خبرگزاری کار ایران

در سایت فردو مطرح شد؛

کمالوندی: ۱۵ نوع ماشین در فردو در حال کار است/ قرار بود تا ۱۵ سال در فردو غنی‌سازی صورت نگیرد/ نیروگاه جدید بوشهر تا ۱۴۰۴ به بهره‌برداری خواهد رسید/ ظرفیت غنی‌سازی ما تا ۹ هزار ۵۰۰ سو افزایش پیدا کرده است

کمالوندی: ۱۵ نوع ماشین در فردو در حال کار است/ قرار بود تا ۱۵ سال در فردو غنی‌سازی صورت نگیرد/ نیروگاه جدید بوشهر تا ۱۴۰۴ به بهره‌برداری خواهد رسید/ ظرفیت غنی‌سازی ما تا ۹ هزار ۵۰۰ سو افزایش پیدا کرده است
کد خبر : ۸۳۱۹۸۸

سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: امروز به گام چهارم رسیده‌ایم که از ۱۵ آبان این اتفاق افتاد و رئیس‌جمهور به سازمان دستور دادند و آقای صالحی هم به زیر مجموعه منعکس کردند و با وجود متخصصین ورزیده که مایه افتخار کشور هستند کار چند روزه به سرانجام رسید. برخی فکر کردند تزریق گاز مثل تزریق آمپول است که اینطور نیست؛انتقال سیلندر انجام شد. قرار بود تا ۱۵ سال در فردو غنی‌سازی صورت نگیرد اما الان تنها ۴ سال گذشته است.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، بهروز کمالوندی در نشست خبری خود که در پایان بازدید خبرنگاران از سایت هسته‌ای فردو انجام شد،‌ گفت: امروز از خبرنگاران دعوت کردیم از سایت شهید علیمحمدی بازدیدی داشته باشند. تاکنون سه گام برداشته شد و طبق دستور آقای رئیس جمهور و رئیس شورای عالی امنیت ملی گام چهارم برداشته شد.

وی ادامه داد: در ارتباط با راکتور اراک گفتیم احتمال برگشت به قدیمی وجود دارد؛  اگر اقداماتی از طرف مقابل انجام نشود که تعهد کرده بودند به ما در بازسازی راکتور کمک کنند و به ما تجهیزات و امکانات بدهند اما تعلل داشتند که در گزارش‌های مختلف گفتیم. درست است که طرف ما چین است اما هر از چندگاهی آمریکا این کشور را تحت فشار قرارمی‌دهد. باز هم اعلام کردیم که اگر پیشرفت به نحوی باشد، همانطور که دکتر صالحی گفتند به راکتور قبلی برمی‌گردیم. 

وی افزود: دو ماه گذشت کاری نشد و در گاه سوم در خصوص تحقیق و توسعه تعهدات خود را کنار گذاشتیم و براساس برنامه پیش بین شده عمل کردیم. طرف مقابل که تعهدات خود را انجام نداد کار به سرعت انجام شد و ماشین‌های پیشرفته به میان‌ آمد. ما دیگر به سقف ۳۰۰ کیلو هم تعهد نداریم و اینها را به ذخایر خود اضافه می‌کنیم. 

سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: ۱۵ نوع ماشین در حال کار است؛ اگرچه ماشین‌های مهم ما با ظرفیت بالا هستند اما ماشین‌هایی هم بینابین اینها هستند که یه نوع عمده ماشین‌های پیشرفته هستند و نوعی تفاوت به لحاظ فنی دارند که مزایایی هم دارد. اینها نیز در روند تولید به کار گرفته شد و می‌تواند به ظرفیت تولید کمک کند. 

وی ادامه داد: امروز به گام چهارم رسیده‌ایم که از ۱۵ آبان این اتفاق افتاد و رئیس‌جمهور به سازمان دستور دادند و آقای صالحی هم به زیر مجموعه منعکس کردند و با وجود متخصصین ورزیده که مایه افتخار کشور هستند کار چند روزه به سرانجام رسید. برخی فکر کردند تزریق گاز مثل تزریق آمپول است که اینطور نیست؛انتقال سیلندر انجام شد. قرار بود تا ۱۵ سال در فردو غنی‌سازی صورت نگیرد اما الان تنها ۴ سال گذشته است. فردو دوبال دارد که جمع‌آوری ماشین‌های قبلی به ما کمک می‌کند از ماشین‌های جدید استفاده کنیم

کمالوندی ادامه داد: دلیل اول جغرافیایی بود دلیل دوم هم تولید پسماندها بود که پیام خودش را دارد. می‌شود گفت یک نوع کار غنی سازی پیشرفته‌تر و بهتر است. ۲۵ تن را داریم و ۲ تن را به فردو منتقل کردیم. می‌توانیم بگوییم می‌توانیم از ۱.۵ تا ۲ ساعت فاصله از نطنز منتقل کنیم. باید کارهای مختلفی انجام می‌شد و ماشین‌ها باید چک می‌شد. نیروی انسانی هم باید کنترل می‌شد. 

وی ادامه داد: مرکز ملی خلاء، مرکز کنترل و استانداردسازی مواد و مرکز تولید ایزوتوپ پایدار از مسیرهای غیر سانتریفیوژی را به علاوه عملیات غنی‌سازی اکنون در سایت فردو داریم. فردو در بخش غنی‌سازی دو بال دارد که یک بال آن فعال است و در بال دیگر سانتریفیوژها جمع آوری شده است اما باید بگویم اگر قرار باشد در بال دیگر سانتریفیوژ بیاید دیگر از نسل اول نیست و حتما از ماشین های پیشرفته خواهد بود.

وی افزود: دو آبشار ۱۷۴ تایی را قرار نیست به آنها اورانیوم تزریق کنیم بلکه مخصوص ایزوتوپ پایدار هستند که از روش های ارزان است. فردو طی روز های آینده به حداکثر ظرفیت خود خواهد رسید. با آمدن فردو به ۹۵۰۰ سو می رسیم که نسبت به ظرفیت قبل از برجام دیگر فاصله‌ای باقی نمی‌ماند. از الان زمان به نفع ماست. از اینجا به بعد گازدهی به زنجیره‌ها شروع می‌شود. بعد هم پایدارسنجنی زنجیره‌ها است و همه مراحل تحت نظر آژانس است. ما می‌توانیم بگوییم برخی بندهای برجام ازجمله بند ۴۴ را کنار گذاشتیم.

وی ادامه داد: ایران همیشه به تعهدات خودش پایبند بود، اما این تعهدات نامتوازن شده بود که ما خواستیم به توازن بازگردد. ما به طرف‌های برجام گفتیم که تا زمانی شما به تعهدات برگردید ما هم گام‌های خودمان را برخواهیم داشت. سازمان انرژی اتمی در زمان مذاکرات تلاش کرد گام‌های خود را متعهدانه بردارد و با این نگاه هم وارد شدیم. امروز هم مشاهده می‌کنید وقتی تصمیم به بازگشت بگیریم به راحتی بازخواهیم گشت. 

کمالوندی با تاکید بر اینکه فردا روز مهمی است، گفت: فردا بتن‌ریزی را برای نیرو بوشهر داریم و کسی که دانش هسته‌ای دارد، می‌داند که دوسال این کار وقت می‌گیرد. این کار پیام خوبی را به دنیا می‌دهد؛ فردا نشان خواهیم داد که قدم‌های خوبی برداشتیم که تا ۱۴۰۴ این نیروگاه به بهره‌برداری خواهد رسید. 

وی درخصوص مسائل پیش آمده در رابطه با بازرس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: طی یادداشت‌هایی یه آژانس تمامی موارد گفته شد. آن روز سیستم ها آلارم داد که بازرس یا آغشته به مواد است یا با خود موادی به همراه داشته است. اعضای آژانس متقاعد شدند و گفتیم فیلم‌ها موجود است.

وی افزود: اعتبار‌نامه این بازرس لغو شد؛ بعضی می‌خواستند از این موقعیت سوء استفاده کنند. ما یک یادداشت حقوقی به آژانس دادیم و گفتیم  که نیاز به تحقیقات بیشتری است که آژانس هم قبول کرد. ما تجربیات زیادی در این زمینه داریم که به همین دلیل سیستم کنترلی قوی داریم و به آژانس هم گفتیم در هر سه روش جواب یکی بود.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که با نصب ماشین‌های جدید چه میزان به ظرفیت غنی‌سازی اضافه خواهد شد و آیا به دستور مقام معظم رهبری خواهد رسید، گفت: مقام معظم رهبری گفتند که ظرفیت غنی سازی باید به ۱۹۰ هزار سو برسد؛ برنامه‌ای که ممتخصصین ارائه دادند گفتند که ما تا ۲۵۲ هزار سو غنی‌سازی داشته باشیم و حتی یک میلیون سو هم برویم.

وی ادامه داد: درگام سوم و با ماشین‌های جدید ما می‌توانیم تا یک میلیون سو برویم و اگر هم جواب ندهد ما تا ۲۵۲ هزار سو خواهیم رفت. ما امروز بالای ۵۰۰ هزار کیلو سوخت ذخیره داریم و روز به روز هم افزایش پیدا خواهد کرد. امروز ظرفیت غنی‌سازی ما تا ۹هزار ۵۰۰ سو افزایش پیدا کرده است و تا آینده هم افزایش پیدا خواهد کرد.

کمالوندی در خصوص اینکه گام چهارم، یک گام فنی است و گام پنجم در چه سیاقی خواهد بود، بیان کرد: وقتی چهار گام برداشتیم طرف مقابل باید به خودش بیاید، گام‌های ما فقط فنی نیست. هنگامی که با کشورهای غربی جلسه داریم می‌گویند حق با شماست و با توجه به گفته رئیس‌جمهور این گام‌ها برای این است که آن‌ها بازگردند.

وی ادامه داد: در خصوص همین گام چهارم هم تا چند روز قبل می‌گفتم گامی برخواهیم داشت، هدف ما این نیست که گام‌های بعدی را برداریم، هدف این است که طرف مقابل برگرد. مشکل ما صنعت هسته‌ای نیست، مشکل، مشکل کشور است که باید برداشته شود. 

معاون امور بین‌الملل سازمان انرژی اتمی درخصوص استفاده از ظرفیت ۱۰۴۴ سانتریفوژ نیز گفت: IR1 ماشین خوبی در زمان خودش بود و کار کردن با این ماشین به ما تجربه خوبی داد تا با ماشین‌های پیشرفته کار و تولید کنیم. باید پروسه‌ای طی شود تا به حداکثر ظرفیت برسیم و امروز می‌توانید بر روی ۹ هزار ۵۰۰ حساب کنید.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درخصوص این که چه میزان احتمال دارد به بهانه برداشتن گام‌های کاهش تعهدات حوزه همکاری بین‌المللی ما تحت‌الشعاع قرار بگیرد، گفت: اتحادیه اروپا چند سمینار گذاشت، همکاری در ایمنی و هسته‌ای به خوبی انجام شده است. اروپایی‌ها به دلیل اینکه در زمینه تعهدات‌شان بدهکار هستند؛ در زمینه همکاری در جایگاهی نیستند که بگویند همکاری نمی‌کنیم‌ اما مسیر به کندی پیش می‌رود که می توانند سریعتر تصمیم بگیرند.

وی در رابطه با این که تاکنون برداشتن گام‌ها برای این بود که طرف‌ها به برجام باز گردند اما اینگونه نشد؛ حالا چه چشم‌اندازی خواهیم داشت، گفت: اروپایی‌ها در جایگاهی نیستند که موضوع را به شورای امنیت ببرند، نمی‌شود بدهکار به طلبکار تبدیل شود! تصمیمات در سطوح بالا انجام می‌شود؛ ما یک سال صبر کردیم و تصمیمات هم باتوجه به حقایق صورت می‌گیرد. طبیعی است وقتی که به سمت گام‌های بعدی می‌رویم تعهدات برجام انجام نمی‌شود اما پوسته برجام را حفظ می‌کنیم.

وی تاکید کرد: اقدامات ماحساب شده بود. رژیم صهیونیستی و آمریکایی امروز از اول برجام را نمی‌خواستند؛ امروز اصل بر این است که منافع کشور حفظ شود. سازمان انرژی اتمی و وزارت خارجه به تنهایی تصمیم‌گیر نیستند ، تصمیمات جای دیگری انجام می‌شود.

کمالوندی همچنین در خصوص تولید ایزوتوپ‌های پایدار گفت: در حال بستن قرار داد برای تولید ایزوتوپ‌ها با روسیه هستیم که تا یک ماه آینده تکلیف می‌شود؛ طبق قرار باید این کار انجام شود. باید بگویم حدود ۳ سال است که این کار انجام می‌شود و حتی می‌توانیم بدون  روس‌ها این کار را انجام خواهیم داد؛ اما به دلیل اینکه روسیه در حال حاضر تجربه بسیاری دارد و حدود ۱۵۰ ایزوتوپ تولید می‌کند  و از سوی دیگر در بحث حمایت ها و همکاری در خصوص نیروگاه بوشهر به ما کمک‌های بسیاری کردند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در خصوص گفته‌های اسرائیل درباره اقدامات ایران گفت: از زمانی که اسرائیلی‌ها  آن نقاشی را در مجمع عمومی سازمان ملل متحد نشان دادند و گفتند فقط ۵ درصد مانده است تا ایران به بمب برسد چند سال گذشته است. ایران از لحاظ استراتژیک نیازی به بمب ندارد، از لحاظ ایدئولوژیک هم مقام معظم رهبری فتوا دادند؛ بنابراین ما دنبال بمب اتم نیستیم.

وی تاکید کرد : ایران توانایی هسته‌ای دارد و نیازی هم ندارد کنار بگذارد؛ مگر اسرائیل صدها کلاهک اتمی ندارد؟ کدام کشور به اندازه ایران زیر نظر آژانس است؟ به قول آقای غریب‌آبادی رژیم صهیونیستی اول دست خود را از خون فلسطینی‌ها بشوید بعد وارد آژانس شود. جمهوری اسلامی ایران کار خلاف انجام نمی‌دهد و به دنبال سلاح هسته‌ای نیست.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره پروژه ایتر نیز گفت: ما از این پروژه در جنوب فرانسه بازدید کردیم و پروژه ای مورد نیاز بشریت است. اتحادیه اروپا با هشت کشور این پروژه را انجام می دهد و ده ها میلیارد دلار سرمایه گذاری انجام می شود و هدف این است که سال 2050 به اولین نیروگاه 500 مگاواتی گداخت برسند که بعد از آن بتوانند اینها را تولید کنند که آن هم آزمایشی است. این پروژه با پول و دانش یک کشور به تنهایی قابل انجام نیست. 

وی افزود: در این پروژه اصلا بمبی در کار نیست و ایران می خواست کمک کند و تنها به نفع ایران نبود بلکه به نفع جامعه جهانی و بشریت بود. آمریکایی ها با این پروژه مخالفت کردند البته این مخالفت را علنی اعلام نکردند. این مخالفت خلاف مصلحت جامعه بشریت است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره احتمال وجود خرابکاری در تورقوزآباد گفت: در این باره مساله آلودگی نیست، ذراتی که می‌توانند پرواز کننند هر جایی می‌تواند باشد و آلودگی با غنای بالا اصلا در آنجا مطرح نیست؛ در عین حال موضوعی مثل تورقوزآباد ممکن است برای هر کشوری در ارتباط با آژانس باشد. اصلا مساله مهمی در این باره نیست و کاملا قابل حل خواهد بود البته تلقی ما این است.

وی با اشاره به اهمیت مقررات پادمانی، ایمنی و امنیت گفت: هر سایت هسته‌ای کنترل‌های خاص خود را دارد. ما در نیروگاه بوشهر تجهیزات را قبل از نصب در جایی قرنطینه می‌کنیم و این یک عمل خوب است که آژانس این کار ما را به دیگران هم توصیه می‌کند؛ از طرفی اقداماتی که به ما توصیه می‌شود انجام می‌دهیم.

وی تاکید کرد: تورقوزآباد برای بخش خصوصی است و سایت ما نیست و هر اتفاقی می‌تواند در آن انجام شود. اسرائیلی‌ها سعی کردند سر و صدایی انجام دهند اما به ضررشان شد و این مساله باعث شد گزارش جامعی در آژانس ارائه شده و موارد بیشتری توضیح داده شود.

کمالوندی در خصوص حضور چند هفته پیش هیات انگلیسی در تهران و همکاری این کشور در بازطراحی راکتور اراک و اینکهآیا ممکن است به راکتور قبلی برگردیم؟ گفت: در اجلاس عمومی آژانس با اتحادیه اروپا و چین تاکید کردیم که سرعت (بازطراحی راکتور) باید بیشتر شود.

وی با اشاره به سنگ اندازی آمریکاییها در این پروژه گفت: چینی‌ها تحت فشار بودند اما الان همکاری بیشتر شده است. در دولت قبلی همکاری فنی آمریکا خوب بود اما با آمدن ترامپ، این همکاری قطع و اکنون آنها سنگ‌اندازی می‌کنند. در قطعنامه ۲۲۳۱ هم گفته شده به فرض از بین رفتن برجام، همکاری برای بازطراحی اراک ادامه یابد. اکنون هرچند مجوزهایی می‌دهند ولی به چینی‌ها گفتیم به مجوز آمریکا توجه نکرده و منتظر آنها باقی نمانند.
 
وی با بیان این که هیات انگلیسی در مسائل فنی نسبتا خوب عمل می‌کند، گفت: چند روز دیگر هیاتی از ایران به چین خواهد رفت. قرارداد اراک قرارداد تیپ نیست؛ از ابتدا هم گفتیم طراحی از ما، بازبینی از شما. ساخت از ما و نظارت با شما. قراردادها اکنون مهمتر و بلندمدت‌تر شده و زمینه انعقاد آنها فراهم شده است.
 کمالوندی افزود: خرید هم در برنامه است هرچند ممکن کشورها یا شرکت‌های اروپایی نخواهند همکاری کنند در حالی که طرف مقابل متعهد به همکاری و ارائه تجهیزات شده‌اند. علیرغم گلایه ما از چینی ها که که در مقطعی کار کند شده بود، هم اکنون آنها در حال همکاری  هستند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در واکنش به اظهارات پمپئو مبنی بر این که ایران اخاذی هسته‌ای می‌کند گفت: آقای پامپئو قبل از این قضیه بازرس، کلمه اخاذی را به کار برد، اخاذی واقعا برازنده خودشان است. زورگویی را آنها انجام و حتی متحدان خود را تحت فشار قرار می دهند. لفظی است که برای خودشان می توان به کار برد. جمهوری اسلامی ایران اخذ می کند ولی حقوق خودش را می خواهد اخذ کند، اگر دادند که هیچ اگر ندادند این حقوق را اخذ می کند. 

وی ادامه داد: ما تا به حال هیچ وقت به بازرسی های آژانس دست نزدیم و از بازرسی ها استقبال کردیم، مشروط به اینکه بازرسی برای بازرسی باشد. اگر بازرسی برای این باشد که خدای نخواسته بخواهد خرابکاری باشد و اطلاعاتی دست یابد و ... ما هوشیار هستیم و حواسمان جمع است و آژانس هم شاید تعجب کرده که ایران چطور کنترل های دارد که به این دقت مراقب می کند که نمی گذارد آلودگی و مشکلی برای صنعت هسته ای ایجاد شود.

وی افزود: از این جهت کنترل ما شدید است، در عین حال در بازرسی ها هیچ وقت محدودیتی ایجاد نکردیم، در برخی حوزه ها که مثلا ما تعهدی را کنار گذاشتیم وقتی تعهد کنار می رود دیگر موضوعی باقی نمی ماند که بازرسی انجام شود. مثلا از این به بعد اینقدر ماشین IR6 تولید می کنیم این را می‌شمرده ولی وقتی این را قبول نداریم بشمرد فایده ندارد. حتی اگر بخواهد آن را بشمرد خیلی مخالفتی نداریم، ولی دیگر این بازرسی بی معنا است. 

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه گفته می‌شود ایران سطح غنی سازی اش را روی ۵ درصد نگهداشته در حالی که خط قرمز اروپا غنی سازی ۲۰ درصد است؟ گفت: این مسائل و ادعا از سوی رژیم صهیونیستی و آمریکا و کشورهای حوزه خلیج فارس که اصلا نمی‌دانند انرژی هسته‌ای چیست، مطرح می شود. شفافیت اقدامات و فعالیت های هر کشوری توسط راستی آزمایی آژانس تایید می شود و نباید به این ادعاها و اظهارات توجه کرد.

وی تاکید کرد: غنی سازی ۵ درصد به سازمان دستور داده شده است و این ظرفیت در سازمان است که غنی سازی  ۵، ۲۰ یا ۶۰ درصد را انجام دهیم، اما اینکه با این میزان اورانیوم چقدر بمب می توان تولید کرد این ها حرف ها و تصورات و توهمات رژیم صهیونیستی و آمریکاست و باید گفت که کافر همه را به کیش خود پندارد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز