در نشست کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس انجام شد:
ماموریت رییس کمیسیون قضایی و حقوقی به دستگاهها برای ارائه گزارش از نحوه اجرای قوانین حوزه مرزی
رییس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس به مسئولان حاضر در نشست امروز این کمیسیون ماموریت داد تا گزارش تحلیلی و آماری به این کمیسیون از نحوه اجرای قوانین و آییننامههایی که پیرامون معیشت مرزنشینان است، ارائه دهند.
به گزارش ایلنا، نشست کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی به منظور بررسی قانون ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی(کولبری و ملوانی) و ایجاد اشتغال پایدار مرزنشینان با حضور رییس و اعضای کمیسیون، فرهاد شهرکی، محمد نور دهانی، عثمان سالاری و احمد انارکی محمدی از نمایندگان مناطق مرزی در مجلس، سردار گودرزی فرمانده مرزبانی فراجا، حسنپور مدیر کل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان، شجاعی فرمانده مرزبانی استان سیستان و بلوچستان، فرمانده مرزبانی استان خراسان رضوی، مدیر کل واردات گمرک جمهوری اسلامی ایران و امیری اصفهانی معاون سیاسی و امنیتی دادستان کل کشور و همایونی فر مدیرکل امور اقتصادی و توسعه منطقه ای وزارت کشور، معاون حقوقی و امور مجلس فراجا، کرمی مدیرکل آموزش و پژوهش سازمان قضایی نیروهای مسلح، مدیر کل دفتر مقررات سازمان توسعه تجارت ایران، استاندار استانهای خراسان رضوی و معاون استاندار سیستان و بلوچستان برگزار شد.
مسئولان مربوطه در این نشست به بررسی مشکلات موجود در مسیر فعالیت مرزنشینان و سایر چالشهای موجود در این حوزه از قبیل قاچاق سوخت و سایر اقلام و جانمایی و زیرساخت نامناسب بازارچههای مرزی و موانع موجود در حوزه حمل و نقل و تردد از مرزها اشاره کردند.
سردار گودرزی فرمانده مرزبانی فراجا نیز در این نشست با بیان اینکه 38 میلیون جمعیت کشور در حوزه مرزها هستند، بر ضرورت تجمیع قوانین در این حوزه تاکید و برای همکاری در این زمینه در جهت حمایت از مرزنشینان اعلام آمادگی کرد.
علی آذری در تشریح جزییات این نشست گفت: این نشست در پی بازدیدهای میدانی کمیسیون قضایی و حقوقی از حوزههای مرزی کشور برگزار شد کمااینکه اخیرا بازدیدی از مرز سیستان و بلوچستان با پاکستان و منطقه آزاد چابهار داشتیم.
نماینده مردم قوچان و فاروج در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: توجه به ۱۵ مرزی که در کشور وجود دارد از اهمیت بسزایی برخوردار است کمااینکه دولت در تلاش است که به این مرزها هویت بدهد تا در اقتصاد و معیشت مرزها رونقی ایجاد شود.
آذری با اشاره به نتیجه برگزاری این نشست، تصریح کرد: هماکنون در حوزه قوانین مرزی با مشکل مواجه هستیم و اگر نیاز است که دولت به یک مطلوبی در حوزه مرزی برسد باید روند تنقیح قوانین در این حوزه از طریق مجلس و دولت در قالب ارائه طرح یا لایحه تسریع شود.
وی افزود: با توجه به اینکه حوزه مرزبانی در کشور به سختی مدیریت میشود بنابراین در این نشست بر ضرورت سادهسازی حوزه مدیریت این بخش تاکید شد و لازم است در این زمینه از طریق رایزنی با معاونت حقوقی دولت هر چه سریعتر به نتیجه مطلوبی برسیم.
این نماینده مردم در مجلس دوازدهم، یادآور شد: تصمیماتی که ما در تهران برای مرزهای کشور میگیریم نباید برای تمام مرزها اعم از مرزهای سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، باجگیران یا دوغارون یکسان باشد بنابراین لازم است در این زمینه واگذاری تصمیمات با حکمرانی استانی مدنظر قرار گیرد کمااینکه دولت نیز این موضوع را در قالب ادبیات گفتگو و سیاسی مطرح کرده است، ضمن اینکه در این راستا باید از ظرفیت مناطق آزاد در نظر گرفته شود.
سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: البته در این زمینه نیز مشکلی که وجود دارد این است که مشخص نیست تصمیم گیری با منطقه آزاد است یا با حکمران محلی بنابراین لازم است این موضوع نیز ساماندهی شود چرا که مناطق آزاد میتوانند توسعه نامتوازن کشور را به سمت متوازن ببرند که به توزیع عادلانه ثروت بین مردم و تامین رفاه اجتماعی منتهی شود.
فرهاد شهرکی نیز گفت: استان سیستان و بلوچستان که با دو کشور هم مرز است، محرومترین مردم کشور و بیشترین درصد بیکاری را داشته و در تمام شاخصهای توسعه پایینترین رقم را دارد.
نماینده مردم زابل، زهک، نیمروز، هامون و هیرمند در مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: متاسفانه این منطقه فاقد آب و هوای مناسب است کما اینکه بیش از ۱۲۰ روز طوفان ریزگرد دارد که حیات بشر را به خطر میاندازد ضمناینکه تاکنون نتوانستهایم در تامین حقابه آنها موفق عمل کنیم و در این منطقه تنها فرصت هم مرزی با دو کشور کمتر توسعهیافته وجود دارد.
این نماینده مردم در مجلس دوازدهم، با اشاره به اینکه در دهههای ۷۰ و ۸۰ این منطقه تنها مرز پر رونق کشور را داشته است، افزود: دخالت دولتها باعث بروز مشکلاتی در این حوزه شده و معیشت مردم به خصوص کشاورزان این منطقه را تحت تاثیر قرار داده است و برای رفع این مشکل باید اجازه داده شود در تجارتهای مرزی این استان، تجربه دهههای قبل مورد استفاده قرار گرفته و مشکلات حوزه کشاورزی این منطقه رفع شود.
محمدنور دهانی نماینده مردم سراوان، سوران، سیب و مهرستان در مجلس شورای اسلامی نیز تصریح کرد: متاسفانه برخی بازارچههای این منطقه به ویرانه تبدیل شدهاند ضمناینکه ما آمارهای ارائه شده از سوی مسئولان در این حوزه را نمیپذیریم.
عضو کمیسیون قضایی و حقوقی در مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: مرزبانان زحمات زیادی برای اداره مرز میکشند بنابراین لازم است تدابیری از سوی مسئولان مربوطه برای افزایش حقوق و دستمزد آنها و تامین تجهیزات مورد نیازشان اتخاذ شود.
عثمان سالاری با اشاره به اینکه مرزهای حوزه انتخابیهاش مشکل امنیتی، قومی یا قاچاق ندارد افزود: متاسفانه در این منطقه هیچ گونه مبادلات تجاری با افغانستان انجام نمیشود ضمن اینکه وجود مراکز متولی متعدد، کار را برای فعالیت در این مرز سخت کرده است.
نماینده مردم تربت جام، تایباد و باخرز و صالح آباد در مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: اقداماتی که تاکنون از سوی مسئولان در مرزها انجام شده اشتباهاتی داشته بنابراین لازم است ضمن تجدیدنظر در رویههای موجود در این حوزه نسبت به ایجاد اشتغال پایدار برای مردم مرزنشین اقدام شود.