خبرگزاری کار ایران

مشروح اولین جلسه رسیدگی به پرونده فساد ارزی گروه طرح و نقشه پناهی

مشروح اولین جلسه رسیدگی به پرونده فساد ارزی گروه طرح و نقشه پناهی
کد خبر : ۸۴۱۷۷۶

اولین جلسه رسیدگی به پرونده فساد ارزی گروه طرح و نقشه پناهی امروز در شعبه چهارم دادگاه‌های ویژه رسیدگی به مفاسد اقتصادی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، نماینده دادستان در ابتدای جلسه ضمن قرائت کیفرخواست، یوسف جنت‌مکان، کوروش مور، محمدرضا اخوت‌فرد، علی زرنانی و عظیم‌علی اشرفی پیامن را متهمان این پرونده دانست که دو تن از آنان از آذر ماه و سه نفر دیگر از دی ماه سال گذشته با قرار تعمیم بازداشت موقت بازداشت هستند. شرکت طرح و نقشه پناهی نیز متهم حقوقی این پرونده است.

براساس گفته نماینده داستان، اتهام همه متهمان مشارکت در اخلال در نظام ارزی کشور به صورت عمده و فروش ارز در بازار آزاد به میزان ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار و کسب منفعت به میزان ۹۶ میلیارد تومان است.

نماینده دادستان در تشریح چگونگی اقدامات مجرمانه این متهمان دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی به بهانه واردات ورقه داغ‌زنی، کاتالیست‌های احیای آهن و تثبیت‌کننده رنگ نساجی و فروش آن ارزها در بازار آزاد را از جمله اقدامات مجرمانه آنها دانست.

به گفته نماینده داستان، متهمان ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت کرده‌اند و آن را در حالی به فروش رسانده‌اند که قیمت ارز در بازار آزاد ۱۴۳۰۰ تومان بوده است.

نماینده دادستان در بخشی از صحبت‌های خود درباره نحوه انتخاب یکی از مدیرعاملان این شرکت از فردی به نام نادر نوروزخواه یاد کرد که فردی معتاد بود و علی زرنانی زمانی او را جلوی درب بانک دید و به او غذا و ۵۰ هزار تومان پول داد و به او گفت می‌خواهی برای تو وام بگیرم و از این وضعیت نجاتت بدهم؟ و این شد که این فرد معتاد به شیشه را به ریاست این شرکت گمارد.

در بخش دیگری از دادگاه، نماینده بانک مرکزی به تشریح چگونگی امکان دریافت ارز دولتی از بانک مرکزی پرداخت و آن روند را چنین تشریح کرد که واردکننده و فروشنده کالا قراردادی می‌بندند و ثبت سفارش در وزارت صمت انجام می‌شود سپس به بانک عامل مراجعه می‌کنند و پس از درخواست تخصیص ارز در بانک عامل آن درخواست به بانک مرکزی ارجاع می‌شود.

این در حالی است که به گفته نماینده حقوقی بانک مرکزی، اعتبارسنجی در اختیار شبکه بانکی است و وثیقه ۳۵ درصدی در راستای پوشش رفع تعهد ارزی اخذ می‌شود.

نماینده بانک مرکزی در پاسخ به سوال قاضی صلواتی که هنگام تخصیص ارز آیا جعلی بودن شرکت، کاغذی بودن آن یا کلاهبردار بودن شرکت را ارزیابی می‌کنید، این مسئولیت را به گردن وزارت صمت گذاشت و چنین گفت: زمانی که وزارت صمت اجازه کار به شرکتها را می‌دهد، بانک‌های عامل فرایند واردات را برایشان انجام می‌دهد.

قاضی صلواتی نیز از این پاسخ چنین نتیجه گرفت که هیچ نظارتی بر شرکت‌ها نیست.

در ادامه جلسه، یوسف جنت‌مکان متهم ردیف اول در جایگاه قرار گرفت و پس از معرفی خود تاکید کرد که ۱۷ سال در سکوی نفتی کار کرده است و ۱۴ روز سر کار بوده و ۱۴ روز استراحت می‌کرده است.

این متهم در ابتدای صحبت‌های خود اتهام وارده را نسبت به خود رد کرد و علت آن را چنین بیان کرد که اگر این اتهامات را قبول داشتم الان مستاجر نبودم.

وی همچنین تاکید کرد که تاکنون در عرصه خرید و فروش ارز و واردات سابقه‌ای نداشته و در این کار تخصص ندارد. او حقوق دریافتی از کار روی سکوی نفتی را ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان عنوان کرد و گفت: از آنجایی که ۱۴ روز بیکار بودم به دنبال شغل دوم می‌گشتم که وارد این کار شدم و ماهانه ۶ الی ۷ میلیون تومان حقوق دریافت می‌کردم.

این متهم که نحوه ورود به این شرکت را از طریق آشنا شدن با متهم علی زرنانی عنوان کرد، تاکید کرد که مرا به عنوان رئیس گذاشتند و به این دلیل که ۱۴ روز روی سکو بودم از من وکالت تام‌الاختیار گرفتند تا بتوانند کارها را پیش ببرند.

جنت‌مکان در پاسخ به این سوال که خرج خانواده خود را هم‌اکنون از کجا تامین می‌کنید، پاسخ داد: در زندان آشپزی می‌کنم و اتاق VIP هم ندارم و در زندان سور بده هم نیستم.

رئیس دادگاه معتقد بود که ۴ میلیون تومان ماهانه به حساب خانواده جنت‌مکان به عنوان حق‌السکوت پرداخت می‌شود که این متهم این اظهارات را رد کرد و گفت: بنده ماهانه ۴ میلیون تومان از متهم اشرفی دریافت می‌کنم که تاریخ همه آنها مشخص است و اکنون ۴۰ میلیون تومان به او بدهکار هستم.

جنت‌مکان در پاسخ به سوال نماینده دادستان مبنی بر اینکه ۱۰۰ میلیون تومان از حساب شرکت برداشت کرده‌اید، گفت: بنده حساب‌های بانکی شرکت را بسته‌ام و به آنها گفته‌ام بدون حضور من پولی جابه‌جا نشود چراکه امضای من در گذشته در برخی از این شعب جعل شده بود.

متهم حساب‌هایی که پول در آنها قفل شده را بانک توسعه صادرات شیراز، سرمایه تهران، حکمت ایرانیان و سامان مشهد عنوان کرد.

قاضی صلواتی گفت: درباره فروش ارز‌ها توضیح دهید.
 
متهم پاسخ داد: اطلاعی ندارم و دستغیب را یک بار در شیراز و بار دیگر در بانک سرمایه دیدم و زرنانی به دستغیب اعلام کرد که جنت‌مکان هیچ کاره است.
 
نماینده دادستان پرسید: درباره مبالغ دریافتی از اشرفی عنوان می‌کنید که چهار میلیون تومان به عنوان قرض است چرا اسمی از اشرفی در اظهارات‌تان نبرده‌اید؟
 
متهم پاسخ داد: اطلاعی از شراکت افراد با یکدیگر نداشتم و لزومی ندارد که به دروغی حرفی بگویم.
 
قاضی صلواتی گفت: پس اشرفی برای رضای خدا پول می‌دهد. باقر که برادر اشرفی است چه نقشی دارد؟
 
متهم پاسخ داد: مبالغ را قرض گرفتم و اشرفی نیز داخل زندان است و شخص دیگری که برادرش می‌باشد پول را به حساب خانواده‌ام واریز می‌کند.
 
قاضی صلواتی از کوروش مر خواست تا در جایگاه حاضر شود و گفت: اتهام شما مشارکت در اخلال در نظام ارزی به صورت عمده از طریق فروش ارز دولتی در بازار آزاد به مبلغ ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار به صورت غیرقانونی و کسب منفعت به میزان ۹۶ میلیارد تومان می‌باشد و دفاعیات خود را بیان کنید.
 
متهم مر گفت: متولد ۵۲ و ترخیص‌کار گمرک می‌باشم شرکت طرح و نقشه پناهی را اکثر بانک‌ها می‌شناختند چرا که ۳۰ میلیارد تومان سرمایه سرد شده داشت و در مدت فعالیتم چنین شرکتی ندیده‌ام.
 
قاضی صلواتی گفت: آیا در عمل همین گونه بود؟
 
متهم پاسخ داد: خیر. در عمل این چنین نبود. از زمان ثبت سفارش دو ماه گذشت و پیگیر ترخیص کالا‌ها شدم. کالای دستغیب با ارز‌ها وارد شد و کالای شرکت طرح و نقشه پناهی وارد نشد.
 
قاضی صلواتی پرسید: چه مبلغی بابت معرفی دستغیب به شرکت گرفتید؟
 
متهم در ابتدا این موضوع را کتمان کرد و سپس گفت: ۵۰ میلیون تومان به عنوان قرض گرفتم که هنوز پس ندادم.
 
قاضی صلواتی گفت: دستغیب گفته این مبلغ قرض نیست.
 
متهم پاسخ داد: برای جا به جایی دفتر قرض کردم.
 
قاضی سوال کرد: مابقی ارز‌های چه شده است؟
 
متهم پاسخ داد: اطلاعی ندارم.
 
قاضی صلواتی گفت: مابقی دلار‌ها را به شخصی به نام سلطانی فروختند؟
 
متهم پاسخ داد: خیر. تا جایی که اطلاع دارم ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار یورو در شیراز و یک میلیون هم در بانک بنی‌هاشم بود.
 
قاضی صلواتی پرسید: پرتیکان چه طور؟
 
متهم گفت: فقط خانم اکبریان را دیدم و ظاهرا اقدامی نکرده بودند.
 
نماینده دادستان پرسید: نقش شما در تخصیص ارز به شرکت توسط بانک سرمایه چه بود؟
 
متهم گفت: با من آشنا بودند و شرکت طرح و نقشه پناهی را به بانک سرمایه معرفی کردم همچنین دستغیب گفت که ۱۰۰ میلیون تومان توسط جنت‌مکان برداشت شده است.
 
علایی پرسید: دستغیب چقدر پول داده است؟ گفتید که ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار یورو در اختیار داشتند.
 
قاضی صلواتی پرسید: نقش شما در شرکت چه بود؟
 
متهم پاسخ داد: هیچ نقشی نداشتم و فقط کالا‌ها را ترخیص می‌کردم.
 
قاضی صلواتی سوال کرد: چقدر پول به شما رسید؟ چند وقته قرض کردید؟
 
متهم گفت: فقط ۵۰ میلیون تومان که آن هم قرض بوده است.
 
قاضی صلواتی از متهم اخوت‌فرد خواست تا در جایگاه حاضر شود و بیان کرد: اتهام شما مشارکت در اخلال در نظام ارزی به صورت عمده از طریق فروش ارز دولتی در بازار آزاد به مبلغ ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار به صورت غیرقانونی و کسب منفعت به میزان ۹۶ میلیارد تومان می‌باشد و دفاعیات خود را بیان کنید.
 
متهم اخوت‌فرد گفت: متولد ۱۳۵۶ هستم و از سال ۸۲ در تهران زندگی می‌کنم و هیچ سمتی در شرکت نداشتم اتهام قرائت شده را قبول ندارم در سال ۸۷ برای اخذ وام مراجعه کردم و با زرنانی آشنا شدم و قرار شد برایم وام کالا بگیرد. زرنانی به من گفت که خرید و فروش کالا انجام دهیم و به این ترتیب شرکت اهورا پرشین آسیا را در سال ۸۸ تاسیس نمودیم در اواخر ۹۴ و اوایل ۹۵ اشرفی از من طلبکار بود و زمینی را به ایشان فروختم در سال ۹۵ در اقدسیه دفتر فروش مصالح ساختمانی داشتم زرنانی به من اعلام کرد که باید بدهی‌ات با اشرفی تسویه کنی در طول یک ماه حدود ۱۳۰ میلیون تومان برای اشرفی جنس فروختم.
 
وی افزود: زرنانی به واسطه شرکت‌هایی که داشت با من کار می‌کرد و در اواسط ۹۶ جنت‌مکان به همراه زرنانی به دفتر اشرفی آمدند زرنانی گفت که جنت‌مکان مدیرعامل شرکت طرح و نقشه پناهی است و برای خرید کنجاله سویا از شرکت به‌پاک به پول نیاز دارم و زرنانی از اشرفی ۳۰۰ میلیون تومان گرفت و پس از مدتی اشرفی با زرنانی اختلاف پیدا کرد همچنین به دفتر مر مراجعه کردم و گفت که کالا‌ها را ترخیص می‌کنم.
 
متهم اخوت‌فرد گفت: پس از مدتی دفتری در مشهد زدم و بعد از ان زرنانی اعلام کرد که در مشهد شعبه زده‌ایم و به اعتبار بانک‌های مشهد نیاز داریم به او گفتم که به بانک سامان بروید و معرفی‌شان کردم.
 
قاضی صلواتی پرسید: آیا سمتی در شرکت داشتید؟
 
متهم پاسخ داد: خیر. حدود ۴ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری کردم.
 
قاضی صلواتی سوال کرد: چرا مهر شرکت‌ها در منزل شما بوده است؟
 
متهم پاسخ داد: بعد از اختلاف بین جنت‌مکان و زرنانی، زرنانی مهر شرکت طرح و نقشه پناهی را به من داد و گفت که آن را به جنت‌مکان بده دو عدد از مهر‌های دیگر نیز مربوط به شرکت‌های خودم می‌باشد که یا مدیرعامل هستند و یا سهامدار.
 
قاضی صلواتی با اعلام ختم جلسه دادگاه گفت: جلسه بعدی فردا مورخ ۹۸/۹/۱۳ راس ساعت ۹ صبح برگزار می‌شود.
انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز