خبرگزاری کار ایران

ابوالفتح در گفت‌وگو با ایلنا:

ایران نمی‌خواهد مذاکرات طولانی شود/ مردم در سختی هستند و انتظار دارند با یک سلام ساده مشکلات برطرف شود

ایران نمی‌خواهد مذاکرات طولانی شود/ مردم در سختی هستند و انتظار دارند با یک سلام ساده مشکلات برطرف شود
کد خبر : ۱۶۲۴۱۰۳

تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل گفت: مردم در سختی و تنگنا هستند و فشارهای اقتصادی روی آن‌ها سنگینی می‌کند. دوست دارند یک سلام و علیک ساده بتواند گره‌ای از کار باز کند. این اثرات روانی ماجرا است اما خود آمریکایی‌ها می‌گویند که تحریم ها یک تار عنکبوت است. مسئله این است که توافق هسته‌ای برجام فقط بخشی از تحریم‌ها را تعلیق کرده و حالا تحریم‌های موشکی، منطقه‌ای و حقوق بشری وجود دارد. هر نهاد و هر شخصی در این مملکت پنج یا شش بار به هر عنوان تحریم شده و باید همه این‌ها برداشته شود. بعد از انجام این کارها می‌توان بررسی کرد آیا سرمایه‌گذاران خارجی می‌آیند و کسب و کار می‌کنند؟

امیرعلی ابوالفتح کارشناس ارشد حوزه سیاست خارجی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، در توضیح اهمیت زمان به سرانجام رسیدن مذاکرات ایران و آمریکا و تمایل یا عدم تمایل طرفین به کوتاه شدن زمان مذاکرات تصریح کرد: این موضوع را باید از اعضای هیئت مذاکره‌کننده پرسید اما اگر بحث مکانیزم ماشه مطرح نباشد، طولانی شدن مذاکرات خیلی به ضرر ایران نیست. البته مذاکرات به‌طور کلی طولانی است. ترامپ اصرار دارد که زودتر به توافق برسد، اما این موضوع راحت نیست. اگر می‌خواست به برجام برگردد، بعد از ۱۳۰ صفحه متن نوشته شده، باید ببیند که در بخش‌های فنی چه باید بکند و در بخش‌های تحریمی و اقتصادی چه اقداماتی لازم است. نمی‌دانم وقتی می‌گویند مذاکرات طولانی است، منظورشان چیست. آیا دو ماه طولانی است؟ پنج ماه طولانی است؟ یا سه روز طولانی است؟ 

ایران نمی‌خواهد مذاکرات طولانی شود و این تاخیر به نفع ایران نیست

وی با بیان اینکه ایران نمی‌خواهد مذاکرات طولانی شود، عنوان کرد: این بحث موضوع پیچیده‌ای است. اکنون آمریکایی‌ها از برجام خارج شده‌اند. اگر آمریکا برجام را قبول دارد، می‌توانند ظرف سه روز به برجام برگردند. همین که بخواهند تحریم‌ها را لیست کنند، خود آن زمان‌بر است. نحوه بازرسی‌ها و همه این مسائل جای بحث دارد. واقعاً فکر نمی‌کنم این تاخیر به نفع ایران باشد. البته ایران عجله‌ای هم ندارد.

مردم در سختی هستند و انتظار دارند با یک سلام ساده مشکلات برطرف شود

این تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل در خصوص رفتارهای هیجانی داخلی به ویژه در زمینه اقتصادی و امکان رفع تحریم‌های وضع‌شده از سوی آمریکا، اظهار کرد: این موضوعات نباید آنقدر حساس باشد و این بر عهده رسانه‌هاست که آن را بشکافند. بالاخره مردم در سختی و تنگنا هستند و فشارهای اقتصادی روی آن‌ها سنگینی می‌کند. دوست دارند یک سلام و علیک ساده بتواند گره‌ای از کار باز کند. این اثرات روانی ماجرا است اما خود آمریکایی‌ها می‌گویند که تحریم ها یک تار عنکبوت است که اگر کسی در آن بیفتد، به این راحتی‌ها نمی‌تواند بیرون بیاید. تنها این نیست بلکه کنگره هم یک سری از تحریم‌ها را تصویب کرده است. مسئله این است که توافق هسته‌ای برجام فقط بخشی از تحریم‌ها را تعلیق کرده و حالا تحریم‌های موشکی، منطقه‌ای و حقوق بشری وجود دارد. هر نهاد و هر شخصی در این مملکت پنج یا شش بار به هر عنوان تحریم شده و باید همه این‌ها برداشته شود. بعد از انجام این کارها می‌توان بررسی کرد آیا سرمایه‌گذاران خارجی می‌آیند و کسب و کار می‌کنند؟

ما ایرانی‌ها باید یاد بگیریم زیر بار تحریم‌ها زندگی کنیم

وی با یادآوری اقدامات اروپایی‌ها پس از خروج آمریکا از برجام، بیان کرد: بخشی از این بحث به دولت‌ها مربوط می‌شود که می‌گویند ما نمی‌توانیم شرکت‌ها را مجبور کنیم که با ایران تجارت کنند. این یک داستان بسیار پیچیده است. من که خودم بارها گفته‌ام، ما ایرانی‌ها باید یاد بگیریم زیر تحریم‌ها زندگی کنیم و خیلی امیدی نداشته باشیم که تحریم‌ها برداشته می‌شود. این‌ها یک تحریم را برمی‌دارند، همان تحریم را سه بار دیگر اعمال می‌کنند. در همین سوریه است که چند ماه است که اسد سرنگون شده و به قول خودشان دیکتاتوری از بین رفته است و جشن گرفتند یک ذره از تحریم‌های آمریکا برداشته نشده است. مردم امیدوارند؛ به این دلیل که اطلاعات کافی ندارند. یک مقدار خوشبین هستند و یک مقدار به خاطر فشارهای زیاد، واکنش‌های هیجانی نشان می‌دهند. اما کسی که اطلاعات بیشتری دارد، خیلی امیدوار نیست که مثلاً شب بخوابیم و فردا صبح بیدار شویم و ببینیم که با دنیای بی‌تحریم مواجه هستیم.

اگر مذاکرات وابسته به اروپا و اسرائیل بود همین روند هم آغاز نمی‌شد

این کارشناس حوزه سیاست خارجی در رابطه با نقش سایر بازیگران بین‌المللی و داخلی آمریکا در روند مذاکرات پیش‌رو، اظهار کرد: همه بازیگران تاثیرگذار هستند اگر دولت آمریکا تصمیم به اجرای یک سیاستی بگیرد اروپایی‌ها که امکان ندارد و توانش را ندارند که بتوانند جلوی آمریکا را بگیرند. بضاعت آن‌ها خیلی کمتر از آن چیزی است که ما تصور می‌کنیم و بسیار ضعیف‌تر از آن هستند که بخواهند جلوی آمریکا را بگیرند. قضیه اوکراین و تعرفه‌ها به وضعیت ایران ارتباطی ندارد، اما می‌تواند تخریب‌هایی ایجاد کند و فضای غبارآلودی به وجود آورد. اگر دولت آمریکا تصمیم بگیرد که با ایران توافق کند یا توافق نکند، اروپایی‌ها نمی‌توانند جلوی آن را بگیرند. در گذشته نیز در مورد برجام، تلاش‌های زیادی انجام شد، اما موفق نشدند. اکنون نیز در تلاش هستند. اگر وابسته  به نتانیاهو هم بود که اصلا مذاکرات به سادگی شکل نمی‌گرفت.

اکثر قریب به اتفاق مردم آمریکا با مذاکره ایران و دولتشان موافقند

وی افزود: در مورد داخل آمریکا، نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که اکثر قریب به اتفاق مردم آمریکا با مذاکره موافقند اما نکته منفی این است که تقریباً به همان اندازه نیز موافق حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران هستند. فعلاً دموکرات‌ها تاثیرگذار نیستند و حاکمیت یکدست شده و انتخابات ۲۰۲۴ دموکرات‌ها را شوکه کرده است. اگر آن‌ها بتوانند در انتخابات ۲۰۲۶ موقعیت خود را در کنگره تحکیم کنند، از اثرگذاری بیشتری برخوردار خواهند شد. اما در حال حاضر به عنوان یک نیروی معارض، نمی‌توانند جلوی دونالد ترامپ را بگیرند.

دموکرات‌ها شاید مخالف اقدامات ترامپ باشند ولی جلوی توافق را نمی‌گیرند 

ابوالفتح تاکید کرد: توافق با ایران یکی از برنامه‌های کاری دموکرات‌ها بوده و در مورد برجام خیلی هم مخالفت نمی‌کنند. اگرچه ممکن است در مورد اقدامات دیگر ترامپ مخالف باشند، اما به نظر نمی‌رسد که بخواهند جلوی توافق را بگیرند، مگر اینکه توافق به گونه‌ای باشد که از نظر دموکرات‌ها منافع ملی آمریکا را به خطر بیندازد. البته این ممکن نخواهد بود چون جمهوری‌خواهان به مراتب سخت‌گیرتر از دموکرات‌ها هستند.

وی در پاسخ به این سوال که به نظر شما آیا مذاکرات مثبت خواهد بود، گفت: این سوال را آقای عراقچی هم نمی‌تواند جواب دهد اما امیدوارم که مثبت باشد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز