تاجرنیا در گفتوگو با ایلنا:
با وجود تایید صلاحیت ۶ تا ۱۰ کاندیدا، باز هم شاهد انتخابات دوقطبی خواهیم بود
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی گفت: در این انتخابات علیرغم تایید بین شش تا ده تا کاندیدا باز هم در انتها یک انتخابات دوقطبی را شاهد خواهیم بود بدون شک جریان اصول گرا که تشکیل دهنده دولت بودند مانند دوره گذشته یک پای این دوقطبی خواهند بود و بسته به اینکه جریان اصلاح طلبی وارد انتخابات میشود یا از کاندیدایی حمایت میکند یا خیر فکر میکنم فرد دیگری هم از قطب دیگر تشریف میآورد
علی تاجرنیا در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، این حجم از ثبت نام کاندیداها را ناشی از فقدان نهادینه شدن جریان حزبی در کشور دانست و گفت: احساس میکنیم که نسبت به گذشته در عرصه سیاسی شاهد یک پسرفت بودیم، کاندیداهایی که به نوعی کاندیداهای احزاب هستند، عملا امکان حضور آن طور که باید و شاید پیدا نمیکنند اما در عوض کاندیداهای مختلفی خودشان را در این عرصه رقابت میگذارند در حالی که خیلی از آنها از کسب حداقل آرا برای حتی انتخابات شورای شهر یا مجلس هم عاجز هستند اگر چه چهرههایی در اندازهی ریاست جمهوری در بین کاندیداها هست اما این میزان تعدد به نظر من و اختلاف سطح در مورد کاندیداها خصوصا بعد از اصلاح قانون انتخابات بیشتر نشاندهنده یک پوسته و ظاهری از دموکراسی در کشور است.
وی افزود: اگر به عملکرد شورای نگهبان برگردیم، در دورههای گذشته طبیعتا به نظر من شورای نگهبان بیش از این که نقش مطابقت شرایط کاندیداها با شرایط مندرج در قانون اساسی را داشته باشد، بیشتر سعی میکند که انتخابات را به گونهای مدیریت کند که بخشی از کاندیداها که احتمال رای آوری هم داشتند و کاندیدای احزاب بودند، اصلا وارد جرگه انتخابات نشوند و از آن طرف هم پیش بینی میکنم شورای نگهبان یک ترکیب زیر ده نفر را تایید خواهد کرد که بیش از چهار، پنچم از جریان اصولگرا خواهد بود و آنها هم بیشتر سعی میکنند، در رقابتهای انتخاباتی زمان دفاع از برنامه را به نوعی تقسیم کنند و بخش عمدهای از کاندیداها پوششی خواهند بود حتی اگر تا لحظات آخر در انتخابات بمانند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب یادآور شد: تا الان به نظر نمیرسد، تغییر نگرشی در شورای نگهبان نسبت به دورههای قبل ایجاد شده باشد.
تاجرنیا در پاسخ به این سوال که به نظر شما میزان مشارکت در انتخابات پیشرو چقدر خواهد بود، گفت: احساسم این است که اگر انتخابات در زمان خودش یعنی سال بعد و در پایان دوره آقای رییسی برگزار میشد، بدون شک میزان مشارکت مردم بالای شصت درصد بود، به جهت اینکه احساس میکردند شرایط کشور به گونهای است که با انجام یک دوره دولت آقای رییسی نیاز به یک تغییر وجود دارد. الان با توجه به شرایط پیش آمده و هدفگذاری برخی برای ادامه مسیر دولت گذشته که در صحبتها و سخنان چهرههای موثر هم وجود دارد، احساس میکنم که میزان مشارکت از آنچه که در سال آتی انتظار میرفت کمتر باشه ولی از جهاتی نسبت به انتخابات قبلی ریاست جمهوری و مجلس اخیر به نظر من بیشتر خواهد بود، به دلیل اینکه در آنجا بخشی از مردم کاملا احساس کردند که امکان تغییر یا دگرگونی وجود ندارد و طبیعتا الان سعی میکنند به سمت کسانی برند که از عقلانیت بیشتر و تدبیر بیشتری برای حکمرانی برخوردار باشند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب عنوان کرد: تا اینجای کار دو کاندیدای مطرح اصلاحطلبان به هر دلیلی ثبت نام نکردند، که برمیگردد به مسائلی که پشت پرده انتخابات وجود دارد. بنابراین خیلی مهم است که از بین کاندیداهای موجود کسانی که حداقلهای جریان اصلاحطلبی را داشته باشند، تایید صلاحیت شوند. اگر این اتفاق بیافتد، بنظر من رویکرد اصلاحطلبان در این دور نسبت به دوره گذشته، رویکرد مشارکت در انتخابات خواهد بود اما شرط لازم آن، این است که بتوانند کاندیدایی با هویت اصلاح طلبی پیدا کنند لذا این به نظر من به عملکرد شورای نگهبان و تایید کاندیداهای ثبت نامکننده خیلی بستگی دارد. آقای صدر و ظفرقندی دو تن از مطرحترین کاندیداهای جبهه اصلاحات بودند.
وی یادآور شد: در جریان اصلاحطلبی بدون شک برخی از احزاب به دلیل داشتن گفتمان پیشرو و همچنین تشکیلات منسجم جزو موثرترین احزاب در گروههای اصلاحطلبی هستند و انتخاباتهای گذشته نشان داده اگر این ها حضور پیدا میکردند نه در انتخابات مجلس و نه در ریاست جمهوری هیچ کدام از کاندیداهایی که به نوعی خودشان را منتسب به اصلاح طلبی می دانستند هم رای نمیآوردند. به هر حال حضور اینها در انتخابات میتواند معادلات را تغییر دهد.
تاجرنیا در خصوص احتمال تایید صلاحیت زنان ثبت نام شده در انتخابات ریاست جمهوری گفت: ببینید من فکر میکنم که از ابتدا در قانون اساسی بایستی رجل سیاسی به صورت شفافتری مطرح میشد تا بهانهای برای رد صلاحیت زنان وجود نداشته باشد. در دنیای امروز که بخش عمدهای از مدیریت کشوها و جریانهای سیاسی برعهده زنان است اینکه زنان امکان حضور نداشته باشند، پسندیده نیست با این وجود من معتقدم، خانمهایی که در این دوره ثبت نام کردند در تراز کاندیداهای که در دورههای قبلی تایید صلاحیت شدند، هستند. بنابراین اگر تفسیر موسع و درستی از رجل سیاسی وجود داشته باشد، نباید مانعی برای تاییدصلاحیت آنها باشد. من امیدوارم که در این دوره با شرایطی که وجود دارد و شاید نیازمند مشارکت حداکثری باشیم، حداقل این اتفاق بیفتد که تابوی کاندیداتوری زنان در انتخابات ریاست جمهوری شکسته شود.
وی افزود: در این انتخابات علیرغم تایید بین شش تا ده تا کاندیدا باز هم در انتها یک انتخابات دوقطبی را شاهد خواهیم بود بدون شک جریان اصول گرا که تشکیل دهنده دولت بودند مانند دوره گذشته یک پای این دوقطبی خواهند بود و بسته به اینکه جریان اصلاح طلبی وارد انتخابات میشود یا از کاندیدایی حمایت میکند یا خیر فکر میکنم فرد دیگری هم از قطب دیگر تشریف میآورد و اجازه بدهید چون نمیدانم شورای نگهبان افراد را تایید میکند یا نه از نام بردن اشخاص خودداری کنیم. این یکی از ضعفهای سیستم انتخاباتی در کشور ماست که یک جبهه سیاسی نمیداند که آیا کاندیدای مطرح او در انتخابات اجازه حضور پیدا خواهد کرد یا نه و یکی از مهم ترین تهدیدهایی که در انتخابات وجود دارد این است که از نقطه شروع یک عده از تایید صلاحیتشان اطمینان دارند و میتوانند کار خودشان را شروع کنند در حالی که یک جبهه سیاسی دیگر در اما و اگرها تا پایان تایید صلاحیت خواهد ماند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب در پاسخ به این سوال که حضور افراد تندرو در میان نامزدها را چطور ارزیابی میکنید، گفت: آنچه که ما امروز طی این سه سال و حتی به نظر من طی بیش از دو دهه گذشته بعد از دولت آقای خاتمی میبینیم، ثمره دخالتها و یا مانع تراشیهای جریان تندرو اصولگرایی بوده که در مسئولیت اجرایی کشور و یا نهادهای تاثیرگذار موجب ایجاد مانع بر سر دولتهای دیگر بودهاند. متاسفانه عملکرد این سه سال، عملکرد بسیار ضعیفی در حوزه اقتصادی، سیاست داخلی و اجتماعی بوده است و بدون شک نقش افرادی از این بدنه چه کسانی امروز در دولت هستند و در کابینه دولت حضور دارند و چه کسانی مثل جلیلی که همپیمانان ایشان بودند هم غیرقابل انکار است. آنچه که وضعیت کنونی کشور است، محصول عملکرد این عده است، اگر شرایط خوبی در کشور داریم باید از این افراد تقدیر کنیم و اگر شرایط خوبی نیست، بدون شک محصول عملکرد امثال این افراد است که تعداد زیادی از آنها هم در این دوره کاندیدا شدهاند.