است. طبیعی است که در صورت عدم پیوستن ایران به کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF)، اقناع افکار عمومی به سرکش بودن جمهوری اسلامی ایران و استفاده از پولشویی در جهت حمایت از آنچه که کشورهای معاند آنها را گروه‌ها و جریان‌های تروریستی می‌خوانند، صورت خواهد گرفت. ما هم‌اکنون زیر فشارهای شدید قرار داریم و به نظرم بخشی از وقایع آبان ماه، به همین فشارها و تحریم‌ها مربوط است؛ لذا تقاطع‌گیری بحران‌های داخلی و خارجی کشورمان بعلاوه اثبات سرکش بودن ایران در حوزه مراودات مالی بین‌المللی پس از عدم پیوستن به کارگروه ویژه اقدام مالی، بعلاوه تحریم‌های کمرشکن و استفاده از برجسته‌سازی پتانسیل‌های فرار ایران از پیوستن به معاهدات بین‌المللی می‌تواند پیامدهای زیادی از منظر واگرایی در سطح داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی به دنبال داشته باشد.

در دولت محمود احمدی‌نژاد بحث پیوستن به FATF محرمانه و بی سروصدا پیگیری شد

وی با بیان اینکه در دولت محمود احمدی‌نژاد بحث پیوستن به کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF) به صورت محرمانه و بی سروصدا پیگیری شده بود، گفت: متاسفانه در ایران پرونده‌های ملی به ابزار و اهرم‌های فشار حزبی و جناحی تبدیل می‌شود. جناح‌های اصولگرا و اصلاح‌طلب علیرغم اعلام تعهد به قانون و بالاتر از آن بیش از آنکه تابع قانون باشند، رئالیسم قدرت را پیاده‌سازی می‌کنند. به عنوان مثال به وضوح می‌بینیم که اصولگراها، شریعت و اخلاق دینی را مزه مزه می‌کنند اما معتقدند که هدف وسیله را توجیه می‌کنند. این طیف که خود را منادی اخلاق، فضیلت، دین و آیین می‌خوانند، بیش از دیگران حرکات منطبق با عقلانیت سیاسی را زیر سوال می‌برند. آنها زمانی که خودشان در رأس امور هستند، تلاش می‌کنند تا خود را ناجی و پرچمدار حل و فصل مشکلات بین المللی ایران به مردم نشان دهند تا بتوانند افکار عمومی را به سمت خود جلب کنند.

نزاع‌های سیاسی باعث شده تا ریزش نیروهای هر دو جناح اصلاح‌طلب و اصولگرا مشهود شود

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی تصریح کرد: زمانی که رقبای این طیف بنا به رای ملت روی کار می‌آیند، تمام گلوگاه‌های اصلی قدرت توسط آنها بسته می‌شود تا رقیبشان نتواند پیروزی‌های خود را جشن بگیرد. این چالش‌ها موجب شده تا واگرایی از سوی هر دو جناح سیاسی به وجود بیاید و نتایج این نوع عملکردها در باب پرونده‌های ملی مانند برجام، FATF، تسخیر سفارت آمریکا، قرارداد الجزایر یا قطعنامه ۵۹۸ و غیره باعث شده تا وجهه این پرونده‌ها از ماهیت ملی خارج شده و به ابزار تسویه حساب جناحی تبدیل شود. از سوی دیگر این نزاع‌های سیاسی باعث شده تا ریزش نیروی هر دو حزب کاملاً مشهود شود اما واقعیت این است که ریزش‌های اینچنین به ضرر دو طرف نیست بلکه رقبای دیگرِ‌ آنها از این موضوع استفاده خواهند برد.

نپذیرفتن FATF محاصره اقتصادی را به نفع آمریکا رقم خواهد زد

مطهرنیا خاطرنشان کرد: ادبیات حاکم بر گلوگاه‌های قدرت سیاسی کشورمان به گونه‌ای کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF) را مطرح کرده که پیوستن به آن مساوی با ارتباط با آمریکا محاسبه می‌شود. همانگونه که ارتباط با ایالات متحده به تابوی بزرگ تبدیل شده و از آن به منزله ناقض هویت انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی تعریف شده، اکنون همین وضعیت برای کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF) از سوی برخی‌ها ساخته شده است. از این منظر پذیرش FATF و لوایح ان به راحتی می‌تواند تمام تبلیغات تندروها را از هم بپاشد و این در آستانه انتخابات اسفند ماه، هزینه‌های زیادی را برای آنها در راستای احترام به منافع ملی در بر خواهد داشت. بی‌تردید نپذیرفتن FATF محاصره اقتصادی را به نفع آمریکا رقم خواهد زد و باید دید که چه کسانی از ذاین موضوع نفع می‌برند.             

انتهای پیام/
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز