قاسمی در نشست خبری:
تکذیب خبر لغو روادید ایران و عمان / سفر مکرون به ایران به تاخیر نیفتاده است/ درباره بخش قضایی پرونده زاغری اظهارنظر نمیکنیم

سخنگوی وزارت خارجه گفت: سفر مکرون به تهران در دستورکار دو کشور است که تاریخی برای آن تعیین نشده است و به همین خاطر به تاخیر نیفتاده است. هیچ شروطی هم برای تبادل هیاتها با فرانسه از جانب هیچ کسی وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، بهرام قاسمی پیش از ظهر امروز در نشست خبری خود با اصحاب رسانه با عرض تسلیت جهت شهادت حمیدرضا محمدیان دیپلمات ایران در برلین، فرارسیدن سال نو میلادی و میلاد حضرت مسیح (ع) را به مردم جهان و مسیحیان تبریک گفت و اظهار داشت: امیدوارم سال ۲۰۱۸ از ترور و خشونت و کشتار رهایی یابد و در صلح و صفا بیشتری باشیم.
سفر مکرون به تاخیر نیفتاده است
وی درباره سفر امانوئل مکرون به تهران اظهار داشت: سفر مکرون به تهران در دستورکار دو کشور است که تاریخی برای آن تعیین نشده است و به همین خاطر به تاخیر نیفتاده است. هیچ شروطی هم برای تبادل هیاتها با فرانسه از جانب هیچ کسی وجود ندارد.
این دیپلمات ارشد ایران با بیان اینکه تعاملات میان ایران و فرانسه و مثبت و رو به گسترش است، تصریح کرد: این تعالات ادامه خواهد یافت و طرح مسئله تعیین شرط، انحرافی است.
قاسمی درباره اظهارات رئیسجمهور فرانسه درخصوص فعالیتهای منطقهای ایران و ادعای کمک تسلیحاتی ایران به حوثیها خاطرنشان کرد: منبع اولیه سخنان مکرون با ملک سلمان، عربستان است اما طی هفتههای اخیر برخی سخنان نابجا و غلط و غیرمنقطی از سوی مقامات فرانسوی درباره ایران مطرح شده است و به هنگام به آن پاسخ داده و مواضعمان را اعلام کردهایم.
فرانسه گاهی تحت تاثیر برخی از کشورها موضعگیری میکند
وی با بیان اینکه با توجه به تعاملات دو کشور، در بسیاری از مسائل مواضع مشترکی داریم ولی بدون شک در برخی از مسائل مواضع یکسانی نداریم و به همین خاطر رفت و آمد و گفتوگو ضرورت دارد، ابراز داشت: از سفر وزیر امور خارجه فرانسه به تهران استقبال میکنیم و علاوه بر مسائل دوجانبه سیاسی، مالی، بانکی و... باید در خصوص مسائل منطقهای باید صحبتهای زیادی در رابطه با مسائل منطقه با طرف فرانسوی مطرح شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: آنها گاهی تحت تاثیر برخی از کشورها درخصوص مسائل منطقهای موضعگیریهایی میکنند که درست نیست ولی در یک گفتوگوی سازنده میتوان امیدوار بود که فرانسه را از واقعیتهای منطقه آگاه کرد و آنها دور کنیم از آنهایی که میخواهند روابط ایران با فرانسه و اروپا تحت تاثیر قرار دهند.
هرآنچه لازم است مقامات فرانسوی بدانند به آنها یادآوری خواهیم کرد
قاسمی با بیان اینکه امریکا در یک انزوای جدی قرار میگیرد بنابراین باید اروپاییها آگاهی داشته باشند تا در دام امریکا و متحدان نابخرد منطقهای آنها قرار نگیرند، عنوان کرد: ما از گفتوگو با آنها نگران نیستیم و با صراحت و شفافیت مواضع خود را بیان میکنیم و یادآور میشویم ایران چه نقش مثبتی در منطقه ایفا کرده است و چگونه در صف مقدم مبارزه با تروریسم ایستادگی کرده و توانسته گروههای افراطی مانند داعش را از منطقه دور کند و منکوب سازد. ما به آنها یادآوری میکنیم اگر نقش ایران نبود نه تنها منطقه بلکه در مناطق دنیا از جمله اروپا و فرانسه در چه وضعیتی بودند.
وی افزود: سفر وزیر امور خارجه فرصت مناسبی است و ما از آن استفاده میکنیم تا هرآنچه لازم است مقامات فرانسوی بدانند به آنها یادآوری خواهیم کرد.
داشتن سفارتخانه به معنای تایید همه سیاستهای یک کشور نیست
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه در رابطه تحریمهای جدید کره شمالی یادآور شد: امیدوار هستیم مسائل شبه جزیره کره به دور از تشنج و در فضایی آرام حل شود و شاهد افزایش تنش در این منطقه حساس نباشیم. ما سعی میکنیم با همه کشورها روابط دیپلماتیک داشته باشیم اما این مسئله، جدا از مواضع کشورها است و حتی مواضع دو کشور میتواند با یکدیگر متفاوت باشد.
قاسمی اضافه کرد: داشتن سفارتخانه به معنای تایید همه سیاستهای یک کشور نیست ولی سیاستهای ترامپ موجب افزایش تنش و ترور و ناامنی میشود. اگر دقت لازم درباره شبه جزیره کره وجود نداشته باشد، این مسئله میتواند موجب افزایش تنشها شود.
دولتمردان امریکایی زنگ خطر را احساس کنند
وی درباره قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل درباره قدس بیان کرد: جهان با تحول جدی روبرو است و جهان امروز جهان دیروز نیست و امریکا امروز نیز امریکای دیروز نیست که بتواند اجماع جهانی ایجاد کند. امریکا به سمت انزوای بیشتر است. اتفاقی که در سازمان ملل رخ داد نشاندهنده انزوا و تنهایی امریکا درباره قدس است. باید دولتمردان امریکایی این زنگ خطر را احساس کنند که با این روش و شیوهها نمیتوانند در جهان امروز - که دوران دستور دادن و امر و نهای تمام شده است - منویات نامقدس خود را در خصوص مسائل جهانی پیگیری کنند و حرفشان را به کرسی بنشانند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه اقدامات بعدی امریکا با توجه به نمایشی که در سازمان ملل رخ داد با فضاحت روبهرو شد، گفت: کسانی که در پی این رفتارها هستند، باید در جهت تصحیح رفتارهای خود اقدام کنند.
درباره بخش قضایی پرونده زاغری اظهارنظر نمیکنیم
قاسمی درباره آخرین وضعیت نازنین زاغری و سخنان همسر وی اظهار داشت: باید از همسر ایشان سوال کرد چون منابع ایشان را ندارم. سخنگوی قوه قضاییه دیروز در این باره سخن گفتند. ما در بحث حقوقی و قضایی خانم زاغری اظهارنظر بیشتری نخواهیم کرد.
وی درباره سفر احتمالی حسن روحانی به باکو تصریح کرد: سفر رئیسجمهور به باکو و یکی دو کشور دیگر مطرح است و فکر میکنم در ابتدای سال آتی شمسی بتواند بعد از انجام مقدمات لازم و تبادل هیاتهای کارشناسی – که باید برای آماده کردن اسناد لازم است – انجام شود.
خبر لغو روادید ایران و عمان را از اساس تکذیب میکنم
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان درباره بازگشایی مرزهای ایران و اقلیم کردستان عراق خاطرنشان کرد: یکی دو مرز است و به فعالیتهای خود ادامه میدهند. مصوبهای که درخصوص مرزها وجود دارد این است که باید مرزها باز باشند و اگر مرزی باز شود حتما به خاطر مسائلی است. جزییات این مسئله را وزارت کشور آگاه است.
قاسمی درباره خبر لغو روادید ایران و عمان ابراز داشت: این خبر را از اساس تکذیب میکنم زیرا چنین موضوعی در دستورکار دو کشور وجود نداشته است و فکر نمیکنم در آینده نزدیک هم چنین موضوعی در دستورکار باشد.
مقامات هلندی نسبت به اقدام بیادبانه یکی از دیپلمات هایشان اعلام تاسف کردند
وی درباره رفتار نماینده هلندی بیان کرد: اقدام بیادبانه، غیرمتعارف و احتمالا هماهنگ شده و با یک سناریو مشخص برای ایرانستیزی صورت گرفت که پاسخ لازم از سوی سفارت ایران داده شد. ادعای صورت گرفته دروغ بود. مقامات هلندی هم نسبت به این مسئله اعلام تاسف کردند و فکر میکنم هیچ مسئولی نه تنها در هلند بلکه در اقصی نقاط اروپا و جهان با این رفتارها موافق نباشند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اقدامات وزارت امور خارجه درخصوص قدس یادآور شد: موضوع قدس در دستورکار دستگاه سیاست خارجی بوده است و ما سعی کردهایم از شیوههای مختلف از ملت فلسطین در برابر اقدام نابخردانه ترامپ حمایت کنیم.
قاسمی درخصوص مواضع ایران درخصوص حضور احتمالی امریکا در کنگره گفتوگوی ملی سوریه در سوچی عنوان کرد: درخصوص دعوت امریکا در کنگره گفتوگوی ملی در سوچی اطلاعی ندارم. کشورهای بسیاری درخواست عضویت ناظر در اجلاس آستانه داشتهاند. اگر سوچی در ادامه آستانه باشند، حضور امریکا شاید خوشایند نباشد.
حواشی موضعگیری ایران درباره بیانیه پایانی سازمان همکاری اسلامی
وی در پاسخ به این ادعا که چرا ایران به صراحت درخصوص بیانیه پایانی سازمان همکاری اسلامی موضعگیری نکرد، گفت: مواضع ما در رابطه با فلسطین روشن است. در اجلاس اخیر هم درخصوص موادی که ملاحظه داشتیم و با نظرات ما همسویی کامل نداشت، هیات ایران تفحظات خود را اعلام و ثبت کرد. سخن از اینکه سستی وجود داشته است، سخن به حقی نیست و قطعا در این کنفرانسها، با توجه به موضوع مهم قدس اگر بندی همسو با نظرات ما نباشد، آن را ترک نمیکنیم و داستان را تغییر نمیدهیم بلکه تحفظ خود را اعلام خواهیم کرد.
جزییات پرداخت طلب ایران از بریتانیا
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درخصوص پرداخت بدهی بریتانیا به ایران اظهار داشت: بحث طلب ایران از بریتانیا و مبلغی که باید از سوی لندن به تهران پرداخت شود، از موضوعات جدی در سفر جانسون به تهران بود. تا حدود زیادی دوطرف توانستند گامهای بیشتری برای حل و فصل این موضوع برداشتند ولی طرف انگلیسی اعلام کرد برخی مشکلات فنی وجود دارد که لازم است در لندن دنبال شود. من امیدوارم با حسن نیت لندن، این مبلغ به ایران مسترد شود و این داستان کهنه و قدیمی حل شود.
انتظار نداریم از ایالات متحده سخن راست و درستی درباره ایران بشنویم
قاسمی درباره ادعای برخی از سناتورهای جمهوریخواه امریکایی درباره تخلف ایران از برجام تصریح کرد: این ادعا و سخنان بیهوده، پوچ و بیمنطق را نباید جدی گرفت. ما کنگره را قاضی نمیدانیم. برجام تنها یک قاضی دارد که آژانس است. ملاک ما براساس برجام و قواعد جهانی، آژانس است و حرف آژانس میتواند ملاک باشد و نه صحبت افراد و سناتورهای امریکایی. انتظار نداریم از ایالات متحده سخن راست و درستی درباره ایران بشنویم.
وی درباره تلاش امریکا برای ایجاد یک اجماع علیه ایران در عرصه بینالمللی و برنامه ایران برای مقابله با آن خاطرنشان کرد: امریکا در بحث برجام و نارضایتی که از توافق هستهای دارد، بعد از توافق سعی کرد با بدعهدی و کارشکنی مانع استفاده ایران از مزایای اقتصادی برجام شود ولی با توجه به مواضع آژانس و گروه ۱+۵، امریکا و بخصوص ترامپ تلاش میکنند از روشهای مختلف برای ناکارامد کردن برجام استفاده کنند.
اقدامات ایران در واکنش به اظهارات نیکی هیلی
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه طرح مسائل منطقهای و موشکی و... برای ناکارآمد کردن برجام است، ابراز داشت: اروپا باید هوشمندانه عمل کند تا در این سوژه فریب دامهای امریکا را نخورد. امریکا تلاش میکند با طرح موضوعات جدید در عرصههای دیگر اروپا و کشورهای جهان را به سمت اجماع جلو ببرد اما از سویی مشاهده میکنیم تلاشهای امریکا از ناکارامدی واشنگتن حکایت میکند ولی هوشیاری اروپا ضروری است.
قاسمی درخصوص شکایت ایران نسبت به ادعای نیکی هیلی بیان کرد: در این باره هم در تهران و هم در نیویورک اقداماتی صورت گرفت. اعتراضاتی صورت گرفت. سفیر سوئیس احضار و یادداشت اعتراضی ایران داده شد. ما اقدامات بیشتری میکنیم. همگان بر این واقف هستند با توجه به محاصره یمن امکان صدور سلاح و حتی مواد غذایی وجود ندارد. اینها اتهامات بیربطی است.
حضور امریکا در مذاکرات سوچی قطعی نشده است
وی درباره مذاکرات آستانه۸ یادآور شد: ما در آستانه۸ نشستهای موفقی داشتیم و سه کشور ضامن صلح توافقات خوبی داشتند بخصوص در رابطه با آماده کردن تبادل زندانیان و اسرا. قرار شد به کمک سه کشور ضامن این موضوع دنبال شود و باید تسهیلاتی از سوی هر سه کشور و دولت سوریه صورت بگیرد تا این اقدام مهم صورت بگیرد. موضوع مهم دیگر برگزاری کنگره ملی در اواخر ماه ژانویه سال میلادی است. سه کشور ضامن آتش بس ۲۰ ژانویه در سوچی گردهم میآیند تا شرایط را مهیا کنند و در نهایت، سه کشور در سطوحی در آن مذاکرات برای روند بهتر مذاکرات سوچی حضور خواهند یافت.
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان تاکید کرد: درخصوص حضور امریکا در مذاکرات سوچی من فکر نمیکنم این موضوع قطعی شده باشد.
پاسخ به اظهارات عادلالجبیر
قاسمی درباره اظهارات عادل الجبیر درباره ایران عنوان کرد: دوران دروغهای بزرگ پایان یافته است. همگان نسبت به اقدامات ایران در مبارزه با تروریسم آگاهی دارند. ایشان باید بدانند خرید بعضی چیزها با دلار نفتی میتواند در برخی از مقاطع کوتاه مدت کارساز شود ولی در طول زمان چیزی جز رسوایی و بدنامی برای وی و دولت ناآگاه وی به دنبال نخواهد داشت.
وی درباره راهبرد جدید امنیت ملی امریکا و اتهاماتی که متوجه ایران شده است، گفت: همانطور که از شخصیت ترامپ میتوان فهمید، شاهد خصومت نسبت به ایران هستیم. این موضوع قابل فهم است که ترامپ باید عصبانی باشد زیرا تروریستها در منطقه مکررا شکست خوردهاند و ایالات متحده در اعمال سیاستهای خود ناکام بوده است. اگر در محیط خردمندانه به این راهبرد نگاه کنیم، متن ناموزن، غیردقیق و بیمحتوایی است که قابل اعتنا نیست و تکذیب میشود که نمیتواند تاثیری بر سیاستهای دقیق و درست جمهوری اسلامی ایران در منطقه داشته باشد.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درباره پیشنهاد سرگئی لاوروف مبنی ایجاد اتحاد روسیه، ترکیه و ایران برای حل و فصل مسائل منطقهای اظهار داشت: ایران و روسیه، روابط مشخص و روشن و شفافی با ترکیه و روسیه داریم. ما همکاریهای مشخصی با آن دو کشور درخصوص سوریه و آستانه داریم که این همکاریها برای مبارزه با تروریسم و ایجاد ثبات در منطقه ایجاد میشود. ایجاد این اتحاد نیازمند گفتوگوهای بیشتری است و از طرف من نمیدانم آیا به صورت رسمی قراری برای این همکاری و همگرایی مطرح شده باشد.
«قدسکنی» فرزندش را در زندان به دنیا آورد/ درخواست از استرالیا برای حل و فصل پرونده
قاسمی در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا درباره آخرین وضعیت نگار قدسکنی، شهروند ایرانی محبوس در استرالیا و آخرین اقدامات وزارت امور خارجه برای آزادی وی تصریح کرد: دادگاه قدس کنی برگزار شده است. ایشان فرزندش را در زندان به دنیا آورد. با تلاشهای سفارت ایران و وزارت امور خارجه توانستیم تسهیلات بهداشتی و پزشکی لازم را فراهم کنیم ولی در مجموع از وضعیت ایشان بسیار نگران هستیم.
وی با بیان اینکه خانم قدسکنی هنوز وضعیت خوبی ندارند، خاطرنشان کرد: امیدوار هستم دولت استرالیا و دیگر مقامات این کشور با توجه به مسائل بشردوستانه در حل و فصل مسائل پرونده خانم کنی که به دراز کشیده هم است و ایشان با دردهای زیادی در دوران حبس روبهرو بوده، کمک کنند که این پرونده مختومه و ایشان آزاد شوند.
از ابتدای بهمن ماه مسئولان جدید و ساختار جدید وزارت خارجه را خواهیم داشت
سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص آخرین وضعیت تغییرات ساختاری در وزارت امور خارجه ابراز داشت: بحث تغییر ساختار در وزارت امور خارجه، ابتکار اولیهای از سوی آقای ظریف بود که از دو سال و نیم پیش مطرح بود. جلسات متعدد کارشناسی در درون و بیرون از وزارت امور خارجه در این باره برگزار شده و این موضوع مورد رسیدگی قرار گرفته است.
قاسمی اضافه کرد: در سرآغاز دولت دوازدهم، بخش اعظمی از این موضوع به سازمان استخدامی و اداری ارسال شد که تصویب شد و بخش دوم نیز تصویب شده است. این تغییرات در حال اجرا است. ما در حوزه دیگر نیز شاهد تغییرات هستیم نخست تغییر چیدمانی و مکانی و دیگر، تغییرات در حوزه فناوری و استفاده از فناوریهای نوین در وزارت امور خارجه.
وی با بیان اینکه کاستن از لایههای ساختاری میان وزیر و کارشناسان در این طرح دنبال شد، عنوان کرد: سه معاونت منطقهای منحل شود و دو معاونت سیاسی و اقتصادی ایجاد میشوند و ادارت کل با کمی ارتقا زیر نظر شخص وزیر انجام وظیفه میکنند. کاستن از دیوانسالاری و چابکسازی و ایجاد نشاط و تحرک بیشتر در میان پرسنل وزارت امور خارجه و استفاده بیشتر از استعدادها از دیگر اهداف این تغییرات است.
این دیپلمات عالیرتبه درباره معاونت اقتصادی نیز یادآور شد: برای بومیگرایی در حوزه اقتصادی برنامهریزی کردیم. سه اداره کل در معاونت اقتصادی طراحی شدهاند. امیدواریم با تشکیل معاونت اقتصادی بتوانیم چابکتر و فعالتر در تسهیلسازی روابط اقتصادی میان دستگاههای داخلی با خارج از کشور عمل کند. لازم است تاکید کنم ما به عنوان رابط هستیم و قرار نیست موازیکاری کرده و کار آنها را انجام دهیم بلکه میخواهیم از شرایط پسابرجام برای سرمایهگذاری بیشتر و ایجاد بازارهای جدید استفاده کنیم.
قاسمی درباره اسامی افراد برای منصوب شدن در سمتهای جدید نیز بیان کرد: قضاوت دراین باره زود است و این موضوع پس از طی مراحل نهایی خود رسما از سوی وزارت امور خارجه اعلام میشود. من اسامی مطرح شده را بیشتر گمانهزنی میدانم. ما از ابتدای بهمن ماه مسئولان جدید و ساختار جدید را خواهیم داشت.
وی درباره تلاشهای وزارت امور خارجه مبنی بر بهبود مناسبات ایران با کشورهای همسایه گفت: آقای ظریف مسائل منطقهای و ارتباط با همسایگان را از ابراولویتهای وزارت امور خارجه در چهار سال آتی دانستند. ما در این چهار ماه شاهد تحرک و تلاش وزارت امور خارجه هستیم. ما هر آنچه در توان داشتیم در بهتر شدن مناسبات دوجانبه با کشورهای همسایه و داشتن روابط متعادل و همه جانبه انجام دادهایم تا هم به سود دوطرف باشد و هم به صلح و ثبات منطقه کمک کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: اگر در برخی از حوزهها شاهد موفقیت نیستیم، علت آن عدم تلاش و شکست ما نیست بلکه علت آن رفتارهای خصمانه برخی از کشورهای همسایه است که بر جهل و ناآگاهی خود اصرار دارند که تلاش میکنند به صورت یکسویه و یکحانبه با منافع ایران مقابله کنند ولی زمان درس لازم را به آنها میدهد. ما امیدواریم در آینده شاهد روابط بهینهتری را با کشورهای همسایه تجربه کنیم.