خبرگزاری کار ایران

تحلیل «گاردین» از وضعیت بازار ارز ایران:

تثبیت دلار۴۲۰۰ تومانی دستاورد بزرگی برای دولت روحانی خواهد بود

تثبیت دلار۴۲۰۰ تومانی دستاورد بزرگی برای دولت روحانی خواهد بود
کد خبر : ۶۱۱۱۸۳

اگر یکسان سازی نرخ ارز با موفقیت انجام شود و اگر آن‌ها این مساله را مدیریت کنند و نقدینگی کافی در بازار وجود داشته باشد و در نتیجه این نرخ یا نرخی نزدیک به آن در بازار ثابت شود دستاورد بسیار بزرگی خواهد بود.

به گزارش ایلنا به نقل از روزنامه بریتانیایی «گاردین»، ایران در حالی با بحران ارزی دست و پنجه نرم می‌کند که ارزش ریال به پایین‌ترین سطح سقوط کرده و خریداران وحشت زده در خلال گمانه زنی‌های سیاسی با مشکل پیدا کردن دلار روبه رو شده‌اند. 

در این گزارش گفته شده این هفته هر یک دلار در بازار ارز با ۶۰ هزار ریال برابر شد. این قیمت‌ها به دلیل تردید مردم از وضعیت اقتصادی کشور و آینده ثبات سیاسی بوده است. حسن روحانی در ابتدا موفق شده بود نوسانات نرخ ارز را با میراثی که از خلف خود گرفته بود کنترل کند. در سال ۲۰۱۳ هر دلار ۳۶ هزار ریال مبادله می‌شد و این رقم به ۴۰ هزار ریال در ماه آپریل سال گذشته رسید. روز دوشنبه هر دلار با ۶۰ هزار ریال مبادله شد. 

در این گزارش به اطلاعیه معاون اول رییس جمهور و اعلام نرخ جدید دلار به ارزش ۴۲ هزار ریال اشاره شده و آمده است: رییس بانک مرکزی روز سه شنبه برای پاسخ به این آشفتگی‌ها در مجلس حاضر شد. همزمان اعلام شد میزان ذخیره یورو توسط هر فرد نباید بیش از ده هزار یورو باشد. 

گاردین به اعتراضات اقتصادی دی ماه نیز اشاره کرد و نوشت: ترامپ نیز وعده داده در ماه می‌تعلیق تحریم‌های ایران را لغو خواهد کرد. این اقدام می‌تواند نتایجی را برای ایران در پی داشته باشد چرا که در پی این تصمیم تحریم‌هایی که در زمان برجام لغو شده بود بار دیگر اعمال خواهد شد. 

سعید لیلاز استاد اقتصاد و یکی از اقتصاد دان‌های نزدیک به حسن روحانی در گفت‌و‌گو با گاردین گفته دلایل سیاسی داخلی و خارجی هر دو بر کاهش ارزش پول ملی ایران تاثیر گذاشته است. برخی مقامات رقبای منطقه‌ای ایران از جمله عربستان سعودی و امارات را در محدودیت دسترسی تهران به دلار مقصر می‌دانند. 

لیلاز به گاردین گفته در ۲۰ سال گذشته ما همواره حتی در دوران احمدی‌نژاد نیز مازاد پول داشتیم. در نتیجه شما باید به دنبال دلایل سیاسی بین المللی و دلایل سیاسی داخلی برای فهم این وقایع باشید. ما با بحران ارز مواجه نیستیم ما با بحران دسترسی به اسکناس مواجهیم و این دو تفاوت آشکاری دارند. اگر شما بخواهید به ارز به صورت اعتبارنامه دسترسی داشته باشد مشکلی نیست؛ چه در بخش خصوصی باشید چه در بخش دولتی، این دسترسی وجود دارد. 

او اضافه کرد: تنها ۵ درصد از ارز خارجی در ایران در قالب اسکناس در بانک‌ها به فروش می‌رسد. بقیه این ارز به صورت اعتبار در اختیار تجار است. ایران ۱۷ میلیارد دلار ارز مازاد دارد. سال پیش صادرات غیر نفتی به ۴۷ میلیارد دلار رسیدو صادرات نفتی ۵۵ میلیارد دلار بود. 

بیژن خواجه‌پور اقتصاد داد ایرانی در وین نیز حرف‌های لیلاز را تکرار کرد وگفت: فاکتورهای سیاسی وغیر اقتصادی در وضعیت کنونی دخیل بوده است. دلایل سیاسی می‌تواند ترس از تحریم‌ها یا فشارهای خارجی به دلیل رویکرد ترامپ در قبال ایران باشد. دلایل داخلی و رقابت قدرت و اعمال فشار بر روحانی نیز موثر است. 

او گفته تنزل ناگهانی ارزش پول به عملکرد اقتصادی کشور ربطی نداشت اما می‌توانست بر آن تاثیر بگذارد. ما در دوران گذار در زمینه روابط با دولت‌ها هستیم و همزمان فضا برای فساد باز شده است. ما در فاز بسیار حساسی از روابط سیاسی هستیم که به نتیجه اقدام روحانی وابسته است. اینکه او می‌تواند این روابط را تقویت کند یا تضعیف. 

خواجه‌پور افزود: اگر یکسان سازی نرخ ارز با موفقیت انجام شود و اگر آن‌ها این مساله را مدیریت کنند و نقدینگی کافی در بازار وجود داشته باشد و در نتیجه این نرخ یا نرخی نزدیک به آن در بازار ثابت شود دستاورد بسیار بزرگی خواهد بود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز