خدابخشی در مخالفت با بودجه:
خانوادههای زیر خط فقر قدرت خرید گوشت یارانهای را هم ندارند
نماینده مردم الیگودرز تاکید کرد: عدم توجه کافی به واقعیتهای اقتصادی موجود در جامعه از دیگر اشکالات به لایحه بودجه ۹۸ است، یکی از واقعیتهای جامعه، بیکاری جوانان و به ویژه بیکاری جوانان تحصیلکرده است .
به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، در جلسه علنی نوبت عصر امروز مجلس شورای اسلامی محمد خدابخشی در مخالفت با کلیات بودجه سال ۹۸ گفت: عدم انطباق با احکام برنامه ششم توسعه، عدم مدیریت مناسب منابع ارزی، عدم استفاده مناسب از فرصتهای ایجاد شده ناشی از شرایط تحریم، عدم توجه کافی به واقعیتهای اقتصادی موجود در جامعه، عدم توجه به گزارش دیوان محاسبات کشور در خصوص حذف تبصرهها و یا احکام فاقد عملکرد در بودجه سنوات گذشته و کمتوجهی به وزارت آموزش و پرورش و انفعال این وزارتخانه در این خصوص از ایرادات لایحه بودجه سال ۹۸ است.
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: حقوق و دستمزد کارکنان دستگاه اجرایی باید متناسب با تورم افزایش یابد نه اینکه افزایش ۲۰ درصدی داشته باشد و افزایش ۲۰ درصد حقوق و دستمزدها کافی نیست. در حوزه متناسبسازی حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران با شاغلین اعتباراتی که در بودجه ۹۸ پیشنهاد شده کافی نیست.
وی افزود: در ارتباط با عدم مدیریت مناسب منابع ارزی باید گفت که از مجموع حدود ۲۱ میلیارد دلار سهم دولت از منابع ارزی، ۱۴ میلیارد دلار برای کالاهای اساسی اختصاص یافته، تجربه نشان میدهد که به دلیل عدم نظارت بر زنجیره واردات، واردات و توزیع کالاهایی که ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی دریافت کردند، اهداف تخصیص ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی تحقق پیدا نمیکند.
خدابخشی خاطرنشان کرد: نرخ رشد تورم کالاهای اساسی وارداتی در آذرماه ۹۷ نسبت به اسفند ۹۶، ۴۲ درصد بوده است، در صورتی که شاخص قیمت مصرفکننده که دربردارنده همه کالاها و خدمات است، حدودا ۳۸ درصد رشد کرده و این نشاندهنده عدم تحقق کامل اهداف تخصیص ارز ترجیحی است. پیشنهاد میشود که رویکرد ارزی موجود اصلاح شود، به صورتی که هم فساد و هم رانت برداشته شود و هم کالاهای اساسی با قیمت مناسب به دست مردم برسد و از مصرفکنندگان حمایت کافی صورت پذیرد. در روش فعلی هم فساد است هم رانت و هم اینکه مصرفکننده حمایت نمیشود.
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در مورد عدم استفاده از فرصتهای ایجاد شده ناشی از شرایط تحریم باید عنوان کرد که یکی از مصادیق این امر، عدم توجه به خلق منابع جدید و نیز عدم مدیریت بهینه به منظور کاهش هزینهها بوده است، این در حالی است که در کشور فرار مالیاتی گسترده، معافیتهای مالیاتی غیرضروری و پایههای مالیاتی محدودی داریم که با انجام اصلاحات، منابع زیادی بدون فشار به بخش تولید و بدون فشار به اقشار آسیبپذیر، قابل دستیابی است.
وی افزود: برآوردها نشان میدهد ۲۰ درصد از مجموع صددرصد اقتصاد کشور دارای فرار مالیاتی است که رقم آن حدودا ۷۸ هزار میلیارد تومان است، ۴۰ درصد از مجموع صددرصد اقتصاد کشور دارای معافیتهای مالیاتی است که رقم آن ۱۷۸ هزار میلیارد تومان است و ضرورت دارد در این خصوص بازنگری صورت گیرد.
خدابخشی خاطرنشان کرد: حدود ۲ میلیون واحد مسکونی خالی در کشور وجود دارد که هر واحد بیش از ۵۰۰ میلیون تومان ارزش مالی دارد که در صورتی که یک درصد مالیات از هریک از این واحدها اخذ شود، نزدیک به ۱۰ هزار میلیارد تومان منابع ایجاد میشود.
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: عدم توجه کافی به واقعیتهای اقتصادی موجود در جامعه از دیگر اشکالات به لایحه بودجه ۹۸ است، یکی از واقعیتهای جامعه، بیکاری جوانان و به ویژه بیکاری جوانان تحصیلکرده است که نرخ بیکاری آنها به ترتیب حدود ۱۲ و ۱۸ درصد است و برای این موضوع تدابیر عملیاتی مناسبی دیده نشده است، اگرچه تبصره ۱۸ سعی کرده به این موضوع بپردازد، اما به دلیل ضعف منابع و عدم برنامهریزی مناسب، اهداف پیشبینی شده محقق نشده است.
وی افزود: درباره کاهش قدرت خرید مردم و به ویژه اقشار آسیبپذیر باید گفت که خط فقر برای مناطق مختلف کشور متفاوت است، اما آنچه در این باره قابل ذکر است این است که خانوادههای زیر خط فقر امکان خرید گوشت یارانهای را هم ندارند به دلیل آنکه عرضه آن ناکافی است و توزیع آن هم نامناسب است و سیاستهای حمایتی فعلی نمیتواند به صورت واقعی و عادلانه از اقشار آسیبپذیر و زیر خط فقر حمایت کند و این منجر به افزایش شکاف طبقاتی میشود.
خدابخشی در پایان خاطرنشان کرد: برای رتبهبندی معلمان در بودجه ۹۸ منابعی در سقف دوم بودجه پیشنهاد شده که عملا تحقق پیدا نکند و مهمترین کاری که صورت گرفته و یا مانور داده میشود این است که ۱۰ درصدآموزش و پرورش را بفروشیم و معلمان اجارهای با حقوق ۵۰۰ هزار تومان بگیریم؛ یعنی خرید خدمات که این هم در کمیسیون تلفیق حذف شد.