گزارش ایلنا از حواشی مراسم تحلیف؛
از تَکرار روحانی برای حمایت از آزادی و حرمت اشخاص تا نمایش تصویر خاتمی و احمدینژاد در راهروی پارلمان و یاد نکردن از آیتالله
در حالی که مراسم تحلیف انتخابات ریاست جمهوری در صحن علنی مجلس برگزار شد، تصاویر مراسم تحلیف ادوار قبل در راهروها و گوشه و کنار ساختمان پارلمان مورد توجه میهمانان داخلی و خارجی قرار گرفت.
به گزارش خبرنگار پارلمانی ایلنا، مراسم تحلیف دوازدهمین دوره ریاستجمهوری در حالی در مجلس شورای اسلامی در حال برگزار شد که بسیاری از خبرنگاران اصلاحطلب و حامی دولت از حضور در این مراسم محروم ماندهاند. در این میان، علاوه بر ممانعت از ورود یکی از خبرنگاران ایلنا، خبرنگاران بسیاری دیگر از رسانههای حامی دولت نیز از گزارش مراسم تحلیف رییسجمهوری محروم شدند که از نکات جالبتوجه عدم حضور عکاس و خبرنگار روزنامه ایران و همچنین بسیاری از میهمانان خارجی در این مراسم بود.
همزمان درحالی که در روزهای گذشته صحبتهایی از عدم حضور رییسجمهوری افغانستان در این مراسم به گوش میرسید، اشرف غنی در لحظات آخر وارد خاک ایران شد و در این مراسم شرکت کرد اما عکاس رسمی رییسجمهوری افغانستان نیز ازجمله خبرنگاران و عکاسان محروم از گزارش مراسم تحلیف بود.
با این حال، در ادامه گزارشی از برخی حواشی جالبتوجه این مراسم که از طریق پیگیریهای دورادور خبرنگار ایلنا و همکاری برخی نمایندگان عضو فراکسیون امید حاصل شد را میخوانیم.
در شرایطی که تدابیر امنیتی ویژه برای برگزاری این مراسم در نظر گرفته شد و تمامی خیابانهای اطراف ساختمان پارلمان مسدود شدند، راهروهای پارلمان به تصاویری از مراسم تحلیف ادوار قبل مزین شده است که در این میان انتشار تصاویر حجتالاسلام سیدمحمد خاتمی مربوط به مراسم تحلیف ریاستجمهوری دوره نخست احمدینژاد جالبتوجه بود. این درحالی است که حجتالاسلام سیدمحمد خاتمی و محمود احمدینژاد روسای جمهوری پیشین بودند که امکان حضور در این مراسم را داشتند، مورد دعوت قرار نگرفته و در مراسم شرکت نکردند.
این درحالی بود که تصاویر مراسم تحلیف ادوار قبل نیز در راهروهای محل عبور نمایندگان مجلس و میهمانان داخلی و خارجی نصب شده است.
از دیگر سو درحالی که این مراسم تحلیف نخستین مراسم تحلیف ریاستجمهوری پس از درگذشت آیتالله هاشمی رفسنجانی بود، و انتظار میرفت حجتالاسلام روحانی در ابتدای سخنانش از این یار دیرین امام و رهبری یاد کند، صحبتی از هاشمی به میان نیامد. حال آنکه روحانی در ابتدای سخنانش از بسیاری از مسئولان و همراهانش نام برد.
حضور نیروهای تشریفات ارتش جمهوری اسلامی ایران در ورودیها، راهروها و معابری که برای عبور میهمانان داخلی و خارجی در نظر گرفته شده بود، ازجمله دیگر نکات جالبتوجه در این مراسم بود.
در ابتدای این مراسم علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی با خیر مقدم از میهمنانان داخلی و خارجی حاضر در این مراسم، به ترتیب درجه اهمیت از آنان با اشاره به اسامی کشورشان نام برد. این درحالی بود که حضور فدریکا موگرینی مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا بهعنوان یکی از مقامات ارشد حاضر در مراسم، در صحن علنی مجلس بسیار جلبتوجه میکرد و با استقبال برخی نمایندگان روبرو شد.
علی لاریجانی همچنین در سخنانی ضمن خیرمقدم ویژه به حجتالاسلام حسن روحانی برای حضور در این مراسم تحلیف در صحن علنی مجلس، تجربیات ٤ ساله دولت یازدهم و تلاش مجاهدانه این دولت را ستود و از امنیت کشور ، همکاری و تعامل با دیگر قوا و توجه به رهنمودهای رهبری ازجمله نکات مهم در دولت یازدهم و دوران نخست ریاستجمهوری روحانی یاد کرد.
در ادامه حجتالاسلام حسن روحانی با حضور در جایگاه سخنرانان مجلس، در مقابل نمایندگان ملت سوگند یاد کرد و این درحالی بود که آیتالله آملی لاریجانی نیز بنابر قانون در کنار روحانی ایستاد.
از نکات جالب توجه این بود که روحانی هنگامی که در حال قرائت متن سوگند نامه بود، جمله «از آزادی و حرمت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است، حمایت کنم» رو تکرار کرد.
غیبت هاشمی و خاتمی و دعوت از بیت امام و یار امام
در این میان و در شرایطی که با غیبت حجتالاسلام سیدمحمد خاتمی و محمود احمدینژاد هیچکدام از روسای جمهوری پیشین که در قید حیات بوده یا داخل کشور هستند، در این مراسم حضور نداشتند، جای خالی آیتالله هاشمی رفسنجانی که چند ماه پیش درگذشت هم کاملاً حساس میشد. موضوعی که از قضا در روزهای اخیر بسیار مورد توجه افکار عمومی و کاربران در فضای مجازی قرار گرفته بود.
حسامالدین آشنا مشاور فرهنگی رییسجمهوری نیز در روزهای اخیر با انتشار تصویری از آیتالله هاشمی به این غیبت موثر اشاره کرده بود. آیتالله هاشمی رفسنجانی بهعنوان یکی از بزرگان انقلاب، همواره پشتیبان روحانی و دولت یازدهم بود. البته در این مراسم تحلیف و در غیات آیتالله هاشمی، همسر و فرزندان ایشان جزو مدعوین مراسم بودند. همچنین آنچنان که علیرضا رحیمی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در کانال تلگرامی خود اعلام کرد، برای نخستینبار تمام اعضای بیت حضرت امام به مراسم تحلیف دعوت شده بودند.
حضور فریدون در مراسم تحلیف
بجز غیبتهای خبرساز برخی چهرهها اما حضور یکی از چهرههای نزدیک به روحانی در مراسم تحلیف نیز مورد توجه خبرنگاران قرار گرفت. حسین فریدون برادر حسن روحانی و دستیار ارشد رییسجمهوری که چندی پیش بهدلیل برخی مسائل با حکم قضایی روبرو شده و با تودیع وثیقه آزاد شد، در این مراسم در یکی از صندلیهای نمایندگان و در ردیفهای انتهایی صحن نشسته بود.
گمانهزنیها شکست خورد؛ روحانی از کابینهاش رونمایی نکرد
از دیگر نکات جالبتوجه در مراسم تحلیف امروز این بود که برخلاف گمانهزنیهای روزهای اخیر، حسن روحانی از تقدیم فهرست وزرای پیشنهادی خود به مجلس خودداری کرد. در روزهای گذشته گمانهزنیهای بسیاری درباره اعضای دولت دوازدهم مطرح شده و بسیاری از گزینههای احتمالی تصدی ۱۸ وزارتخانه و دیگر ارکان کابینه دوازدهم مشخص شدهاند. این درحالی است که برخی اعضای دولت یازدهم، مشاوران و نزدیکان رییسجمهوری و نمایندگان مطلع از نحوه چینش کابینه، در این رابطه اطلاعرسانی کرده بودند.
فهرستی که البته آنچنان مورد توجه اصلاحطلبان و جریان حامی دولت قرار نگرفته بود و به نظر میرسد عدم معرفی فهرست وزرای پیشنهادی در مراسم تحلیف که برخلاف مراسم تحلیف دولت یازدهم صورت گرفت، بار دیگر امید به اعمال تغییرات در برخی وزارتخانههای حساس را در اردوگاه اصلاحطلبان زنده کرد.
ازطرفی برخی معتقدند علت معرفی فوری وزرای پیشنهادی دولت یازدهم در مراسم تحلیف دوره قبل بیش از هر چیز بهدلیل وضعیت وخیم کشور پس از تحمل هشت سال مدیریت احمدینژاد در کشور بود و همین مسئله منجر به آن شده بود که روحانی در آن زمان بدون فوت وقت نسبت به معرفی وزرای پیشنهادی خود اقدام کند. حال اما به نظر میرسد روحانی تمایل دارد از مهلت ۱۰ روزه خود پس از مراسم تحلیف استفاده کند و شاید همین تامل بیشتر بتواند منشاء تغییراتی در کابینه دوازدهم باشد.
عکس یادگاری میهمانان خارجی و بیتوجهی به موگرینی
در پایان مراسم تحلیف ریاستجمهوری، ابتدا میهمانان خارجی حاضر در مراسم با حجتالاسلام حسن روحانی و رؤسای قوا عکس یادگاری انداختند که در این میان محلی که برای ایستادن فدریکا موگرینی درنظر گرفته شده بود، مورد توجه خبرنگاران، عکاسان و اصحاب رسانه قرار گرفت. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که ازقضا رابطهای بسیار گرم با دولت روحانی و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دارد، در گوشهای ایستاده بود و این درحالی بود که انتظار میرفت باتوجه به رتبه بالای سیاسی و تشریفاتیاش، جایی در میانه جایگاه میهمانان خارجی بیاستد.
در ادامه نیز روسای سهقوه در یک نشست خبری کوتاه به بیان نکاتی درباره عملکرد دولت قبل و نحوه فعالیت دولت دوازدهم پرداخته و بر لزوم معرفی هرچه سریعتر اعضای کابینه تاکید کردند.