روسیه، ایران را از جزییات توافق با آمریکا درباره سوریه آگاه کرده بود
مشاور وزیر امور خارجه تاکید کرد: پیش از آنکه مسکو و واشنگتن بر سر آتش بس به توافق نهایی برسند، روسها یادداشتی را به ما دادند و ایران را از جزئیات احتمالی توافقشان با امریکا آگاه کردند.
حسین شیخالاسلام در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی ایلنا، با اشاره به برقراری آتشبس یک هفتهای در سوریه بر اثر توافق آمریکا و روسیه گفت: ایران از هر گونه آتشبس در سوریه که موجب جلوگیری از کشتار مردم بیگناه و همچنین عدم تخریب زیرساختهای سوریه شود، استقبال کرده و آن را گامی به جلو برای حلوفصل بحران سوریه قلمداد میکند.
شرط ایران برای برقرری آتش بس در سوریه
او با یادآوری اینکه دولت سوریه نیز با این آتشبس موافقت کرده است، اظهار داشت: ایران درخصوص برقراری آتشبس در سوریه شرطی هم دارد و آن، این است که نباید آتشبس به فرصتی برای بازسازی و ترمیم گروههای تروریستی و همچنین طراحی توطئه توسط آنها، عربستان و آمریکا علیه دولت و ملت سوریه تبدیل شود.
این تحلیلگر مسائل سوریه با بیان اینکه آنچه بیش از آتش بس اهمیت دارد، چگونگی اجرای آن و همچنین پایبندی طرفین به خصوص طرف آمریکایی به آن است، یادآور شد: ما قبلا مشاهده کردیم که با وجود آتش بس، گروههای تروریستی با انجام توطئه، منطقه استراتژیک خانطومان را از دست نیروهای محور مقاومت خارج کردند و تلفاتی را هم وارد ساختند که البته اقدام آنها با پاسخ آتشین ارتش سوریه و نیروهای محور مقاومت همراه بود.
آتشبس فرصت خوبی است تا به غیرنظامیان امدادرسانی شود
شیخالاسلام ادامه داد: آتش بس فرصت خوبی است تا به غیرنظامیان امدادرسانی شده و کمکهای انساندوستانه را به آنها رساند. از سوی دیگر، نیروهای ارتش سوریه میتوانند جایگاه خود را بیش از پیش تثبیت کنند.
او آتشبس ایجاد شده در سوریه را فرصت مناسبی برای تعیین گروههای تروریستی از گروههای معارضه واقعی برشمرد و تصریح کرد: قرار است در این مدت، در خصوص اینکه چه گروههای تروریستی هستند و چه گروههایی به دنبال راهکار سیاسی در جهت حل بحران سوریه هستند نیز رایزنی شود. نکته مهم دیگر، آن است که نباید از اجازه داد گروههای تروریستی از فرصت ایجاد شده در آتشبس برای انتقال نیروها و انبار تسلیحاتیشان به مناطق معارضه استفاده کنند.
روسیه ایران را از جزئیات توافق با آمریکا درباره سوریه آگاه کرده بود
مشاور وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که ایران تا چه اندازه در متن و بطن رایزنیهای روسیه و آمریکا درباره سوریه بوده است؟ خاطرنشان کرد: پیش از آنکه مسکو و واشنگتن بر سر آتشبس به توافق نهایی برسند، روسها یادداشتی را به ما دادند و ایران را از جزئیات احتمالی توافقشان با آمریکا آگاه کردند.
شیخالاسلام با اشاره به رایزنیهای مستمر ایران و روسیه درباره سوریه ابراز داشت: ما چندی پیش شاهد سفر میخاییل باگدانف، نماینده ویژه پوتین در امور خاورمیانه به تهران بودیم. روز دوشنبه نیز آقای جابری انصاری، معاون آقای ظریف به مسکو سفر کرد که طی آن طرفین درخصوص آخرین تحولات سوریه و همچنین خاورمیانه و نحوه همکاری با یکدیگر گفتوگو میکنند.
ایران در مذاکرات نهایی در عرصه بینالمللی درخصوص سوریه حاضر خواهد بود
او در پاسخ به این سوال که آیا حضور مستقیم ایران در مذاکره با آمریکا نمیتوانست منافع کشور را در خصوص سوریه بیشتر تامین کند؟ بیان کرد: تنها رایزنی مستقیم ما با آنها در خصوص برجام است. ما در خصوص مسائل منطقهای با امریکاییها به صورت مسقتیم مذاکره نمیکنیم.
سفیر پیشین ایران در سوریه افزود: البته ایران در مذاکرات نهایی در عرصه بینالمللی درخصوص سوریه حاضر خواهد بود اما باید دانست که ایران در سوریه حضور دارد و موفقیت در مبارزه با تروریسم نیز بستگی به همکاری با ایران دارد.
سیاست ایران در سوریه، حفظ و پشتیبانی از محور مقاومت است
شیخالاسلام در خصوص اشتراکنظر و اختلاف دیدگاه ایران و روسیه درباره سوریه عنوان کرد: روسیه در سوریه منافع خود را دارد و به خاطر منافع خود هم در سوریه وارد شده است. سیاست ایران در سوریه، حفظ و پشتیبانی از محور مقاومت است و این در حالی است که استکبار جهانی میخواهند محور مقاومت را تضعیف کند.
او عدم تجزیه سوریه، حفظ تمامیت ارضی، جلوگیری از کشتار بیشتر مردم، حق مردم سوریه برای تعیین سرنوشت خود و مبارزه با تروریسم را از عمده اصول همکاری ایران و روسیه در سوریه برشمرد.
ترکیه پس از کودتا با ترکیه پیش از کودتا متفاوت است
این دیپلمات عالی کشورمان درباره رویکرد ترکیه در سوریه نیز گفت: قضاوت درباره رویکرد کشورها باید براساس رفتارهای آنها باشد. ترکها هماکنون با برقراری آتش بس در سوریه موافقت کردهاند. اگر موافقت آنها واقعی باشد باید دید آیا خط امدادرسانی و ارسال تسلیحات و تجهیزات از ترکیه به گروههای مسلح متوقف و بسته میشود یا خیر؟ باید دید آیا ترکیه از تردد تروریستها به سوریه جلوگیری میکند یا خیر؟ و آنکه ترکیه نفت و اجناس مسروقه سوریه را خریداری میکند یا خیر؟
شیخالاسلام با بیان اینکه ترکیه پس از کودتا با ترکیه پیش از کودتا متفاوت است، اظهار داشت: کودتا در ترکیه نشان داد که غربیها برخلاف حرفهایشان پشت آنکارا نیستند و دروغ میگویند. حال باید دید این مسئله تا چه اندازه موجب شده است تا دولت این کشور چشمهایشان را باز کند و واقعیات را ببیند.
وی با اشاره به مسائل کردی تصریح کرد: برنامه استراتژیک امریکا و رژیم صیهونسیتی، تقسیم در خاورمیانه و تجزیه کشورها و ایجاد کشورهای جدید براساس قومیت و مذهب است که این برنامه بسیار خطرناکی است. یکی از این کشورها، کردستان است که ترکیه نیز نسبت به آن احساس خطر میکند و به همین خاطر آنها باید متوجه برنامه امریکاییها در این خصوص باشند.
امتیاز آمریکا به ترکیه برای نزدیک شدن به ایران و روسیه
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی اضافه کرد: یکی از امتیازاتی که امریکا به ترکیه داد تا به ایران و روسیه نزدیک نشود، آن بود که اجازه داد تا ترکیه به شمال سوریه برود تا از نزدیکی و متصل شدن کانتونهای کردی به یکدیگر در شمال سوریه جلوگیری کند و این شکست راهبردی برای امریکاست زیرا دو نیروی متحدش یعنی کردها و ترکیه با یکدیگر به جای همکاری، در حال مبارزه و جنگیدن هستند.
بزرگترین بازنده سوریه، عربستان است
شیخالاسلام در خصوص وضعیت کنونی عربستان در سوریه هم گفت: بزرگترین بازنده سوریه، عربستان است. آنها به خاطر مخالفت با بشار اسد، میلیاردها دلار را صرف ساختن گروههای تروریستی و پرورش تروریستها کردند اما هماینک تروریستها به جان خود آنها افتادهاند.
او با بیان اینکه همه دنیا دیگر میدانند که داعش و گروههای تروریستی تکفیری عربستان به وجود آمدهاند، یادآور شد: اگر بخواهیم از مواردی که آمریکا به صورت علنی به داعش و گروههای تروریستی دیگر کمک کرد، چشمپوشی کنیم، یکی از بدبختیها و بدبیاریهای آمریکا آن است که متحدش عربستان است که تقویتکننده تروریستهاست و به همین خاطر مجبور است ضمن اینکه تروریستها را نفی کند، با آنها مبارزه کند.